Kisalföld logö

2018. 12. 11. kedd - Árpád 1°C | 5°C Még több cikk.

Kell a szimpátia is a sikeres sztrájkhoz

Nagyvilág. Sztrájk Ferihegyen, a vasútnál, terveték a fővárosi tömegközlekedési dolgozók, tervezik a közalkalmazottak is Magyarországon, épp az ünnepek előtt. Külföldi olvasóinkat arról kérdeztük, szokásban van-e ez a fajta tiltakozás máshol is karácsonykor.

Nagy visszhangot mindig közlekedési dolgozók munkabeszüntetése vált ki, mert „ártatlanok" látják kárát.

– Per pillanat itt annyira rossz a helyzet, annyi ember elvesztette a munkáját, hogy az, akinek van, nem mer kockáztatni, sztrájkolni, még a szervezett érdekképviseletbe tömörülők sem. Túl sok, nagy tüntetést különben sem láttam itt az évek folyamán San Diegoban – írta olvasónk, Erika az Egyesült Államok nyugati partjáról.


Az Amerika keleti oldalán, Seattle-ben élő Antalnak hasonlóak a tapasztalatai: „Washington államban is vannak sztrájkok, de nem olyanok, mint amit Franciaországban vagy például Magyarországon a vasutasok szerveznek. Itt ha ezt a szakszervezetek megtennék az ünnepek alatt, minden szimpátiát elvesztenének és biztos nem nyernének semmit."

Nincs közlekedés-bénítás

Kaliforniában most csak egy szakszervezet tervez munkamegszakítást. A filmekben, a tévésorozatokban szereplő színészek szakszervezete jelezte ezt, mivel szerződésük lejárt. Ez a sztrájk, ha megtartják, jobban fogja érinteni a kisegítő cégek munkásait, mint a jól fizetett sztárokat, a nagyközönség, a közvélemény pedig nagy ásítással fogadná – véli Bandi és szerinte az a lényeg, hogy jelen körülmények között fontosabb az embereknek a napi megélhetés, mint a szórakozás. A tömegközlekedést pedig Kaliforniában továbbra is a magánautó jelenti, így buszos, vasúti társaságoknál szervezett sztrájkok nem tudják megbénítani a közlekedést.

Veszíteni is sokat lehet

– Tüzet tűzzel oltani lehet, gazdasági válságot sztrájkkal megszüntetni nem – szögezte le a Hamburgban élő Róbert és hozzátette: sok vállalat élet-halál harcot vív a fennmaradásáért, a polgárok is aggódva tekintenek a jövőbe. Ilyen esetben szerinte nehéz sikeres sztrájkot indítani. Mindegy, hogy jogos-e a követelés vagy sem. Úgy véli, a közvélemény nyomban elítélné és felelőtlen lépesnek minősítené. „A német szakszervezetek ezt tudják, felelősségük sosem vesztették szem elől és ezzel a taktikával általános tekintélyt, elismerést szereztek. Így eszükbe se jutna jelenleg sztrájkot hirdetni. Kit lehetne vele valamire is kényszeríteni most? Veszíteni viszont sokat lehet. A sztrájk sikeréhez a közvélemény támogatására nagy szükség van és erre kicsi az esély karácsonytájt."

Védett idősávok az olaszoknál

– Olaszországban gyakoriak a sztrájkok, de a munkabeszüntetések nagy része helyi, megyei szintű. Az utóbbi hónapokban sokhelyütt tiltakoztak a recesszió miatti elbocsátások ellen is – kezdte Anikó Parmából és megjegyezte: a legnagyobb visszhangot náluk is mindig a közlekedési dolgozók munkabeszüntetése váltja ki, hiszen annak „ártatlan" emberek látják kárát. Viszont Itáliában a jogszabályok szerint a védett idősávban, tehát a reggeli és esti csúcsforgalomban, valamint a tanítás végén biztosítani kell a járatokat.

„Az utóbbi hónapokban több békés tiltakozást szerveztek szerte az országban az üzemi balesetek megelőzése érdekében. Az idén már több mint ezren veszítették életüket Olaszországban munkavégzés közben. Az egyik tüntetés miatt egy órát vesztegelt a buszom, állt a forgalom, amíg a néhány ezres tömeg elvonult. Több középiskolát pedig elfoglaltak a diákok, így fejezték ki nemtetszésüket az új jogszabályok miatt. Napokig az utcán folyt az oktatás, az épület elé kivitték a székeket és a járdán tartották meg az órákat a tanárok. A milánói Scala legutóbbi bemutatója is csak azért nem maradt el, mert pár nappal a premier előtt vonták vissza tervezett sztrájkjukat a zenekar és a kórus tagjai, így december 7-én mégis felment a függöny a világ egyik leghíresebb operaházában: Verdi Don Carlos című művével felavatták az idei évadot."

Több hír, kép külföldi olvasóinktól: www.kulfoldrol.kisalfold.hu.

Olvasóink írták

  • 1. buggyant 2008. december 18. 18:28
    „Csak a magyar enyire ostoba és önző. Ez a sztrájk szervezetlen és felháborító.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szoboremelés, beérő kaki, áradás

Parma. A napok óta tartó esőzések miatt árad a Parma folyó, de ez nem akadályozta meg a kakit, hogy… Tovább olvasom