Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Mozgóárusok hamburgi története - KÉP ITT >>

Óra! Varrógép! Van-e csinalnivaló? Még ma is zeng a fülemben a mozgó kézmüves dallamos mondokája, amivel az utcán magára terelte a figyelmet. Éneklése nem volt olyan hangos, hogy valaki is zavarva érezte volna magát. Sicki-micki meg a Harmat Jancsi járt háztról-házra saját verseit, ill. saját költeményeit árulni. Ök halkan jártak. Emlékszem egy dundi kis palóc asszonykára is, aki több, egymás hegyé felvett, élesre vasalt, fodros rakott szoknyában érkezett a hátán nagy bugyorral és szebbnél-szebb kézimunkát rakott elénk az "ásztálrá".  Hangosan zenélö tejes autó az 50-es évek elején még nem járta a falu utcáit.

Hamburgban egy bizonyos mozgóárusnak sok évekre visszanyúló története van. A városra vonatkozó legismertebb emléktárgy, az un. „Hummel" kisszobor, régebben mozgó vizárus volt. Házhoz hozta a vizet. Gyalog közlekedett. Vállára fektetett rudra  vizzel teli két vödröt akasztott s járta vele az óváros sikátorait. Alnémet tájszólással hangosan kinálta a szomjazó polgároknat a „woter, woter = vizet, vizet" portékáját. Az óvárosban akkor nem volt vizvezeték. Töle veték a vizet. Tekintélyes személy lehetett. A gyerekek ugyan csúfolták, de a felnöttek szerették. Szobrot, ma is látható szobrot, állitottak neki. Létezett mozgóárus nö is. Ö volt a „Zitronenjette". Kosárból árult citromot. Igazi hamburgi hirességek. Létezö személyek. Minden idegenvezetö prospektus emliti öket. Folyton szó van róluk. Pontosan leirják, hogy hol találhatók a szobraik. Manapság nincs már ilyen hiresség.

Az óváros volt sikátorait elvitte a II. vílágháború. Helyükön 15-20 emeletes márvány és üveg homlokzatú igazgatósági paloták állnak. Munka idö után az óvárosban kihalt az utca. Szinte alig van lakója. Minek járjon ott mozgó kereskedö? A 20. emeletröl ki jönne le hozzá valamit is vásárolni? A belváros lakósága igényét az Aldi meg a Liedl üzletlánc nagy árukészlettel és alacsony árakkal böségesen ellátja. Zenélö autónak manapság már nincs esélye. Lejárt az idejük. Csengetnek. Hangszóró, hangerösítö nélkül. Egyéb hangjelzést nem  hallottam. Nincs megengedve? A kertvárosban még látni néha egy-egy fagylaltos kisbuszt, vagy kerékpárost. Iskoláknál is fel-fel bukkannak. De tejet, vajat, tojást s egyéb pl. frissen sütött zsemlyét, nem árulnak. Bolt nem jön házhoz. Tudomásom szerint 9-töl 14-ig és 16-tól 19 óráig járták az utcát, ill. még ma is járják, de nem Hamburgban. Az emlitett két üzletlánc olcsó kinálatával kilátástalan a versenyzés. Mozgóárussal manapság csak a stadion környékén, nagyobb rendezvény esetekor lehet még találkozni. Pl. virslisütövel, italmérövel stb.
Róbert / Hamburg

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kocsmazaj külföldön – szerkesztetlen változat

Tovább olvasom