Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Köztéri pancsolás – külföldön nem szokás

Nagyvilág. A szökőkutakat kevés helyen használják úgy, mint a felújított győri Széchenyi téren. Külföldi magyar olvasóinkat kérdeztük tapasztalataikról. A válaszok teljes változata.
Az apropó egy győri aktuális probléma

A város történelmi főterére a felújításakor szökőkutak kerültek. Olyan modern formájúak, hogy még szélük, peremük sincs, csakúgy kinőnek a betonból. Jópofák, állandóan változik a magasságuk, kellemes permetet biztosítanak. Viszont így fürdő, pancsoló lett a tér – főleg a hőségben. Tele fürdőruhásokkal, pelenkásokkal, van aki ott mosakodik tusfürdővel. Biztos nem higiénikus, mert nem erre tervezték a szűrőrendszerét, ami ugyanazt a vizet forgatja. Sokan meg is botránkoznak: „A bencés templom előtt ilyet!". Mások véleménye: „Mire számítottak, amikor ilyet terveztek?"


Kérdések

Külföldön hogy van ez? Szabad pancsolni, lubickolni a köztéri szökőkutakban? Vannak erre szabályok, tiltások? Van a szökőkút mellett vagyonőr? Mit gondol a közvélemény? Van ugyanilyen szökőkút, aminek nincs is pereme? Működik nyáron is? Szakaszosan működtetik?


Ildikó, Kalifornia
„Játszótéren van ilyen szökőkút, mint Győrben"


Ilyen szökőkutat Kaliforniában nem sokat láttam – vagy csak nem jártam olyan helyen, ahol van –, de ahol van is, ott csak játszanak benne a gyerekek.

Az egyik Santa Monica-i játszótéren van, ha azt beindítják, akkor a gyerekek fürdőruhára vetkőznek és pancsolnak, ugrándoznak. Vagyonőr nincs mellette, mert közterületen van, de nincs is rá szükség, hiszen senki nem fürdik abban. Miért is tennék?

Elég szomorú, hogy Győrben valakinek is eszébe jutott, hogy abban zuhanyozzon. Annyira „magyar" dolog, már bocsánat. Szomorú. Kár lenne egy ilyen kellemes látványt megszüntetni amiatt, hogy egyesek nem tudnak civilizált ember módjára viselkedni.

Erika, USA
„Ott ugrándoznak benne, ahol erre lett tervezve a szökőkút"


Itt San Diego belvárosában van egy nagy szökőkút medenceszerű építménnyel körülötte, egy park mellett. Minden vasárnap elmegyek mellette a piacra tartva. A parkban nagyon sok hajléktalan él, de még egyszer sem láttam, hogy bárki ott tusolt volna, még csak egy kézmosás erejéig sem. Nincs parkőr. Körülbelül hetente megy egy víztisztító, aki kiszedi a vízbe hullott faleveleket, meg amit befúj a szél.

A Universal Studionál van egy jópofa szökőkút-építmény: ránézésre csak egy sima járda, de lukak vannak benne és kisebb-nagyobb időközönként kitör a víz. Itt láttam sok gyereket, turistát ugrálgatni, de hát ez azért is lett tervezve, ilyenre. Szerény véleményem szerint felháborító, amit Győrben csinálnak, főleg a habfürdőzés.

Antal Szabó, Seattle, Washington
„Sehol nem láttam még ilyesmit"


Igen olvastam, hogy mi történik ott a tér felújítása óta. Én már több mint 50 éve élek külföldön, soha nem láttam sehol, hogy ilyesmi valahol megtörtént volna. De nem vagyok meglepődve, mert ha a város vezetősége ilyenre csináltatta a felújítást, akkor ők sem lehetnének meglepődve, hogy a gyerekek a teret ingyenfürdőnek használják.

Lali, Svédország
"Van, de senki sem használja fürdésre, pancsolásra"

Igen, nálunk is van Dél-Svédországban mindenféle működő szökőkút, így ez a süllyesztett fajta is – megfelelő helyen és megfelelő mennyiség. Senki sem használja fürdésre, pancsolásra és nem is szabad, itt nem is kell rendre utasítani a polgárokat. Persze, előfordul, hogy egy két csöppség egy kicsit tovább áll e fajta kutaknál de rövid időn belül a szülei eltessékelik. Sehol nincs vagyonőr – csak az áruházakban –, ha valaki feltűnően nem tud viselkedni, az előbb-utóbb a rendőrségen találja magát, ha a figyelmeztetés nem használ.

