Kisalföld logö

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 19°C | 31°C Még több cikk.

Munkacsapdák külföldön – szerkesztetlen változat

Külföldi olvasóink év eleji körkérdése a lapunknál ilyenkor szokásos munkajogi tanácsadáshoz kapcsolódik. Arról írtak, melyek egy-egy országban a leggyakoribb csapdahelyzetek, amelyeket a munkavállalóknak érdemes lehetőleg elkerülniük. Melyek a munkavállalókkal szembeni leggyakoribb munkajogsértések? Melyek azok a formák, amelyek, ha nem is jogsértőek, a munkavállalók számára hátrányokkal járnak, esetleg olyan hátrányokkal, amelyekkel nem is nagyon vannak tisztában?
Erika, USA

Sajat teruletem es sajat tapasztalatom a "csapda helyzetekre": Californiara vonatkozik, nagyon remelem mashol jobb: amikor valaki az en szakmai teruletemen /Szalloda ipar/ kap egy munka ajanlatot egy vezeto poziciora, az igy nez ki: torveny szerint a fizetesi ajanlat heti 40 ora munkara szol, az a torvenyes, a felett embereket kenyszeriteni dolgozni + fizetes nelkul torvenytelen. Amikor az ember ugy atlag 4-5 interview utan "meg nyer" egy vezeto beosztast, le ultetik szepen egy szerzodessel, amiben ez all: a felajanlott eves fizetes a torvenyben feltuntetett heti 40 orara van megallapitva, DE a vallalat elvarja, hogy a vezetok MINIMUM!! 50ora/het+ dolgozzanak. Tehat pl. ha egy 40 ora/het felajanlott evi fizetes 48ezer $, az mar az orak aranyaban le megy 42$-----, mert ugye a 40 oraban a heti 2 szabad nap is bennt van, szinten torvenyileg, de vezet beosztasban, az en szakmamban el kell felejteni. Volt nekem olyan honapom, Karacsony, Uj ev, hogy egy honap alatt volt 2!!! szabad napom.


Szinten a szerzodesben ott van, hogy a munka szerzodest ugy a munkaltato, mint a munka vallalo is barmikor megszuntetheti. A kulonbseg az, hogy egy munkavallalo csak akkor szunteti meg a szerzodeset, ha mar van egy masik allasa, a munkaltato pedig barmikor, indok nelkul, mint ahogy most tortenik es rengeteg emberrel. A valasztas pedig nagyon egyszeru: amennyiben az ember nem irja ala a szerzodest, nem kapja meg az allast es mindig talalak valakit, aki alairja, elvallalja, mert sajnos nincs alternativa, 100-bol 100 hely ugyan ilyen. Itt olyan, hogy "vegkielegites" meg x honap fiztes nincs. MAXIMUM annyit kifizetnek, ami fizetes idot ledolgozott az ember. Fiztett szabadsag itt: 3 evig 5 nap; 3-5-10 ev kozott 10 nap, 10 ev utan 15 nap, nagyon ritka helyegen 20 nap. Vezeto allasban mar egy ev utan 10 nap jar, de nem novekedig aranyosan az evekkel. Viszont, ha bele vesszuk a rengeteg fizetetlen tulorat, szabad napokat, a fizetes ehber.

Elnezest, hogy nem tudok semmivel vidamabb adattal, tortenettel szolgalni, de sajnos ebben elek, ez a szomorú, oszinte valosag. Csak remelni tudom, hogy lesznek itt pozitiv, napos hozza szolasok is. Mindenesetre, mindenkinek csak jot es sok szerencset tudok kivanni 2009-re!

A magyaroknak fogalmuk sincs, hogy milyen jo dolguk van. Itt nem utazik ingyen a nyugdijas, nincs ingyen orvos, berlet hozzajarulas. Nincs laptop, ceges kocsi meg a Hotel General Manager-nek SEM! Egyedul telefon a vezetoknek, de az is csak azert, hogy az ev minden napjan, minden oraban utol tudjanak erni, ha kell. Szabadnap/szabadsag/ejszaka...

Anikó, Olaszország

Olaszországban a munkaügyi jogszabályokon túl a - dolgozók által megszavazott - vállalati kollektív szerződés nagyon részletesen, mindenre kiterjedően szabályozza a munkáltatók és a munkavállalók kapcsolatát. Az elmúlt években, amikor a cégek kedvező gazdasági körülmények között, nyereségesen termeltek, szinte sehol sem kérték számon szó szerint az abban leírtakat. Az utóbbi hónapokban viszont, a nemzetközi gazdasági válság okozta nehézségek miatt egyre szigorúbban veszi mindkét fél a szerződés betartását, jogainak, érdekeinek biztosítását. Sokkal inkább ügyelnek a költségek csökkentésére, a hatékonyságra. A dolgozók pedig nem akarják elveszíteni állásukat.

