Kisalföld logö

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 4°C Még több cikk.

Lélekápolás válság idején – válaszok teljes változata

A Külföldi olvasóinknak küldött körkérdés apropója, hogy nálunk a válság miatt sokan olyan helyzetbe kerültek, hogy pszichológus segítségére szorulnak, s akik nem vesztették el állásukat, azok a stresszes hajtás terhe mellett küzdenek azért, hogy megtartsák...
Általában egy emberre több ember munkáját terhelik, ami miatt különösen kell figyelni a lélekápolásra. A média is egyre több formában hívja fel a figyelmet arra, hogy manapság különösen fontos figyelnünk a lélekápolásra.

Külföldön is felhívják erre a figyelmet? Különösen most vagy általában is? Milyen módszerek ajánlottak? Mit tesznek lelki állapotuk karbantartásáért leginkább az emberek?
Például: kocogás, jóga, pszichológus, énépítő önismereti klubok, zenehallgatás, olvasás, kirándulás, imádkozás, meditálás, beszélgetés a barátokkal, torna, ezoterikus foglalkozások, jóslás, autogén tréning, masszázs vagy bármi más...


Könnyebb külföldön megtartani a lelki egyensúlyt, mint Magyarországon, ahol egyébként is jellemző a pesszimizmus, az örömtelenség, a bosszankodás, a panaszkodás? Mi lehet a titok?

„Az élet az olyan, mint egy hullámvasút"
Szabó Antal, Seattle, WA, USA


Itt nem tapasztaltam azt a nagy pesszimizmust, mint ami van és mindig is volt Magyarországon. Mivel ez egy emigránsok országa, az emberek jobban fel vannak készülve arra, hogy megértsék azt, hogy az élet az olyan, mint egy hullámvasút: mindig megy föl meg lefelé is. Most lefelé megy. De minden elmúlik egyszer és a legtöbb ember tudja, hogy a helyzet javulni fog a jövőben. De ettől eltekintve itt is vannak gyönge emberek, akik nem tudnak a valósággal szembenézni és segítségre van szükségük.

Itt a legtöbb baj a házasságokkal van és sok a veszekedés a házaspárok között, ami sajnos sok esetben a váláshoz vezet. Ebben az államban nincs sok szociális segítség, mert majdnem minden intézmény privát tulajdonban van, ott meg fizetni kell még a tanácsokért is. Én személy szerint távol tartom magam azoktól, akik negatív és pesszimista elméletet tanúsítanak, mert az olyan mint egy ragályos betegség, az átragad másokra is. Személyes élettapasztalatom, hogy csak azok boldogulnak a világban, legyen az bármilyen ország is, akiknek pozitív nézeteik vannak és mindig előre néznek. A sírás és az, hogy valaki sajnálja saját magát, nem fog a lelkiállapoton segíteni.

„Rosszabb már nem lehet, a holnap majd jobb lesz"
Bandi Kaliforniából


A gazdasági válság nálunk is mutatja hatását, más formában talán mint az óhazában. Itt nálunk a világ minden tájáról egybe olvasztott nép másképpen viszonyul a kritikus állapotra mint saját egykori hazájában. Derűsebbnek látszik itt a népek lelkiállapota, itt inkább az a felfogás, hogy irányt változtatnak. Minden keserűség mellet van egy más. napfényesebb kilátás is.

A közmondást idézve itt félig tele van a pohár, otthon viszont félig üres. Nálunk nem divat a panaszkodás, a találkozásnál az idegen is azzal kezdi, hogy miden OK. A régi szokásaik magmaradtak az embereknek, talán egy kicsit vissza vonultabbak. Nem nagyon hallani azt, hogy szellemileg betegebbek, nem szaporodott az öngyilkosság, csökkent a szórakozásra töltött idő, rövidebb távolságra autóznak, igénytelenebb a szabadságos úticél. Jobban összehúzódik az átlagos ember, de mégsem lehet tapasztalni a túlzott pesszimizmust.

Elég nagy a munkanélküliség nálunk is és még így is derűlátóbbak az emberek mondván, hogy rosszabb már nem lehet, a holnap majd jobb lesz. Én így látom, ez a tapasztalatom, így látják a körülöttünk élők is, akik itt születtek vagy bevándoroltak.

