Kisalföld logö

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -6°C | 2°C Még több cikk.

Karácsonyi topajándékok 2012

Nagyvilág. Külföldi magyar olvasóinkat idén is megkérdeztük, hogy a különböző országokban idén milyen ajándékra vágynak legtöbben, karácsony előtt a kereskedők kínálatában milyen áruk számítanak toptermékeknek.
Bandi Kaliforniából

Itt nálunk a nagy vásárlási láz valójában a Thanksgiving (Hálaadás) után pénteken kezdődik. Az üzletek már most hirdetik a kedvezményes árakat, a néhány tárgyat, amit a nyitásnál az első személyek vásárolhatnak meg potom pénzért. Ez a péntek itt feketepéntek néven ismert, ezután várják a hasznot az üzletek.

A hagyományos nyitás hajnali 4 órakor szokott lenni, de ebben az évben már Thanksgiving este 8-kor nyitnak a nagy üzletláncok. Ebben az évben is, mint már több éve, az elektromos tárgyak a fölkapottak. Az okostelefonok, a videojátékok, az e-könyvek. Érdekes, hogy a televíziók most nem nagyon felkapottak, hiányzik talán, hogy nincs újabb találmány bennük, ami fontossá tenné megvásárlásukat.


A jóslások szerint az idei szezon jobbnak mutatkozik, mint az elmúlt éveké. A felnőttek most is az elektromos tárgyakat vásárolják. A fiatalságnak leginkább az okos telefonok szükségesek. Az apróságoknak most is a Disney-játékok, és az új változata a Legonak. Van választék bőven a legújabb játékokból. Érdekes, hogy a társasjátékok ismét felkapottak lettek, újabb változatok, kártyákra tervezve. Mi is sok estét töltünk társasjátékkal, kettesben, de családi összejövetelnél mindenkit bevonva is. Ez is úgy terjed, mint a cunami.

Ahogy jósolják, többet fogunk költeni karácsonyra, mint az elmúlt években. Nem nagyon javult a gazdasági helyzet, de valószínű az ünnepre azért költjük a pénzt. Majd tisztább képet látunk a Thanksgiving utáni hétvégén.

Még egy dolgot akarok említeni: amikor egy újdonságot hoznak fogalomba, már napokkal előre sorakoznak az üzlet előtt, hogy elsők lehessenek vásárolni, kipróbálni. Nemrég történt, hogy új videojáték került forgalomba egy üzletben. Már napokkal előbb elkezdődött a sorbaállás és valami vita miatt lövöldözésre került sor, egy súlyos sebesülttel. A sorbaállás megmaradt, mert az új játék fontos volt.

Stefan Fabian, Svájc

Nem lehet észrevenni, hogy a karácsonyi kínálat tavaly óta lényegében megváltozott-e. Naponta kapok 5-10 reklámot, még Olaszországból is! A kínálat megmaradt, de meggyarapodtak az időhöz kötött kedvezmények: attól-eddig pl. 20% engedmény van és így tovább. Pl. az évvégi pezsgőket e pénteken veszem meg, mert az üzletvezető már egy hete megsúgta, hogy a már leszállított árakra még 20%-ot fognak adni.

Ami inkább újabb és mindig gyakoribb szokás, hogy a karácsonyfa alá letett kicsi figyelmesség mellet, pl. édesség, ínyenc dolog, mint a torrone, panettone, saját készítésű befőtt vagy pálinka, bónt, kupont ajándékoznak, amelyet a megjelölt üzletekben be lehet váltani, pl. könyvre, elektronikus dolgokra stb. Az utalvány haszna és értelme az is, hogy az egymástól távol élő rokonok, barátok azt könnyebben el tudják juttatni, mint valami tárgyat és így elkerülik azt a lehetőséget is, hogy esetleg ugyanazt a könyvet, vagy akár mi mást is, többen is ajándékozzák. Meg lehet figyelni, hogy a karácsony utáni napokban az üzletekben sorba állnak az emberek, cserélik ki a felesleges vagy nem tetsző ajándékokat. Kisgyerekeknek kijár továbbra is a „megfogható" játék. Rokoni körben sokszor kérnek, gyűjtenek a fiatalok valami drága dolog megvételére pénzt, vásárlási utalványt, pl. egy computerra, sportszerek megvételére, nagyobb külföldi utazásra. Kedvelt ajándék karácsonyra is hogy, a családi körben olyan bónt, ígéretet adnak egymásnak, ami pl. egy meghosszabbított hétvégi távolabbi utazásra szól, ahova az egész nagy család együtt megy: szülők, gyerekek, unokák.

Majd a statisztikák fogják megmutatni, hogy az emberek kevesebbet költenek-e mint tavaly. Biztos az, hogy a már évek óta megváltozott szokások továbbra ki fognak élesedni: esetleg megspórolnak valamit a karácsonyi vagy az újévi ebéden, de azt elköltik más hasznos dologra. A svájciak, gondolom, nem fognak szorosabban spórolni mint eddig. De a svájciak is keresik azokat az üzleteket, ahol ugyanazt olcsóbban lehet megvenni. Ezen a vonalon nagy a konkurencia: pl. a napokban zár be, megfelelő forgalom hiányában Lugánó legnagyobb, 70 év óta nyitott könyvesboltja, mert a vásárlók mindig gyakrabban mennek ugyanazt megvenni egy áruházba vagy a határon túlra, ahol általában minden olcsóbb mint itt.

Anikó, Olaszország

Pármában még nincsen karácsonyi hangulat, bár az üzletek már hetek óta árusítják a karácsonyfadíszeket és a műfenyőket, az élelmiszerboltokban pedig már megjelentek a tipikus olasz karácsonyi édességek, a csak ilyenkor kapható panettone és a pandoro. Nem tudom, az idén mi lesz, lesz-e egyáltalán slágerajándék, hiszen a gazdasági válság Olaszországban is érezhető, a kereskedelmi forgalom visszaesett, nagyon sok üzlet bezárt az utóbbi hónapokban. Ünnepi fények sem lesznek minden utcában az idén. Annak költségét ugyanis teljes egészében a kereskedők állják, s ezt a plusz kiadást sokan most nem engedhetik meg maguknak.

Ismerőseim azt mondják, az idén visszafogják magukat, s mindenkinek olyan ajándékot vásárolnak, amire igazán szüksége van. Szerintem nem lesz változás a korábbi évekhez képest, a listát biztosan az elektronika vezeti majd, okostelefonok, tabletek, computerek. Minden bizonnyal sokan választják a vásárlási utalványokat is, akárcsak korábban. Már szinte minden üzlet kínál ilyet, többféle címletben. Több napilap és hetilap az előfizetést ajánlja hasznos karácsonyi ajándékként, s ugyancsak reklámkampányt indított sok konditerem és uszoda: bérleteiket kínálják a karácsonyfa alá. Olyanról is tudok, hogy barátnők wellness-belépővel, gyógymasszázs kuponnal lepik meg egymást. Az olaszok körében nagyon népszerű, több várost érintő hajóutakat is bizonyára sokan választják. A szakemberek az internetes vásárlás arányának további növekedését jósolják.

Megkérdeztem az ismerőseimet, ők mit ajándékoznak. Az egyik azt írta, hogy Kindle. Ez egy e-könyv olvasó termékcsalád. A gyerekek is technológiára vágynak ajándékként, Nintendora, Playstationre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gördülő világhoz guruló táskák

Olaszország. Hosszú marketingtanulmányokat írtak már arról, milyen a jó táska, mégis… Tovább olvasom