Bandi, Kalifornia
"Van, de azok épp a vendégek szórakoztatását szolgálják"

A győrihez hasonló szökőkutak nálunk is léteznek. A Disneylandben, az Universal Studioban már évekkel ezelőtt megjelentek. Ezek a vendégek szórakoztatását szolgálják, néha látni egy-egy fiatalt, hogy kipróbálják, beleszaladnak – ami elfogadott. Azt nem tapasztaltuk, hogy fürödnének benne. Ha túl zajos a hancúrozás, a biztonsági őr rendre utasítja a ugráló-zajongó fiatalokat.

Igaz, hogy mindegyik hely magánterület, nem köztulajdon, így ők rendelkeznek a használatukkal. A városi szökőkutaknál sem lehet tapasztalni pancsolókat. Előfordul, hogy gyerekek megpróbálják, de a szülők hamar rendre utasítják őket.

Los Angeles központjában van egy nagy visszatükröző medence térdig érő vízzel – még egyszer sem láttunk senkit sem beleugrálni. A Las Vegas-i Bellagio Kaszinónal zenére működő szökőkút is vonzó lehet a 40 fokos hőségben, mégsem látni senkit sem beleugrani.

Nagyon szép a győri új szökőkút, gratulálunk a tervezőknek, az építőknek. Sajnos, úgy látszik, ez egy könnyű megoldás lett szülőknek a gyerekeiket szórakoztatni. Nincs jogom kritizálni, messze lakunk, nem ismerjük a körülményeket, de tiszteletben kellene tartani mások jogát is, aki megelégszik a szökőkút játékának látványával.

Anikó, Olaszország
"Az Édes életet nem érdemes utánozni – büntetik"

A kérdés kapcsán Olaszországban mindenkinek Fellini híres filmje, az Édes élet jutna az eszébe, az a romantikus jelenet, amikor Anita Ekberg besétál a csodálatos Trevi kútba Rómában és élvezi a vízesést.

Ám a színésznőt nem érdemes utánozni, ugyanis büntetés jár érte. Pár héttel ezelőtt az országos sajtó is beszámolt arról, hogy két fiatal amerikai turista beugrott és megfürdött a Firenze központjában lévő Neptun kútban. Ezért a mártózásért fejenként 160 euróra büntették őket. Szerencsére az 1575-ben elkészült alkotásban nem okoztak kárt. Érdekesség, hogy egy, a közeli Palazzo Vecchio (Öreg Palota) falán elhelyezett tábla szerint már 1720 óta tilos a kútban mosni és szemetelni.


Biztos vagyok abban, hogy nemcsak a műemlék szökőkutakban tilos megfürödni, hanem másutt is. De vagyonőrt sehol sem láttam még a közelükben. S nem hiszem, hogy bárki is szólna azért, ha a nyári hőségben valaki felfrissülésképpen belemártja a kezét és lefröcsköli magát egy kevés vízzel. Sőt, a tévéhíradókban a hőségriadó kapcsán gyakran látni olyan felvételeket, amikor a turisták a szökőkutak peremén hűsítik magukat. A helybeliek azonban nemigen tesznek ilyet. Ritkán előfordultak olyan esetek is, amikor heccből valakik mosó- vagy mosogatószert öntenek a szökőkútba és habbal árasztják el a környéket. De amióta szinte minden forgalmas csomópontba térfigyelő kamerákat szereltek fel, ilyesmire nemigen akadt példa.

Környékünkön nincsen ilyen szép, medence nélküli szökőkút, mint a Széchenyi téren. Ha lenne, szerintem itt is tele lenne játszadozó gyerekekkel, de tusfürdő nélkül...

Parma környékén újabban már a szökőkutakat is szponzorálják. Sok, újonnan kialakított körforgalom közepén építenek ilyen vízi látványosságot az önkormányzatok. Az üzemeltetés, a fenntartás költségeit viszont egy-egy cég viseli, s ezt jól látható táblán fel is tüntetik. Ez valószínűleg kiváló reklámhordozó és a településeknek nem kerül pénzébe a fenntartás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Komolyan golyóznak

Az egykilós, kerekbe szabott golyók hajigálása a galloknál komoly dolog. Tudósítás a kilenc torony alatti közelítésekről, kilövésekről. Tovább olvasom