Kisalföld logö

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Trend és/vagy praktikum a téli divatban

Külföldi magyar olvasóink ezúttal az egyes országok téli utcai divatjáról írták meg tapasztalataikat.
A kérdések

– Mik a fő jellemzői a mostani téli divatnak, az utcákon látható divatnak országában?
– Az aktuális trend vagy a praktikum, a kényelem a fő meghatározó a nők mindennapi viseletében? A munkahelyeken a nők igyekeznek divatosak is lenni?

Ildikó, Nagy-Britannia

Londonban nincs divat! Nem lehet kiválasztani egy konkrét irányvonalat. Itt mindenki azt hord, amit akar. Színben, anyagban, nagyságban – teljesen mindegy. Senki nem néz meg senkit, akármi is van rajta.

De, hogy valamit mégis pontosítsak, a combközépig érő szövetkabátok vannak divatban most, grafitszürke és fekete színekben, mindezt lehetőleg szoknyával és térdi érő csizmával. Sokan hordanak vastag, jól a fejbe húzható, két oldalon a fület alaposan takaró „ruszki" sapkát is.


A legtöbb munkahelyen előírják, hogy mit lehet, mit kell viselni. Sok helyen (éttermek, gyorséttermek, különböző szolgáltatók) természetesen az egyenruha kötelező. A férjem munkahelyén, a ruhaüzletben muszáj olyan ruhát viselniük, ami az adott cég márkája.

Nálunk (személyi asszisztens recepciós pozícióban a Piccadilly Circuson, London szívében) az üzleti öltözék elvárt: ing, szövetnadrág, szoknya, blúz, blézer, de egy szebb pulóverrel sem dobnak ki, vagy egy csinos felsővel sem. Kivéve pénteken, mert akkor lehet farmerben jönni.

Stefan, Svájc

A jelenlegi divat nőknek, mit blúz, ruha, sál, a viola, a padlizsánszín. Ez napok alatt elterjedt, úgy Olaszországban mit Svájcban. A kabát megmaradt sötétnek, de ugyanakkor megint divatba jut a világos, teveszínű kabát, megfelelő minőséggel, 1.000-3.000 frank között. Mi is elővettük ezeket.

A bunda viselése a német nyelvű Svájcban, mint ha meg lenne tiltva, még az üzletek is becsuktak. Tessinben és Olaszországban épp úgy viselik a valódi bundát mint régen. Ez az animalisták (állatvédők) nyomására történik a németnyelvű Svájcban, ahol még meg is támadták a bundás asszonyokat, bundájukat megkárosítva.

A férfiak megint kezdik a világos homokszínű és barna árnyalatokat viselni megfelelő nyakkendővel, de azért a TV-ben, irodákban, kongresszusokon, jó vendéglőkben, stb. mindig első helyen vannak a sötét öltönyök vagy összeillő nadrág-zakó viseletek, világos, fehér inggel, kékes, bordó, piros-vörös vagy kétszínű csíkos-sávos sportnyakkendővel. Így vannak az alkalmazottak is felöltözve.

A munkahelyre (alkalmazott, tisztviselő) nőnek és férfinek mindig is az elegáns ruha viselete szokásos. Ez több vállalatnál még kötelező is. Ez azt is jelentheti, hogy a vállalat évente 4 ruhát (minden szezonban egyet) kifizet annak, főleg nőknek – ha nem éppen magasabb beosztásban vannak, ahol a kereset is megfelelő – akkor, ha elvár egy bizonyos öltözködési minőséget a munkahelyen. Az érték több ezer frankot jelenthet.

A frizura formája is kötelezően előírt lehet, illetve a hajnak rendben kell lennie. Az általános benyomás a lényeg. Én saját magam is megköveteltem beosztottaimtól a tökéletes személyi benyomást beosztásuktól függően. Például egy területi képviselőm vagy akiket kongresszusra, hivatalos, formális találkozásokra jelöltem ki, nem öltözhettek pulóverbe, csak öltönybe, hasonlóba. A fiatalok Tesszinben és Észak-Olaszországban, ahol sokat járunk, jobban, rendesebben vannak öltözve mint például Svájc más területein. Itt nem nagyon változik a szokás – eltekintve a violaszíntől.

Galgóczi Róbert, Hamburg

Megbénult, hóba fulladt a forgalom a nagy havazásokban, elakadtak a járművek, szinte csúsztak-másztak a járókelők. Jeges, síkos úton, laposra taposott fagyott hófelületen könnyen elcsúszik az ember. Főleg, ha alkalmatlan lábbelivel indult valaki valahova. Fiatal hölgyeknél mégis nagyon kedvelt, itt most nagy divat a „High Heels", a magas sarkú, és magas szárú csizma, ami nagy hóban, illetve jégsíkos járdán nem alkalmas lábbeli.

