Kisalföld logö

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Pármaiak hűsölőhelye

Olaszország. Az 1508 méter tengerszint feletti magasságban található Lago Santohoz, a Szent tóhoz járnak hűsölni a pármaiak, mert a napokban ők is szenvedtek a hőségtől. Olvasónk, Sánta Anikó küldött a helyszínről fotókat.
Párma hőség idején rendre az egyikmelegebb, rekordokat állító városnak számít Olaszországban. Ráadásul a 35 fok feletti időjárást az emberek a pára miatt 3-4 Celsius-fokkal melegebbnek érzik. Ezért amikor csak tehetik, sokan ellátogatnak a városhoz közeli, onnan mintegy 70 kilométerre található Lago Santohoz, Szent tóhoz az Appenninekbe.


Kocsival 1200 méteres magasságig lehet eljutni, onnan indul a libegő a tóhoz. Sokan mégis gyalog mennek fel, nem kell hozzá kimondott túraöltözet. Az útmutató táblák szerint 45 perc alatt lehet felérni és ennyi idő alatt könnyen teljesíthetik a távot még azok is, akik nincsenek edzésben, nem szoktak soha hegyet mászni. Lefelé pedig megint választhatnak: libegőt vagy gyaloglás.


Olvasónk, Sánta Anikó beszámolója szerint a tónál 1500 méteres magasságban 20-21 fok van, de ha a kirándulók csak este 8 felé térnek haza, jönnek a hegyről lefelé, alacsonyabban, Pármában még akkor is 33 fokot mutatott a hőmérő, pedig már majdnem sötét volt.


Ha marad a mostani hőség, továbbra is biztosan rengetegen fognak ellátogatni ehhez a gyönyörű tóhoz. A hegyen elférnek, de parkoló valószínűleg nincs annyi, mint amennyi ilyenkor kellene.


A tó vize egyébként olyan hideg, hogy még a kutyák se fürödnek meg benne és sosem melegszik fel. A levegő a környéken 20 fok körüli, míg az alacsonyabban fekvő városban 35 fok felett. Az 1200 méter magasan lévő forrásvizet is nehéz meginni, annyira hideg, szinte jeges.

A tó mélysége eléri a 22 métert is. A tóparti menedékházban (Rifugio Mariotti) meg is lehet szállni, 40 embert tudnak fogadni és kiválóan főznek, nagyon finom itt az őzpörkölt polentával.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogyan figyelnek világszerte az idősekre?

Külföldön élő magyar olvasóink ezúttal annak kapcsán írták meg többnyire tanulságos, példát mutató… Tovább olvasom