Kisalföld logö

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -5°C | 1°C Még több cikk.

Penelopé és társai – hazavárják eltűnt szeretteiket

Odüsszeusznak tíz évig tartott Trójából a hazaút, ennyi ideig hitte felesége, Penelopé, hogy eltűnt, de mindvégig bízott abban: egyszer hazatér. Nem csoda, hogy a görög eposzban szereplő asszonyhoz hasonlítják magukat az eltűnt szeretteiket keresők. Külföldi olvasóink a témával kapcsolatos külföldi gyakorlatról írtak. A cikk szerkesztetlen változata.

Enie, Izrael

Itt, Izraelben kétféle eltűnéssel kel számolni. Az egyik, és szerencsére ez a ritkább, amikor kisgyerek vagy iskolás tűnik el. Ilyenkor általaban az eltűnt családja a ludas és sajnos, szinte mindig halállal végződik. Épp a napokban történt, hogy egy mostoha apa begurult a 4.5 éves kislányára és "eltűntette" őt egy közeli folyóba. Az eredeti apukának került rengeteg kutatásába, míg a dolog kiderült. A másik fajta eltűnés, amikor is izraeli katonákat rabolnak el a Hamas vagy a Dzsihád vagy más, hasonló terror szervezet terroristái, jóval gyakoribb és veszélyesebb.

Rengetegszer előfordul, hogy a libanoni vagy gázai határon szolgálatot töltő katonákat megtámadják és elrabolják. Szerencsés esetben az izraeli állam alkut köt az adott terrorista szervezettel. Az alku tárgya mindig több száz isreli börtönben lévő terrorista kiengedé se. Az alkudozás évekig is elhúzódhat és több, híres diplomáciai személy bevonásával jár. Néhány hónapja, a nemzetközi médiában is tárgyalt Gilad Schechter, három év után koporsóban tért haza. Ron Arad pedig már húsz éve eltűnt és nem adják vissza se élve, se holtan. És ezek csak a hiresebbé vált esetek. Sajnos, rengeteg van, aki egy ilyen rablás áldozata és sosem tér haza. Izrael egy más fajta valóság országa.

Anikó (Parma)

Olaszországban az állami televízió (RAI3) legnézettebb műsorai közé tartozik hétfő esténként a Ki látta? (Chi l'ha visto?), amely az eltűnt személyek felkutatásához kéri a nézők segítségét. Az adás nemcsak az új esetekről számol be, hanem rendszeresen visszatér régebbi ügyekre is. Sok esetben már az adás alatt hasznos információk futnak be a tv-nézőktől, nagyon sok csellengőt sikerült megtalálni a program segítségével. A műsor külföldön is fogható.

Tavaly lépett hivatalába az olasz Belügyminisztériumban az eltűnt személyek felkutatásáért felelős kormánybiztos, azóta az ő stábja koordinálja ezt a tevékenységet. Nem kis munkáról van szó, hiszen ez év elején több mint 23 ezer embert tartottak nyilván. A tapasztalatok szerint az esetek több mint kétharmadában önkéntesen távoztak otthonukból a keresett személyek.

A szakemberek külön kezelik az ismeretlen okból eltűntek, a mentális betegségben, emlékezetkiesésben szenvedők, a pszichés zavarokkal küzdők eltűnését és azokat az eseteket, ahol bűncselekmény alapos gyanúja áll fenn.

Az utóbbi években az engedély nélküli bevándorlók tömeges érkezése miatt jelentősen megnőtt az Olaszországban eltűnt külföldi állampolgárok száma, megtalálásuk nem könnyű, éppen illegális voltuk miatt.
A kormánybiztos kezdeményezésére létrehozták az eltűnt személyek és az ismeretlen holttestek adatbankját, s több további intézkedést is terveznek a jövőben. Kísérleti jelleggel akár már négy éves kortól, a gyerekek számára is kibocsátanák az elektronikus személyi igazolványt, s javasolják, egyelőre szintén próbaképpen, hogy például az Alzheimer-kórban szenvedők személyi igazolványába ujjlenyomat is kerüljön.
Az eltűnt személyek keresését megkönnyíti az elektronika: a bűnüldöző szervek a bejelentést követően azonnal hozzáférhetnek például a bankokban, a bevásárlóközpontokban és az utcán elhelyezett köztéri kamerák felvételeihez, együttműködnek a vasúttársasággal, a repülőterekkel.

Olaszországban több szervezet is aktívan segít megtalálni a magukról életjelt nem adókat. A legismertebb az eltűnt személyek hozzátartozóit és barátait tömörítő Penelopé egyesület. Több internetes portálon is láthatók fényképek, sőt, a bolognai pályaudvar várótermében láttam nemrégiben egy nagy tablót városból és környékéről eltűntek fényképével.
A lakosság is próbál segíteni: négy évvel ezelőtt tűnt el egy akkor négy éves kislány Szicíliában, s azóta is egyfolytában érkeznek a jelzések, ha valaki hozzá hasonlító gyermeket lát valahol, értesíti a hatóságokat, olyan is előfordult már, hogy mobiltelefonjával lefotózta. Sajnos, eddig nem hozott eredményt a kutatás, de ez azt jelenti, hogy az emberek nem közömbösek. Az ő édesanyja nemrégiben azt kérte, törvénymódosítással tegyék lehetővé, hogy gyermekek, kiskorúak eltűnése esetén a rendőrségnek még több eszköze, hatásköre legyen.

Bandi Kaliforniából

Figyelemmel kiserem az eltunt diak lany sorsat. Bizom benne, hogy hamarossan sikerrel jar a keresese. Szemelyes tapasztalatom nincsen ezzel a temaval kapcsolatban. A sajton, a TVn keresztul eleg gyakran hallunk hasonlo esetekrol. Ebben az orszagban ahol hivatalos becsles szerint 20 Millio szemely lalik, dolgozik illegalisan nem nehez nyomtalanul elni. Hamis igazolvanyokhoz szemelyi papirokhoz aranylag konnyen lehet hozza ferni. A rendorseg csak bunugy eseteben igazoltat, legtobb allamban akkor sem kerhet igazolast allampolgarsagrol. Valoszinunek tartom, hogy az FBI beavatkozasa sikerrel jar, hisz mar nyoma van tevekenykedesenek. Sajnalom a szuloket akik sikeressen folneveltek, kuzdottek az O jovojeert. Nem mindig halassak a fiatalok ezert a kuzdelemert. Ha sikerrel jar ez a kereses, a lanyt a torveny szerint deportaljak es ide vissza nem terhet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adóvevő a gipsz alatt

Parma - A tankönyveket az interneten tennék ingyen hozzáférhetővé az olasz fogyasztóvédők, a… Tovább olvasom