Kisalföld logö

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 4°C Még több cikk.

Olajat visz a Pó

Parma. Pusztulnak a vízimadarak a Lambro folyó környékén, a monzai olajfinomítóból több millió liter gázolaj ömlött a Pó mellékfolyójába. A tenger előtt akarják megállítani a szennyezést.
Pármában élő olvasónk, Sánta Anikó beláthatatlan következményekkel járó környezeti katasztrófának nevezte a drámai esetet. A gázolaj nagyobb részét sikerült megállítani városuktól nem messze, de úgy tudni, a tengerbe is jut sajnos valamennyi belőle. A folyó északi oldalán, Cremona megyében, egy Isola Pescaroli falucskában csinált képeket az olaj áldozatává váló helyszínről, ahová szinte zarándoklatszerűen mennek ki a szomorú környékbeliek szemlélődni. Az olajfoltokat persze már nem látni a vízen, szerencsére, de feltűnő a csend, a kihaltság, kissé furcsa, hogy sehol egy hajó, sehol egy csónak, ugyanis egyelőre a hajózást, a halászatot is megtiltották.


Isola Pescaroli falucska a San Daniele Po településhez tartozik. Nagyon sokan voltak itt kíváncsiskodni, főleg a közelben élők, akik aggódnak a folyóért. Szándékos szennyezésről van szó.


A környezetvédők versenyt futnak az idővel, nehogy a szennyezés elérje a Pó deltavidékét, amely Európa egyik legjelentősebb vizes élőhelye. Az Adriát vasárnap érheti el a szennyezés; eddig nem sikerült úszó akadályokkal feltartóztatni. Ferrara előtt mindenképp meg akarják állítani. Nem mindenki hiszi azonban, hogy jóvá lehet tenni a természetben esett kárt.


Többen arról beszélnek, hogy a szennyezést kezdetben alulbecsülték, amikor kedden éjjel ismeretlenek mintegy 600 ezer liter fűtő- és dízelolajat engedtek le a finomító területén. Az évekkel ezelőtt üzemen kívül helyezett Lombardo Petroli finomító tartályaiból. Folyik a nyomozás. Ugyanakkor Monza környékén nagyszabású projekt előkészítése folyik: zöldövezetet akartak a sűrűn beépített vidéken.


A lombardiaiak szombaton a Lambro mentén hatalmas élőlánccal jelképesen átölelik a folyót: ezzel kifejezik fájdalmukat, haragjukat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mimóza nőnapra

A mimóza most azért is aktuális, mert nőnapra Olaszországban a hölgyeknek ezt ajándékozzák. Nemcsak… Tovább olvasom