Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Külföldi karrier: befogadják, aki tud

Nagyvilág - Nem mindenhol fűződik annyi vágy a „külföldi karrier" kifejezéshez, mint mostanában hazánkban. Tőlünk nyugatabbra, délebbre és a tengerentúlon élő magyar olvasóink inkább bevándorlási hullámokról tudtak beszámolni, de tapasztalataik hasznosak világjárásra készülő honfitársainknak is.
Németek: szomjazzák a szakembereket

– Németország szomjas a jól kiképzett szakemberekre, mérnökökre, komputerspecialistákra – állítja ott élő olvasónk, Gabriella, de rögtön hozzátette: persze, csak ha tudnak németül. „Talán otthon még mindig az a hír járja, hogy külföldön jobban megfizetik a munkát. Hát ez csak részben igaz. Rengeteg embernek nincs munkája, sok köztük a fiatal. Nagyok a követelmények és meg kell nekik felelni, viszont itt könnyen befogadják azt, aki »tud«" – írta olvasónk. Tapasztalatai alapján sok német fiatal is külföldön próbál szerencsét, de többen kénytelenek hazatérni. Szerinte azok „gazdagodnak" így, akik látókörüket bővíteni mentek máshova.

Olaszok: maradnak a mamánál

– Az olasz fiatalok nem szeretnének külföldön élni, dolgozni. Inkább az jellemző, hogy nyelvtanulás vagy -gyakorlás miatt utaznak elsősorban angol nyelvterületre, s azért keresnek ott munkát, hogy a tanfolyam idején költségeiket fedezzék. Talán azért sem vágynak máshova, mert akár harmincöt éves korukig a szüleikkel élnek, főként anyagi okokból. Arról viszont gyakran hallani, hogy a tudományos kutatók elvándorolnak, általában az Egyesült Államokba, mert ott jobbak a feltételek, a körülmények – hangsúlyozta Anikó, aki Parmában lakik. Erre az észak-olaszországi, iparosodott vidékre sokan költöznek az ország déli részéből, mert több a munka, jobbak a fizetések – igaz, a megélhetés is drágább.
Itáliába rengeteg külföldi érkezett az utóbbi években és nem csak legálisan, ezért egyre nehezebb elhelyezkedni, azoknak pedig, akik nem beszélik a nyelvet, szinte lehetetlen. Anikó szerint az olaszok elfogadják azokat a külföldieket, akik dolgoznak, adót fizetnek, beilleszkednek. De azokat, akiknek nincs tartózkodási engedélyük és bűnözésből tartják fenn magukat, a közvélemény elítéli és a többség a legszívesebben hazaküldené.

Amerika: mint a távszerelem

– A fiataloknak gyakran túlzott illúzióik vannak a külföldi karrierről. Olyan ez, mint a távszerelem, amikor az ember annyira idealizál, hogy amikor a kedvese közelében van, rájön, harmadannyira se szép, mint képzelte – fogalmazott érzékletesen Péter. Ohióban élő olvasónk felhívta arra a figyelmet, hogy az USA-ban az európaitól jelentősen eltérnek a viszonyok. Példaként említette a fegyvertartást, az egészségügyi rendszert. Viszont szerinte a bevándorlók befogadása attól függ, hogy legálisan jönnek-e vagy nem. Az amerikai fiatalságot mint munkaerőt eléggé mobilnak tartja, „oda mennek, ahol munka van". Viszont tapasztalatai szerint többségük harmincéves kora körül, amikor családot alapít, már nagy előnynek tartja a nagyszülők közelségét.
Kaliforniából is kevesen kívánkoznak máshova. Olvasónk, Bandi szerint ennek főként az éghajlat az oka és az abból adódó szórakozási alkalmak. „Helyben nagyobb a továbbtanulásra, a munkára is a fiatalok lehetősége, egyébként se ismernek idegen nyelveket. Kalandvágyuk addig tart, amíg ki nem kerülnek a családi környezetből." Másrészt Bandiék gyakran hallanak, néha találkoznak is külföldi diákokkal, akik cseremozgalom vagy ösztöndíj révén tanulnak Kaliforniában. A tapasztalatok szerint fogadtatásuk pozitív, probléma azokkal van, akik illegálisan mennek oda, hogy az ottani adófizetők költségén tanuljanak.

 Kérdezhetik külföldi olvasóinkat
Dániában tanuló, dolgozó olvasónk, Antal Ildikó vállalta, hogy saját tapasztalatai, ismeretei alapján válaszol olvasóinknak a dániai továbbtanulással, mindennapokkal kapcsolatosan. A kérdéseket a rimanyi.zita@kisalfold.hu címre küldhetik. Ugyanezt a segítséget a Külföldi olvasóink jelentik rovat más országokban élő tudósítói közül is többen vállalták (www.kulfoldrol.kisalfold.hu).


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Külföldi szülésélmény – szerkesztetlen változat

Tovább olvasom