Szabó Antal, Seattle, USA

Itt a cowboynadrág a divat, télen is, meg nyáron is. Úgy néz ki, hogy sok nőnek talán csak cipőkanállal vagy zsírozott testrészre sikerült azt fölhúzni; minél szorosabb, annál jobb. Ami a divatot illeti, most itt a nőknél van egy divatláz: a tetováció. Kitetováltatják a testrészüket, a nyakukat, a lábszáraikat, a hátukat – mindig olyan helyen a testükön, ahol az látható lehet. Sokat olyan nőt látok a bevásárlóközpontban, akik úgy néznek ki, mint egy mozgó virágoskert.

Ha valaki szeret divatosan öltözni, az mindig tud a divat után menni, cserélheti a ruhadarabjait meg a frizuráját. A tetovációt eltávolítani nemcsak nagyon drága és fájdalmas (laser treatment), de még utána is égési nyomokat fog hagyni a testrészeken. Ez azelőtt nem volt szokás a nőknél, persze mindig voltak kivételek.

Szabó Péter, London

Tapasztalatom szerint nem ellenpontja egymásnak a trend és a praktikum ezen a télen az öltözködésben. Meglehetősen hangsúlyos a praktikum, de valahogy mintha ebből csináltak volna divatot. Egy példát említve: a szokatlanul télies napokon (itt nem szoktak hozzá a hóhoz) a kosztümös dolgozni igyekvő nők is a pár éve otthon is megjelent klasszikus gumicsizmát vették elő. Ez többnyire gazdagon díszített, de ez nem változtat az alapvetően praktikus gumicsizma létén.

Az, hogy valaki milyen szektorban dolgozik, szinte egyértelműen meghatározza azt, hogy mit visel a mindennapokban. A szolgáltató illetve üzleti szektorban dolgozó nők divatosak és minden téren igényesek, a nagy többségben legalábbis. Viszont ezzel nem szerepet játszanak, pusztán a pozíciójuk követeli meg ahol dolgoznak. Ez alatt azt értem, hogy gyakran látni a jól öltözött férfiak és nők körében is, hogy egy biciklis nadrágban tekernek a városban és a munkahelyre érkezve öltöznek át. Nem annyira szempont, hogy ne lássák őket öltöny illetve kosztüm nélkül, sokkal inkább a célszerűség. Divat az, hogy nem annyira másoknak, mint magunknak öltözünk.

Anikó, Olaszország

Szemeteszsákra hasonlítanak azok a kabátok, amelyek az idei téli divatot uralják Olaszországban. Ezek a fényes, könnyű, puha, meleg dzsekik minden színben és fazonban kaphatók, fiatalok és idősek, nők és férfiak egyaránt abban járnak mostanában. Sokféle minőség közül lehet választani, az olcsó, kínai változat is divatos, de lehet kapni drágább, libapehellyel bélelt, valódi szőrmegalléros változatot is.

A legtöbben a feketét választják, de nagyon népszerű az idén a sötétkék is. Továbbra is hódít a lila és a sötétzöld. Ezen kívül még sok fehéret és pirosat is látni.

A fiatalok a rövid, kapucnis változatot viselik, alóla kilátszik a hosszú, kötött, meleg pulóver. A szűk farmernadrágot vagy a valamikor cicanadrágnak nevezett leggingset a lapos sarkú, irhabunda-csizmába vagy a szőrmés bakancsba betűrve hordják.

Továbbra sem hiányoznak a hatalmas, hosszú színes sálak, amelyeket óriási fantáziával, sokféle módon kötnek meg a hölgyek, sokszor nem is igazán az érti az ember, hogyan tekerték magukra mutatós darabot. Mindenki sapkában jár, a legdivatosabb az idén az a legalább félméteres, cső formájú kötött változat, amely hátul sincsen összevarrva. Így szükség esetén akár a nyakát is melegítheti vele az ember.

Sálat a férfiak is használnak, sokan a zakóhoz is azt viselnek.

Sokféle hosszú, kötött ruha közül választhatnak a hölgyek, amelyet általában csat nélküli, megköthető, puha bőr övvel dobnak fel. Az igazán trendi lányok nem a derekukra, hanem a mellük alatt csomózzák meg az övet.

A járókelőket vagy a kirakatokat figyelve egyébként sokszor azt gondolom, sokkal nagyobb kínálatból válogathatnak a férfiak, számukra télen-nyáron sokkal több a divatos újdonság, mind a lábbeliket, mind a ruhaneműket tekintve.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megfagy a köd - képekkel!

Az észak-olaszországi Parmában mostanában reggelente mínusz négy fok körüli az idő és napközben is… Tovább olvasom