Csak néhány példa: igaz, korábban sem engedélyezték a magáncélú telefonálást, e-mailezést és internetezést a munkahelyeken, de nem igazán ellenőrizték azt. Mára már sok cégnél külön részleg ügyel ennek betartására. Az egyik nagyvállalatnál ezentúl csak a munkahelyükhöz legközelebbi bejáratnál bélyegezhetnek a dolgozók, s a cigarettaszünet sem tarthat pár percnél tovább. Másutt körlevélben hívták fel az alkalmazottak figyelmét arra, hogy munkájukról, a cég tevékenységéről, partnereiről a dolgozók még egymás között sem beszélhetnek, s súlyos következményekre számíthat az, aki munkaadója rossz hírét kelti.

A jogszabályok szerint három írásos figyelmeztetés után fel lehet mondani a dolgozónak, ez korábban is így volt, a változás annyi, hogy most akár már korábban szinte nevetségesnek tűnő okok miatt is kaphat ilyen "levelet" a dolgozó. Egy ismerősömet például azért rótták meg, mert rossz helyen parkolt a gyár udvarán...

A szakszervezetek a gyakorlatban is ügyelnek a kollektív szerződésbe foglaltak betartására. Egy megmosolyogtató eset történt nemrégiben férjem munkahelyén, ahol egyébként reggel 8 órakor kezdődik a munka. A kávéautomatákra táblát helyeztek, miszerint 10 óra előtt, illetve az ebédidőt követően 15 óra előtt nem lehet kávézni. Másnap már megjelent a szakszervezet "ellentáblája", hogy ilyen tiltó rendelkezést a kollektív szerződés nem tartalmaz! (Ennél a nagyvállalatnál egyébként a dolgozók körülbelül kétharmada tagja valamelyik szakszervezetnek. A tagdíj mindenkori bruttó bérük 1 %-a, amelyet a fizetésükből levonnak havonta.)

Kis közvéleménykutatást tartottam olasz és magyar barátaim körében, de szerencsére senkit nem ért említésre méltó érdeksérelem, hátrány a munkahelyén. Abban mindenki egyetért, hogy jogsértés esetén azonnal, gondolkodás nélkül a vállalati szakszervezethez fordulna, s az eszébe sem jutna, hogy emiatt később bármiféle retorzió érheti. Ez itt elképzelhetetlen.

Olyanról hallottam, hogy a betegállomány idején a munkáltató kérésére esetleg többször ellenőrzi a társadalombiztosítás a gyakran hiányzó dolgozót (akit kiírt az orvos, annak 10-12, illetve 17-19 óra között otthon kell tartózkodnia, ekkor mehetnek hozzá az ellenőrök). Azt is említette valaki, hogy munkahelyén úgy "kényszerítik" távozásra a feleslegessé vált kollégákat, hogy a vállalat másik, akár több száz kilométerre lévő telephelyére helyezik át, vagy egy olyan munkakörbe, amely biztosan nem felel majd meg számára. Így az illető előbb-utóbb felmond.

Gyakran hallani a híradásokban az ún. mobbingról, a munkahelyi pszichoterrorról, de konkrét példát szerencsére nem tudok erre. Szerintem sokkal súlyosabb probléma Olaszországban az évi több mint 1200 halálos üzemi baleset, amelyre hosszú évek óta nem találják a megoldást a szakemberek. Legtöbbször a munkavédelmi előírások be nem tartása, illetve az ellenőrzés elmulasztása vezet a "fehér halálnak" nevezett tragédiákhoz.

Természetesen az előbbiek a hivatalosan, munkakönyvvel dolgozókra vonatkoznak. De hogy az építőiparban, a mezőgazdaságban, a vendéglátóiparban, az éjszakai bárokban illegálisan foglalkoztatott - általában külföldi - nők és férfiak jogaira ki ügyel, nem tudni...

Kizárólag a közalkalmazottakkal kapcsolatos újdonság: pár hónappal ezelőtt vezették be, hogy őket ne csak 10-12 és 17-19 óra között lehessen ellenőrizni őket táppénz alatt, mint a többi dolgozót, hanem egész nap, bármikor mehet a tb-ellenőr. Így azóta vannak olyan intézmények, városok, ahol jelentősen, egyes helyeken akár kétharmadával is csökkent a közalkalmazottak közötti "megbetegedések" száma.
Az is érdekes adat, miszerint - valószínűleg a válság eredményeként is - a korábbi évekhez képest sokkal többen léptek be a szakszervezetekbe.

Bandi Kaliforniából, USA

Itt nalunk a munkavallalo helyzete tiszta, amig bizonyitani tudja azt,hogy legalisan el itt, a torveny biztositja munkakorulmenyeit. Tekintettel, hogy a munkaltatonak jelenteni kell minden alkalmazott felvetelet a kozponti ( USA ) kormanyhoz, a nyugdij alaphoz, igy allasa csalas mentesen biztositott. Ugyan is a torveny nagyon szigoruan bunteti a kihagasokat.

