Kisalföld logö

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 9°C Még több cikk.

Spórolós évkezdés – ketten isznak egy kávét

Nagyvilág - Nemrégiben még boldog új évet kívántunk egymásnak, ma már azon gondolkodunk, tényleg boldogan kezdődik az új év. Itthon például emelkedik a családi pótlék, de a gázár is. Külföldi magyar olvasóink a világ más részeiből küldtek helyzetjelentéseket. Máshol is meghúzzák a derékszíjat: áremeléseket, tiltásokat hozott világszerte az új esztendő.
Olimpiára átköltöztetett görög metróvonal?

Németh Szabolcs, Görögország: „Az ország gazdasági helyzete nem éppen rózsás, akárcsak Magyarországon, itt is reformok és megszorítások várnak az emberekre. A kormány sürgeti a nyugdíjrendszer reformját. Az alacsony szintű oktatás is változtatásokat igényel, ennek jeleként idén bevezetik az általános iskolákban tantárgyként a környezetvédelmet. Az árak emelkedése is várható és sajnos a tavalyi erdőtüzek óriási állami kiadásokkal jártak, járnak, amelyeket idén is fizetni kell, megszorítások, járulékemelések következnek.

A görögök szívesen politizálnak, az utca embere szívesen panaszkodik és nem csak az áremelkedések kerülnek szóba. Mindennapi téma a burjánzó korrupció, a politikusok gyors meggazdagodása, botrányai, az életszínvonal romlása, az ország rossz nemzetközi megítélése. Az egyik legaktuálisabb téma, hogy útépítés miatt lezárják a mindössze négy éve átadott új fővárosi metróvonalat, ami a centrumot köti össze a repülőtérrel. Rossz nyelvek szerint a 2004-es Athéni Olimpiára épített metróvonalat átviszik idén Pekingbe. Az viszont tény, hogy a főváros amúgy is katasztrofális közlekedését és a repülőtér megközelítését a vonal lezárása megbénítja.

Mit várnak a görögök az idei évtől? Elsősorban soruk jobbra fordulását és, hogy ez elmúlt év óriási erdőtüzeihez hasonló katasztrófák nem sújtják az országot. Bíznak abban, hogy csapatuk jól szerepel majd a júniusi labdarúgó Európa-bajnokságon, a pekingi olimpián, és már lázasan készülődnek az idei Eurovíziós Dalfesztiválon induló görög dal kiválasztására. A ciprusi görögök pedig elsősorban abban bíznak, hogy az euró bevezetésével nem emelkednek az árak."

Nulla kilométeres olasz élelmiszerek

Sánta Anikó, Olaszország: „A szakemberek szerint az olasz családoknak legalább háromszáz eurós (mintegy hetvenötezer forint) többletkiadással kell számolniuk az idén az év eleji áremelkedések miatt. A benzin és a gázolaj árának növekedése miatt szinte mindennek szép lassan felmegy az ára, hiszen Olaszországban az áruszállítás nyolcvan százaléka közúton történik. A szállítók tíz-tizenöt százalékkal emelik a tarifákat, s ez természetesen a fogyasztókra is kihat. A drágulást az élelmiszerek, a zöldség, a gyümölcs vásárlásakor lehet leginkább észrevenni. A legszembetűnőbb az alapvető élelmiszerek árának az emelkedése, vannak üzletek, ahol egy-egy fajta kenyér ára eléri az öt-hat eurót (mintegy ezerötszáz forint). Érzékenyen érinti a családok pénztárcáját a tészta és a tej, a hús drágulása is.

A villanyért, a gázért ugyancsak többet kell fizetni januártól. A vonatjegyek és az autópályadíjak is ismét emelkedtek, akárcsak a gépkocsik műszaki vizsgáztatása és hosszan lehetne sorolni még. Az emberek ott spórolnak, ahol tudnak. Vicces, de egyben elszomorító példát említettek a tévében minap: mivel az olaszok nélkülözhetetlen presszókávéja is egyre drágább, ezért a szicíliai Palermóban egyre gyakoribb, hogy egy csésze kávét ketten, netán hárman fogyasztanak el. A kávé ott nyolcvan eurócentbe kerül, Parmaban egy eurót (mintegy kétszázötven forint), Bolognában ennél is többet kell fizetni érte. Egyre többen veszik »nulla kilométeres« zöldséget, gyümölcsöt, sajtot, szalámit, bort, azaz közvetlenül a termelőtől vásárolnak, s mind többen részesítik előnyben a tejautomatákat, mert az onnan csapolt tej olcsóbb. Aki este jár bevásárolni, sok helyen talál last minute akciót."

