Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Példák a világból: Boltokban olcsóbbak az orvosságok

Amerikában már megszokták, hogy orvosságot bárhol lehet kapni, nálunk viszont ellenkezést váltott ki szakmai körökben a gyógyszertár-liberalizáció. Ezért példával szolgálhat Olaszország, ahol kompromisszumos megoldás született. Külföldi olvasóink írták meg tapasztalataikat.

Az Egyesült Államokban a gyógyszerek – ha nem kell hozzájuk recept – sok helyen megvásárolhatók, kis üzletekben, nagyáruházakban, benzinkutaknál is. Az Ohióban élő Péter szerint márcsak azért is, mert óriási a gyógyszergyártók lobbija. A Seattle-ben lakó Antal azonban felhívja a figyelmet: akár 20 százalék is lehet az árkülönbség egy-egy szer esetében boltonként. Bandi Kaliforniából arról írt, hogy gyakran még az orvosok is ajánlják a vény nélkül bárhol megvásárolható szereket, mivel azok lényegesen olcsóbbak. A gyógyszertár pedig az USÁ-ban – ahol az orvos által rendelt orvosság beszerezhető – gyakran a szupermarketben van.

A főnöktől is kapható

Veronika Ausztráliából szintén arról írt, hogy a vény nélküli szerek megvásárolhatók bárhol, még illatszerboltokban is. Viszont Ausztriában gyógyszert csak gyógyszertárban lehet kapni, derült ki Judit leveléből. Németországban is ez a gyakorlat. Ugyan a gyógyszertár-liberalizáció napirendre került, de a gyógyszerészlobbi kivívta visszavonását. Csak a világháló nyújtotta beszerzési lehetőséget nem sikerült betiltatni, Róbert beszámolója szerint.

Niki és Ádám tapasztalatai szerint Londonban rengeteg helyen lehet kapni gyógyszert, benzinkutaknál, kis és nagy boltokban is. Sőt a legtöbb munkahelyen a főnöknél is mindig van fejfájásra, lázra való, mert sokszor több ember mond fel egyszerre és nem engedhető meg, hogy a maradék személyzet beteg legyen. A patikusok Ádámék szerint azért nem lázadoznak, mert akkora a felvásárlóerő, hogy mindenki megél, csak a verseny éleződik és az árak mennek kicsit lejjebb. Lajos beszámolója alapján Svédországban az „egyszerűbb" gyógyszerek benzinkutaknál és éjjel-nappali üzletekben is kaphatók. István szerint így lesz ez nemsokára Japánban is.

Szakszemélyzet szupermarketekben

Olaszországban 2 hónapja árusíthatnak recept nélkül kapható orvosságokat a bevásárlóközpontok élelmiszerosztályai, ahol gyógyszerészek dolgoznak. Eddig több mint 100 szupermarketben éltek a lehetőséggel, a bevásárlók és a gyógyszerészek megelégedésére. A mintegy 200 féle ott kapható szer ára átlagosan 20-30 százalékkal olcsóbb, mint a patikákban, s máris több mint 300 gyógyszerész talált munkát. A tervek szerint a jövő év végéig újabb 200 hipermarketben lesz gyógyszerrészleg. A legtöbb bevásárlóközpontban egyébként hagyományos gyógyszertár is működik.

A kezdeményezés ellen kezdetben a gyógyszertár-tulajdonosok tiltakoztak, attól tartva, hogy forgalmuk csökken. A gyógyszerészek viszont az első pillanattól támogatták. Az idősebbek többnyire a megszokott gyógyszertárba járnak, az ismerős gyógyszerészhez. Sokaknak viszont az számít, hol olcsóbb egy-egy gyógyszer, s az is szempont, hogy minden egy helyen kapható. Mások azután döntöttek a szupermarket mellett, amikor kiderült, ott is gyógyszerészek dolgoznak. Parmaban már az első napon 700 vevőt szolgáltak ki az élelmiszerosztály gyógyszerrészlegén. Minderről ott élő olvasónk, Anikó számolt be.

Rimányi Z.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világjáró diákok Mexikótól Kínáig

Felhívásunk nyomán cserediákok számoltak be külföldi tapasztalataikról, szüleik írták meg, miért… Tovább olvasom