Kisalföld logö

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -4°C | 4°C Még több cikk.

Tanulás, közlekedés spanyolosan

Spanyolország. Aktuális téma manapság az oktatás és a közlekedés helyzete is, így az e téren a Barcelona melletti Sant Cugatban tapasztaltak olyan újdonságként hatottak az ott járt olvasónkra, hogy úgy gondolta, érdemes megosztania a spanyol megoldásokat a magyar olvasókkal. A csornai Kalocsa László beszámolója.
Az iskola és a gyerekek leterheltsége

Az iskolákban egész napos az oktatás, 9-től 17 óráig. Rendszere magába foglalja az óvodát, az általános és a középiskolát, egy helyen. Az egyenruha viselése kötelező, utcai viseletként is elfogadott. Lányoknál körülbelül térdig érő, kockás szoknya, fiúknak lábszárközépig érő szürke nadrág, bordó árnyalatú blúzzal, illetve pólóval.

Osztályzattal nem különböztetik meg a tanulókat egymástól. Negyedévente felmérő vizsgák vannak, azok eredményeiről írásban értesítik a szülőket. 17 óra után minden napra jut még valamilyen különóra, akár több is, részben a szülő és a gyermek igényei szerint, például művészi torna, nyelvóra, tekwando, vagy épp görkorcsolya-óra, futballpálya nagyságú betonplaccon. Ez utóbbin sokszor a szülők is aktívan részt vesznek. A gyerekek már három-négy éves kortól ott vannak, érdekes látványt nyújtanak a csöppségek fejvédővel és gyors mozgásukkal. A hegedűoktatás alsóban az órarend részét képezi. Még a kisdiákok lefekvése se jellemző 22 óra előtt, hisz az otthoni tanulás este hat-hét óra körül kezdődik.

A közlekedés

Sok kisgyermek rollerrel vagy gyerekkerékpárral közlekedik, szintén fejvédőt viselve; gyakori a felfestett sáv nekik. Sok a körforgalom, önmagát szabályozó funkciót jelentve a járművek számára. A gyalogos elsőbbségi joga maximálisan betartott.

A HÉV-, metrószerű szerelvényeken, autóbuszokon tíz alkalomra szóló, érzékelővel ellátott jegyekkel lehet utazni. Egy jegy másfél óráig érvényes, átszállásokat is beleértve. Így akár negyven-ötven kilométert is megtehetünk. A jegyek kezelése leolvasó-rendszerrel történik. A metrószerű megállónál körülbelül két méter magas plexiajtók nyitódnak és záródnak érvényes jegy esetén, a be- és kilépésnél egyaránt. Ez elejét veszi a bliccelésnek és a biztonsági őrök csoportos alkalmazásának. Az utastájékoztatás digitális kijelzőkkel megoldott, a szerelvényeken a kinti hőmérséklet kiírása folyamatos és általános a napilapok kihelyezése.

Az autóutak és -pályák felett jól látható, nagy táblák feliratai segítik a közlekedőket, meglehetősen sűrűn elhelyezve.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karácsonyi topajándékok 2012

Nagyvilág. Külföldi magyar olvasóinkat idén is megkérdeztük, hogy a különböző országokban idén… Tovább olvasom