170 millió vény antidepresszánsra
Péter, OH


Itt a lakósság egy jelentős része antidepresszánson él, tudom, Magyarországon meg Xanaxon. Valahol olvastam hogy 170 millió vényt adtak ki tavaly antidepresszánsra az USA-ban. Sokan sportolással próbálják levezetni a gőzt, mások jógával, meditációval, stb. Beszélgetőpartnereket találni sokkal nehezebb, mint otthon Magyarországon, mivel a társadalom és családmodell az sokkal zártabb. Van akinek a wellness jön be például. Nekem nem. Nekem sajnos a munka.

Igen, azt hiszem a magyar kultúrára jellemzőbb a búskomorság, de nem feltétlen csak a magyarra hanem bármely kelet-európaira általában. Ez történelmi okokkal is magyarázható talán. Amerikára mindig is az optimizmus volt jellemző. Önbizalomhiány itt nagyon ritka. Sőt, az emberek többsége magyar szemmel néha nagyképűnek tűnhet. De azért szerintem itt az USA-ban sokkal nagyobb a létbizonytalanság, mint otthon. Például, ha az ember elveszti az állását – ilyet manapság hetente látok – és nincs egészségügyi biztosítása, akkor sokszor nem kezelik, ha valamilyen komplexebb műtétje, netán rakja van.

Vagy pedig eladja a házát, de sokszor meg az sem elég arra, hogy kezelésre pénzt kapjon. Én tudom, hogy otthon agyonnyomják az embert adóval és ez nem jó, de akármilyen rossz is az egészségügy, azért mindenkit ellátnak. Otthon sok olyan dolog van ami „ingyenes" vagy „kvázi ingyenes" – például a felsőoktatás –, az emberek mégsem becsülik ezt. Azért, ha összevetjük az amerikai adózási rendszert a magyarral egy családra vetve, akkor rájövünk, hogy az adóalap annyival nem alacsonyabb, vagyis itt az egészségügyért és az oktatásért iszonyú összegeket kell az embernek fizetnie.

De azt hiszem, egy nép önbizalma valahol ott kell, hogy kezdődjön, hogy büszkéknek kellene arra lennünk, hogy magyarok vagyunk. Jó értelemben véve, nem kirekesztő módon. Itt az USA-ban egy feltétlen elv, alapelv politikai nézettől függetlenül: büszkék hogy ők amerikaiak. Nem ostorozzák magukat naponta az indiánok kiirtása és a rabszolgaság miatt ugye.

Válj pótolhatatlanná!
Galgóczi Róbert, Hamburg


Ez a jelenleg is dúló gazdasági válság legújabb szlogenje. Ilyen hirdetményeket lehet most az újságok hasábjain olvasni. Azon népréteghez fordul, akik még nem vesztették el állásukat, de naponta rettegniük kell, hogy munkanélkülivé válnak, illetve alacsonyabb bérű beosztást kapnak.

Állásod elveszítésétől félsz? Teszik fel a szuggesztív kérdést. Kimerült a teljesítőképességed? Belső bizonytalanság bénít? Üressé váltak az agysejtek? Nem különleges egyéniséggel rendelkezel? Gyere hozzánk! Nálunk feltankolhatsz! Sorstársakkal eszmecserét tarthatsz! Az újonnan indult „Career Fitnees" modern tanfolyam keretén belül volt képességeidnek teljes birtokába helyezünk vissza. Nálunk hathatós testi, lelki, szellemi s gyakorlati segítségben részesülsz. Munkabíró képességed ismét magas szintre emeljük. Hivatásos mesterré, pótolhatatlan munkaerővé teszünk. Munkaadód véletlenül se gondoljon leépítésedre! Állítólag sok érdeklődőre és résztvevőre talál.

Kimerült a szárazelem? Kérdi kétértelműen a munkatárs. Belső bizonytalanság bénít? A vállalati követelményeknek nem tudsz többé megfelelni? Kimerültnek érzed magad? Az erőteljes munkavállalók soraiban említésre méltó az a tény is, ami újonnan mindnagyobb tért hódit és az egészség területén káros kihatással van. A sportolók köréből ismeret, hírhedtté vált ajzószer. Van, aki nagyobb teljesítmény elérése érdekében ajzószert, tablettákat szed, illetve ajzószert alkalmaz. Néhány ajzószer nem más, mint kábítószer. Alkalmazása és továbbadása büntetendő cselekmény.

