Kisalföld logö

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Minden görög érzi a tüzek hatását

A több mint egy hete pusztító görögországi erdőtüzek 64 ember halálát okozták, s mintegy 190 ezer hektárnyi növényzet vált a lángok martalékává. A nagyobb tüzeket megfékezték, de a 40 fokos hőségben ismét fellángoltak néhol az országban. Hatásairól ott dolgozó olvasónk, a győri Németh Szabolcs írt.

„Sajnos Görögországra jellemzőek a nyári erdőtüzek és idén különösen nagy a szárazság. Szerencsére nálunk, Rodoszon idén meg nem volt tűz, bár hozzátartozik a dologhoz, hogy a hegyekben általában tíz kilométerenként tűzoltók állomásoznak és a legfontosabb természetvédelmi területek, külterületen, szabadban lévő műemlékek nem is látogathatóak napnyugta után.

A hírek itt most persze szinte csak a szárazföldi és az Evia-szigeti tüzekről szólnak. A közvélemény fel van háborodva, nem is annyira a tüzek miatt, hanem a hatóságok hozzáállása, késlekedése, szervezetlensége miatt. A görögök sajnos élőben láthatták, hallhatták, amikor Evia szigetén több ember is a tűzvész áldozata lett, mert a hatóságok nem indultak időben a mentésükre. Sok embertől hallottam panaszkent, hogy a hatóságok fontosabbnak tartották az olimpiai múzeum megmentését, mint az emberéleteket. Erről persze véget nem érő vitákat folytatnak a helyiek.
Valamennyire az összes görög megérezte a tüzek hatását, az athéni repülőtér melletti tűz martalékává vált az egyik internetszolgáltató szerverközpontjának vezetékrendszere, így országos szinten is fennakadások jelentkeztek, nálunk sem volt internetkapcsolat. Hogy kik a gyújtogatók? Mi okozza a tüzeket? Elsősorban telekspekulánsokra gyanakodnak, a rendőri szervek nagy erővel nyomoznak a tettesek után. Akik segítenek a gyújtogatókat kézre keríteni, pénzjutalomban részesülnek, ennek mértéke a felderített tűz okozta kártól, az esetleges áldozatok számától függ, bar több esetben a véletlen és gondatlan emberi viselkedés lehet a »tettes«, elég egy eldobott cigaretta, máris lángra gyúl minden."

Olvasóink írták

  • 1. Irsis 2008. július 25. 08:40
    „Úgy hallottam, hogy rodoszon most is tűz van. Evakualtak egy falut, és rettegnek a kint nyaralok. Tud valaki erről valamit?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A prospektusokból kimaradt

Külföldi olvasóinkat kértük arra, ajánljanak lakóhelyük közeléből olyan látni-, kóstolni- vagy… Tovább olvasom