Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

Piros-fehér a rajongók divatszíne

Vancouver. Rajongói beszámoló a téli olimpia alatti páratlan bulihangulatról Jokán Pétertől, remek fotókkal.
A sporteseményeket a kanadai lakosság 98%-a és a világon több mint 3,5 milliárd ember követte figyelemmel valamilyen formában. Ez óriási szám, rekordot jelent. Akik nem akarták otthon a TV előtt ülve a sportközvetítést nézni, azoknak a belvárosi ingyenes rendezvények tucatjai nyújtottak kényelmes és feledhetetlen lehetőséget a bulizásra. Mert itt buli volt! Nem is akármilyen! Nap mint nap százezrek élvezték a belvárosi ingyenes eseményeket. amiket az olimpiai szervezők biztosítottak azoknak a számára, akik nem kaptak jegyet a különböző sportrendezvényekre.


A patriotizmus az egekbe szökött. Szinte kivétel nélkül mindenki piros-fehérbe öltözött, mindenki kanadai zászlót lobogtatott és minden második autó kanadai zászlóval volt feldíszítve.


A központi belvárosi utcák el voltak zárva a forgalom elől és rengeteg pódium állt rendelkezésre a világ minden tájáról érkező művészek számára. Az utcákon pár száz méterenként követték egymást az utcai szórakoztatók tucatjai.


„Ez alatt a két hét alatt én szinte minden áldott nap reggeltől éjfélig bent voltam a belvárosban és kipróbáltam és megnéztem mindent, amit csak lehetett." A legfenomenálisabb az úgynevezett zipline volt, ami a belváros felett átívelő kötélpályát jelentett és végig lehetet száguldani rajta kb. 15 másodperc alatt. A leggyorsabb tömegközlekedési eszköz talán ez volt itt a belvárosban.


Ami a közlekedést és a tömegközlekedést illeti, szintén fantasztikus számokkal szolgáltak a rendezők. 17 nap alatt nem egyszer 140%-kal többet használták a tömegközlekedési eszközöket a turisták és az itt élők, mint egy szürke hétköznapi alkalommal. 6-8 hónappal az olimpia játékok előtt már megindult a „hagyd otthon az autódat" kampány, aminek meg is lett az eredménye.


„A belváros gyakorlatilag kiürült, ami rettentően kedvezett, mivel a magyar virtusnak megfelelően én persze autóval mentem mindenhova. Egy átlagos napon a belvárosi utazás valamivel több mint egy órát vesz igénybe a házamtól, de most kevesebb mint 45 perc alatt bent voltam és parkolóhelyet is kényelmesen találtam."


Újdonságnak számított Vancouverben az is, hogy az emberek közvetlen közelről láthattak, csodálhatták és fényképezhették az olimpia lángot. Az első egy hétben rendkívül ronda rácskerítés választotta el az embereket a lángtól, de a rendezők a nyomásnak engedve végül is plexi üveggel pótolták ezt a hibát, ami sokkal élvezhetőbbé tette a látványosságot.


Az utcákat ellepte az árusok sokasága és az olimpiai jelvényeket cserélők és eladók hada. „Tízezrek váltak hirtelen jelvénygyűjtőkké és persze engemet is magával ragadott az újdonság ereje és számtalan jelvényt vásároltam és cseréltem." Az árusok döntő többsége kanadai zászlót, ruhát, sapkát, sálat, pólót árult, és a legtöbbje el is kelt minden probléma nélkül.


Az olimpiai ruhák és különböző ajándéktárgyak legnagyobb nyertese az itteni legendás The Bay és Zellers áruházak voltak, mivel ők voltak a hivatalos árusítói az olimpiai öltözékeknek és kellékeknek. Naponta a megnyitás előtt már több százan álltak sorba a belvárosi The Bay áruház előtt és alig várták, hogy elkölthessék a pénzüket a nem olcsó termékekre.


Éjszakánként százezrek csodálták az utcák hangulatát, az ingyenes tűzijátékot Yaletownban és az éjjelente kétszer a Robson Square-en szintén tűzijáték, fény- és lézershow szórakoztatta az ott lévőket.


Mindezt a csodát elképesztő biztonsággal lehetett élvezni. Rendőrök ezrei érkeztek a városba az ország minden egyes szegletéből, hogy minden és mindenki biztonságban legyen. Látva és láthatatlanul mindenhol ott voltak és felügyeltek. Szükség is volt erre, mivel nem egyszer 300-400 ezer ember is ünnepelt a belvárosban.


Persze a legnagyobb figyelmet itt a kanadai hoki csapat, a Team Canada kapta. Meg sem próbálható leírni, mit is jelentett a hoki olimpiai arany a kanadaiaknak. Amikor a döntőben Kanada a hosszabbításban belőtte az aranyat érő gólt az USA csapatának, a város szinte felrobbant. Mindenki nevetett vagy sírt az örömtől. Pillanatokon belül olyan fieszta lett a városban, amit még senki sem látott és amiről generációk fognak majd ódákat zengeni.


„A kanadai állam és British Columbia dollármilliárdokat költött az én szórakoztatásomra és meg kell hogy mondjam. minden centjét láttam és ki is élveztem az utcákon és a rendezvényeken."


Vancouver már nem lesz többe ugyanaz, ami volt. Valami történt ott, amit felfogni és elmesélni nem lehet. Vancouver most ott van a térképen és most már mindenki tudni fogja, hogy létezik British Columbia és ebben a csodálatos tartományban létezik két város – Vancouver és Whistler –, ahol két hétig csodák és meseszerű dolgok történtek.


Péter személy szerint úgy érzi magát, mint egy kisgyerek, aki két hétig játszhatott a világ legjobb játékával és most hirtelen elvették tőle ezt a fantasztikus játékot.


„Szeretném, ha minden nap és mindenhol a világon olimpia lenne, mert ennél jobb és felszabadítóbb dolog talán nincs is. Ezt a csodálatos érzést érezhetik át majd nem sokára London lakosai ahol a 2012-es nyári olimpiai játékokat rendezik és az oroszországi Szocsi szülöttei, ahol is 2014-es téli játékok kerülnek majd megrendezésre. Már előre is irigylem őket."


http://www.youtube.com/watch?v=wyTuaw2y6T4

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A divatiránytű és a ruhásszekrény sóhaja

A divatszakmában dolgozók többsége követni és diktálni is igyekszik a trendeket. Az Escadánál… Tovább olvasom