Duplán füstölgő német dohányosok

Róbert, Németország: „Annyi új rendelet és törvény lépett érvénybe, hogy sok lenne sorolni. Nagyon vitatott például, hogy nyilvános helyiségekben, éttermekben, sőt állomásokon is szigorúan tilos lett a dohányzás. Visszaélés esetén száz eurós (mintegy huszonötezer forint) helyszíni bírság is esedékes lehet. Csak még az nincs eldöntve, hogy kinek lesz joga büntetni. A boldog új év így itt sokaknak bosszús új évként kezdődött. Hamburgban is cigaretta, szivar és pipa nyilvános helyen való meggyújtása szigorúan tilos lett. De mi a nyilvános hely? Erről heves vita zajlott. Tánchelyiségekben és egyéb szórakozó helyeken, éttermekben is csak leválasztott, külön helyiségben szabad csak dohányozni és ott tilos ételt, italt felszolgálni. A vízipipázást is megtiltották és a tömegközlekedési járművek várótereiben sem szabad többé cigarettára gyújtani. Diszkókban, ahová tizennyolc éven aluliak is beléphetnek, leválasztott dohányzót sem engedélyeznek. Vendégre száz euró, vendéglátóra ezer euró (mintegy kétszázötvenezer forint) bírságot vethetnek ki. Több érdekszövetség Alkotmánybírósághoz fordult enyhítési keresettel. A szószólók mindenütt a tüdőrák veszélyét érzik, de a szabályozás néhol tényleg létidegennek tűnik. A világhíres müncheni Oktoberfest sörsátoraiban sem szabad ezentúl dohányozni. A rendőrség túlterheltségre hivatkozva nem akarja vállalni a kihágások ellenőrzését, valószínűleg az egészségi hivatalok tisztviselői fogják."

Amerika: kiárusítás és elnökválasztás

Lukácsy Jenő, Texas: „Ez a nagy különbség, itt az állam sokkal kevésbé befolyásolja az életet. Ez azt jelenti hogy nincs általános kenyér- és gázáremelés, de családi pótlék sincs. Na persze az adóbevallásnál a család nagyságát figyelembe veszik. Az árak az alapanyagárak és az üzleti verseny szerint alakulnak, így az új év általában óriási kiárusítással kezdődik. Most nálunk a fő téma az elnökválasztás. Mindenesetre a többség egyelőre úgy véli, minél kevesebb az állam és a politikusok befolyása a mindennapi életre annál jobb."

Bandi, Kalifornia: „Nálunk az év eleji változás általában kevés, az árak, a szabályok apránként, állandóan változnak, így kevésbé sokkoló. Viszont most mégis van néhány, ami sokakra kihat. Kaliforniában január elsejével a minimális órabér nyolc dollár lett (mintegy ezernégyszáz forint), ami most a második legmagasabbnak számít az államok közt. Ez leginkább a kezdő munkaerőt érinti, például a gyorséttermekben dolgozókat és előbb-utóbb áremelést hoz. Változik a szociális nyugdíj is, ami az inflációhoz van kötve, több mint két százalékkal emelkedik, de ez csak az állami kötelező nyugdíjra vonatkozik. Szintén sokakat érintő új szabály a dohányzás további korlátozása, ami ugyancsak kaliforniai törvény. Tiltják a dohányzást járművekben, ha gyermek, tizennyolc év alatti fiatal ül benne. De büntetést csak akkor szabnak ki, ha a vezető más forgalmi szabályt is megszeg. A közvélemény szerint ez is csak egy dajkatörvény, azaz az állam vigyáz mindenkire. Július elsejétől azt is tiltják, hogy a sofőr kezében tartott mobiltelefonon beszéljen, de ezt is csak más forgalmi szabálysértéssel együtt büntetik. Viszont a friss jogosítvánnyal rendelkezők, a fiatalkorú vezetők egyáltalán nem használhatnak telefont, tekintettel a sok balesetre."

R. Rinyu, Los Angeles: „Az albérletárak változtak meg drasztikusan. Sajnos a bankok sorra veszik vissza a házakat, a lakásokat, mert sokan nem tudják fizetni a hiteleket. Ezzel összefüggésben az albérletárak harminc-negyven százalékkal megemelkedtek. Ez főként a nagyvárosokat érinti. A benzinár is folyamatosan emelkedik, tavaly nyáron három dollár alatt volt, most majdnem négy dollár (csaknem hétszáz forint) egy gallonnal. Azzal vigasztalják a lakosokat, hogy nem az USA-ban a legdrágább a benzin. Persze a benzinárral arányosan emelkedik az élelmiszerek ára is."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerelemgarázs

A csókolózás miatt autójukkal félreeső helyre húzódó fiatalokat Olaszországban gyakran megtámadták.… Tovább olvasom