Mas a helyzet az illegalis munkasoknal amelyeket alkalmazni nem volna szabad. Itt fordul elo, hogy alkami munkasokat becsapnak, nem fizetik a a megegyezett bert, meg a minimumot sem. Az illegalia szemely fel a hatosagoktol, igy foljelentes ritkan fordul elo. Ha viszont kiderul az, hogy akarmilyen munkaltato illegalis szemelyeket alkalmaz, a torveny ezt nagyon szigoruan bunteti. Ettol fuggetlenul meg is rengeteg a bejelentes nelkuli illegalis munkas, akik szepen megelnek a torvenyeken kivul.

Nalunk meg nem hallotam azt, hogy papiron mas ber van foltuntetve, mint amit a munkas kezebe adnak. Szoval itt ahogy en ismerem tiszta a helyzet, 49 evi munkambol ez a tapasztaltam.

Róbert Németország – Megszűnt a Kánaán

Nincs többé tejjel mézzel folyó szociális piacgazdaság. A kommunizmus megbukott. Azóta az új túrbokapitalizmus mérföldes lépésekkel elindult nyereséghajhász útjára, a mai gazdasági válságba. Útközben számtalan munkajogi és kollektivszerzödési sértéseket követett el. A munkajog szinte elvesztette kötelezö alkalmazását. A munkaadók és a szakszervezetek között létrejövö tarifaszerzödések ugyancsak elvesztették kötelkezö jellegüket, erejüket. Napjaink munkavállalói szinte törvényen kivül helyezett állapotba jutottak. Jogvesztett prédái lettek az un. szabad piacgazdaság nem emberséges gyakorlatának. Tessék figyelni a jelzöre, szabad, tehát nem szociális piacgazdaság! Melyek a munkavállalókkal szembeni leggyakoribb munkajogsértések? Erre nem egyszerü a válasz. Lépésröl lépésre történk a munkajog fokozatos aláásása. Nagyon leleményesek voltak a személyzeti osztálvezetök. Olyan munkaviszonyokat találtak ki, amit a munkajog nem ismer.

Részmunkaidöre vettek fel pl. dolgozókat. Mi a lényege? A napi munkát úgy kell kezdeni, ahogy a munkaadó, ill. a munka kivánja. Részmunkaidös munkaviszonyra nem vonatkozik a kollektivszerzödés, ami a napi munkaidö-meghatározását szabályozza. Ezt a legtöbb dolgozó nem tudja. Fizetett szabadságot sem lehet szabadon kivenni. Emlékeztetek itt a bevásárlóközpontok pénztárainál dolgozó alkalmazottakra. A valóság érdekében nem szabad elhallgatni azon munkavállalókat sem, akiknek a részmunkaidös munkaviszony nem jelent gondot. Nem zavarja világképüket.

A munkajog további aláásását jelentette pl. a kölcsönkért dolgozók foglalkoztatása. (Ez annyira új fogalom, hogy a “Leiharbeiter" szóra Halász Elöd 2 kötetes szótárában nem találtam forditást.) A szükséges munkaeröellátottságot, nem új dolgozok felvételével érik el, hanem erre hivatott vállalattól kérnek kölcsön alkalmas dolgozókat. Nem szabad összetéveszteni a mezögazdaságban alkalmazott és elterjedt idénymunkás fogalmával. Mi a lényege? A kölcsönvett dolgozók megrendelésre jönnek. Ha elintézték a dolgukat, mehetnek vissza a kölcsönadóhoz. Szociális gondokat a kölcsönvevönek nem okoznak. Táppénz, betegség esetében a kölcsönadó gondja. Ez a gyülölt munkaviszony manapság olyannyira elterjed, hogy neves német vállalatok, Siemens, BMW, VW, elöszeretettel élnek ezzel a lehetöséggel. Mert olcsók! Söt, újabban kölcsönvett dolgozókkal töltik fel, ill. pótolják a kiöregedett törzsgárda természetes lemorzsolódását is. Másodrendü dolgozóknak számitanak. Ök aztán tényleg szabad prédáivá váltak a piac szeszéjeinek. Alkalmazásukat a szakszervezetek erösen ellenzik, mert a kölcsönvett dolgozókra sem vonatkoznak a kollektivszerzödésben lefektetett cikkejek. A másodrendü dolgozóknak nincs szakszervezete. Nem beszervezett munkavállalók. Nem szocik. Nehéz öket mozgósítani. A szabad piac szeszélyes követelményeinek és gyakori ingadozásainak alávetett munkavállalói. Legtöbbjük a többéves munkanélküliek milliós táborából származik. Más megélhetési lehetöségük nincs. Nem találkoztam olyan emberrel, aki dicsérte volna az ilyen munkaviszonyt. Az érintettek szégyenböl letagadják helyzetüket! Munkaviszonyuk szabályaira nem régent hoztak törvényt.

