Kisalföld logö

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 0°C | 15°C Még több cikk.

Örömmámorban úszó Németország

Hogyan élték meg a németek a világbajnoki döntőt. Galgóczi Róbert helyszíni beszámolója Hamburgból.
Vég nélkül dicsértessék és éltessék a Brazíliába utazott és a labdarúgó világbajnokságot megnyert német labdarúgó csapat. Götze játékosnak legyen hála, világbajnokká tette Németországot.

A német tévé első csatornája a döntő játékról helyszíni közvetítést sugárzott. A játszma minden jelenetét, esélyeket kudarcokat több millió szurkoló szenvedve látta és több millió néző izgulva figyelte, várta a várva-várta esedékes gólt. A játszma ment és folyt. Tartott és tartott. Két csapat elkeseredetten küzdött egymással. Németország és Argentína méltó ellenfelek voltak. Egyik fél sem kerekedett felül.


A bíró félidőt fütyült. Az eredmény 0:0. A második félidő sem kímélte a szurkolók és nézők idegzetét. Mindkét csapat szívósan küzdött, konokul harcolt, de gól ennek ellenére nem esett, eredmény a második félidőben szem született. Így szakadásig feszült idegszálakkal kezdték a hosszabbítást.A játszmát a város legnagyobb teréről néztem. Lehet akkora terület, mint 3 futballpálya együttvéve. Másnap olvastam az újságban, hogy 70 ezer lelkes szurkoló között álltam. Ülőhelyre nem kaptam jegyet. Az NDR (észak-német rádió) rendezett ott úgynevezettt „public viewing" egyenes tv-közvetítést. Külön élmény. Az idegfeszitő bajnoki játszma élménydús ráadása.

Idővel nagy tömeg gyűlt össze. Megtelt körülöttem a tér. Szorongás kelt bennem. Közelre került hozzám a szomszéd. Minden szavát hallottam. Minden mozdulatát észleltem. Főleg akkor, ha az óriástévé ernyőjén látott kép vagy a hangosközvetítő lelkes bemondása érzelmi hatást, örömet vagy bánatot keltett benne. Víg lelkesedése, csalódott szörnyülködése víg- és szomorújáték volt egyszerre.

Ottlétem nem csupán nyilvános tv-közvetítést jelentett. Láttam, ahogyan a futballszurkolók örülni tudnak a német válogatott csapat győzelmének. Saját sikerüknek tekintették. Magasba rántott karral ugráltak. Egymást ölelgették. Nemzeti zászlót, „fekete-piros-arany" színűt nagy ívben lengettek. Kürtölket és trombitákat fújtak. Kórusban énekelni kezdték a német himnuszt. Végül alkoholmentes sörrel koccintottak.

Aztán elérkezett a játszma 113., a hosszabítás 23. perce. Ekkor esett a győztes gól, az egyetlen találat. Előtte a városban, az utcánkon néma csend, nyomasztó zajtalanság uralkodott. Leállt a forgalom, nem jártak autók, kihaltak az utcák s járókelők sem siettek a járdákon. Pórázon vezetett kutyát sem láttam. Csupán az alant úszó esőfelhők nem álltak meg és tartottak tovább kelet felé.

Ám de a vezető gól pillanatától fogva kivételes állapot keletkezett. A bénító szorongás egy csapásra feloldódott és helyébe hangos ujjongás, féktelen öröm és boldogító mámor lépett. Itt a közeli környezetemben valaki petárdát robogtatott. Valóságos hangzavar keletkezett. Dudáltak az autók. Trombitát fújtak az utcákra tódult boldog polgárok. Kelepelőt tekertek a gyerekek. A kikötő felől mélán hallatszott a vesztegelő hajók ködkürtjeinek mélyhangú zúgása és a kisebb vontatóhajók trombitáinak harsogása. Az egész városban színes fényű rakéták sivítottak nagy hangerővel a magasba. Ott hangosan szétpukkantak és színes csillagként bevilágították a házak feletti légteret. A vakító villogás és a süketítő durrogás láthatóan és hallhatóan kifejezte a hamburgiak boldogságát.

Másnap reggel 2 léghajó úszott a levegőben. Mindegyik hosszú reklámszalagot húzott. Vastag betűkkel állt rajta: Megnyertük a labdarúgó világbajnokságot.

A „public viewing" rendezvényre korábban mentem. Jó helyre kívántam kerülni. Nem sikerült. Telt térre értem. A négy bejáratnál testmotozást tartottak. Alkoholt, zsebkést, fegyvert, és petárdát nem engedtek be. Rakéta szigorúan tiltva volt. Kirakodó sátoros búcsúnak tűnt az egész terület. Sütötték az illatos virslit, a buborékos lángost, a fahéjjal ízesített és illatosított palacsintát meg a kínai zöldségtekercset. Pattogatott kukorica is kapható volt. Műanyag üvegben, hogy ne lehessen vele valakit fejbe vágni, mindenféle alkoholmentes italt is árultak. Igazi népünnepélynek számított.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bőrújítás 40 felett

Mar és szépít. A külföldi adók tévés átváltoztató műsoraiban rendre azzal kezdik a negyvenen túli… Tovább olvasom