Nos, ez a divat újabban a foglalkoztatott munkások, s különösen a tisztviselők sorában szélesen elterjedt divattá vált. Ajzószer nélkül szinte senki sem megy már munkahelyre. Manapság nem szabad kimerülni. Manapság nem szabad elfáradni. Manapság nem szabad gyengélkedni. Ez is a válság következménye. Aktív időmben ajzószert mi nem használtunk. Fitness! Ismeretlen angol szó volt. Mi dolgozni mentünk, nem menekülni.

Beteg vagy? Vesztesek a megingott egészségű munkavállalók. Az emberek félnek. Gyengélkedés, rosszullét, illetve komolyabb betegség esetében sem mennek orvoshoz. Nem mernek otthon maradni. A kiírt betegek mutatószáma sosem volt olyan alacsony szinten, mint manapság. Az emberek attól tartanak, hogy távollétük alatt mást helyeznek a féltett helyükre. Inkább legyek beteg, mondják, de ne munkanélküli. Mert az nagy baj. Anyagi és társadalmi összeomlással jár. A bank nem ad hitelt, a baráti és ismeretségi kör megritkul.

A válság további vitathatatlan vesztese a munkanélkülivé vált emberek. Olyan értelemben is értendő a veszteség, hogy a válság, illetve munkanélküliség tartós jelenléte a testi egészségére és a lelki egyensúlyára is károsan kihat. Különösen nagy tért hódit az körülmény, hogy a tartós válság sokat olyan helyzetbe hoz, hogy orvosi, illetve pszichológusi segítségére szorul. A sokrétű terhek viseléséhez nincs erejük és kitartásuk. Kibírhatatlanra nő a bizonytalanra váló, alakuló megélhetés előtti félelem.

Almatlan éjszakákat okoz az elvesztett állásból eredő szociális és anyagi elszegényedés. A tőle való rettegés és a vele járó tekintélyomlás. A ház lefizetése megoldhatatlan gondot okoz. Sokan keresik a kiutat, sokan fordulnak máshoz remélt, vagy óhajtott segítségért. Eme segítségnyújtás keretén belül különös módszereket alkalmaznak a hivatottak és kapnak a segítségre szorulok. Pszichológus igyekszik lelki stabilitást nyújtani. Más területen, például továbbképzés vagy iskola, a munkaügyi hivatalok ingyenes segítséget nyújtanak. Aki továbbképzést kínál, igyekszik a szakma legújabb fortélyait megtanítani, elsajátítatni. Egész sor új foglalkozási ág jött létre, mint gomba bújt elő a földből, aki segítséget nyújt.

A válságnak további vesztesei is vannak. Vitathatatlan vesztese az aggódó, gondterhelt nép, akit sokrétű félelem bénít, tesz tétovázó bizonytalanná. További vitathatatlan vesztes a dolgozó és adózó munkavállalók. Vesztesek a magas jövedelemadót fizető gyári munkások és hivatali tisztviselők milliós tömege. A tőlük beszedett magas adóval mentették, illetve akadályozták meg a bankok és gyárak csődbejutását. Tudnék itt híres bankot valamint neves ipari céget mondani, amik csak állami támogatással maradtak életben. Az emberekben forr a düh és emészti őket a méreg, hogy a tőlük szigorúan levont jövedelemadó szociális létesítmények, például óvoda, iskola helyett gazdag gyárasoknak és bankároknak a mentésére szolgál, azoknak adják.

Igazságtalanság! Hirdeti a baloldali ellenzék. Népszerűségük helyenként 25 százalékra nőtt. Ez is a válság következménye. Múlt év decemberében írtam egy kiadós cikket a gazdasági válság megjelenési alakjáró, valamint az élet minden síkjára való kihatásáról és káros befolyásáról. Azóta eltelt csaknem egy teljes év, de nem mondható, hogy a polgárok gazdasági és szociális helyzete javult volna.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Válságban fontosabb a lélekápolás?

A külföldi olvasóinknak címzett új körkérdés témája a válság egyik hatása.
Tovább olvasom