Hogyan folytatódott tovább? A 90-es években új divat kezdödött. A munkajogot csak látszólag alalmazták! Fondorlatosan kikerülték a kötelezö cikkejeket. Ime a példák: Ha netán tán, felvételre kerül sor, mi történik olyankor? Az újonnan kezdö munkavállalót a felvétel pillanatában sóherul lóvá teszik, rászedik. Nem akarom azt irni, becsapják. Ugyanis aláíratnak vele egy nyitott próbaidövel rendelkezö munkaszerzödést. Ez egy olyan hátrány, amivel a munkavállaló nincs is teljesen tisztában. Bíró nem jön, ha vádló nincs. A csalás majd úgy történik, hogy a próbaidö végét folyvást elnapolják. Ehez tudni kell, hogy a próbaidö alat nincs felmondási korlátozás. Az újonnan felvett dolgozót tehát minden pillanatban azonnali hatállyal elbocsájthatják, utcára tehetik. Ime a szabad piacgazdaság jogvesztett prédája! Ujabb jogsértés: próbaidö alatt nincs sem sajátos, sem a munkaadó és a szakszervezet között kialkudott, kollektiv béremelés. Amig a törzsgárda munkatársai újjongva örülnek fiztésemelésüknek, az új kolléga szomorkodva hallgat. Hát nem embertelen bánásmód? Továbbá: próbaidö alatt nem illik fizetett szabadságot kérni.

Ha netán tán ismét felvételeznek, mi történhetik a nyitottan hagyott próbaidön túl? Biz, mégravaszabb aljassággal vezetik félre a mit sem sejtö munkavállalót. Aláíratnak vele egy nyitott, nem pontosan körülhatárolt munkafeladattal rendelkezö munkaszerzödést. Ezt a cselfogást elöszeretettel alkalmazzák egyetemi oklevéllel rendelkezö pályázóknál. Söt, elöfordulhat olyan eset is, ahol a fizetés összegét sem rögzitik. Minden ilyen munkajogi visszaéles csak a munkaadónak hoz hasznot. A nem pontosan körülhatárolt munkahely lehetövé teszi a magas képzettséggel rendelkezö személy sokoldalú kipróbálását, ill. más más osztályon való bevetését. Pl. kutatómunkára is alkalmazhatják öket. Ezzel hitegetik öket magasabb pozició betöltésére. Ennek alapján persze hogy aláirják a szerzödés. Hisz a hátrányokkal, magas iskolázottságuk dacára, ök sincsenek nagyon tisztában.

Mi történik a törzsgárdával? Bizony ök sem ringathatják biztonságban magukat. Mindenki retteg az un. Änderungskündigung kézbekapásától. (Ez is olyannyira új fogalom, hogy az “Änderungskündigung" szóra Halász Elöd 2 kötetes szótárában nem találtam forditást.) Mi a lényege? Leminösített állás! Többféle változata van. A meglévö munkaszerzödést pl. módosítják a munkavállaló rovására. Marad a munkakör, de csökkentik a fizetést. Vagy: módosítják a munkakört, valamint a munkaidöt és más osztályra helyezik 3 müszakba. Söt, más városba is helyezhetik módositott állással. Tehát, teljesen új a munkahely.

Szólni szeretnék még a számos munkaadó azon népszerütlen lépeseiröl, intézkedéseiröl, amiket általánosan foganatositott a meglévö alkalmazottak rovására. Sok vállalat pótlás nélkül törölte az évtizedeken át folyósított különfizetést szabadságra ill. karácsonyra. A 13. és a 14. fizetést! Erösen csökkentették kiküldetés esetében a költségmegtéritést. Továbbá és végül, mert már rám is vonatkozott, engem is érintett. Aláirattak velem egy nyilatkozatot, miszerin nagyon nagyon kelletlenül bele kellett egyeznem abba, hogy évi 130 óra fizettetlen túlórát teljesitek. Több, mint 3 hét munkaidö! Igy is lehet a fizetést csökkenteni.
Fácit: Nem keletre ment a jólét, nyugatra jött a szegényedés.

Olvasóink írták

  • 1. trueman 2009. február 13. 10:55
    „"A magyaroknak fogalmuk sincs, hogy milyen jo dolguk van. Itt nem utazik ingyen a nyugdijas, nincs ingyen orvos, berlet hozzajarulas."

    A jó édes anyád!
    Akkor minek vagy odakint?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munkajogsértés

A külföldi olvasóinknak címzett új körkérdés témája a munkavállalók jogaival, a leggyakoribb ezzel… Tovább olvasom