Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Ismerik Molnárt?

Molnár Ferenc
Molnár Ferencről készült összeállítás az Időhíd című rovatunkban. Az író az ezernyolcszázas évek végén a Győri Hírlapnak is írt. A maga korában igen népszerű volt Amerikában, rendszeresen játszották, olvasták a darabjait, az Olympiából például film is készült Sophia Loren főszereplésével. Az olaszok a Pál utcai fiúkat mutatták be a moziban.
 
Ennek kapcsán megkérdeztük olasz és amerikai olvasóinkat.
Ismerik ma az emberek Molnár Ferencet?
Ha igen, milyen mélységben?
A nevét, egy-egy darabját, a munkásságát, a stílusát?
Melyek a legnépszerűbb művei?
És Ön szereti az ő írásait?
Ha igen, miért, ha nem, miért nem?
 
Ismerősen cseng Nemecsek neve

„Az átlagember Olaszországban nem sokat tud a magyar irodalomról, ezért kissé meglepődtem, milyen sokan ismerik A Pál utcai fiúk című regényt. Először arra gondoltam, talán kötelező olvasmány az iskolában, de nem az. (Valahol olvastam, hogy annak idején "sikk" volt, ha a könyvespolcon egy magyar író, így Molnár Ferenc műve is helyet kapott...)

Előfordul, hogy nem mindenki emlékszik a szerző nevére – vannak, akik több, mint 30 évvel ezelőtt olvasták a művet –, de pontosan tudják, hogy hol játszódik, miről szól, s a Nemecsek név ismerősen cseng számukra. Kedvező fogadtatásra talált a regényből készült kétrészes olasz tévéfilm, amelyet két évvel ezelőtt mutatott be a Canale 5 csatorna, ismert olasz színészek – köztük Virna Lisi Edit szerepében és az Annát alakító Nancy Brilli – főszereplésével. Az alkotás talán abban különbözik az előző négy feldolgozástól, hogy – igyekezett ugyan hű maradni a könyvhöz – a vásznon nagyobb hangsúlyt kaptak a felnőtt szereplők, mint regényben. A bemutatóval egyidőben került az üzletekbe a film zenéjét tartalmazó CD.
A kötet még ma is népszerű, hiszen A Pál utcai fiúkat többen is kiadták olaszul, rövid keresés után 8  könyvkiadónál is megtaláltam, legutóbb 2004-ben jelent meg. A könyvesboltokban kapható a Danubio blu (Kék Duna) című kötet is. Ezt én is megvásároltam, de mégis inkább erdeti nyelven érdemes elolvasni. Színházi berkekben is ismert az író, időnként  műsorra tűzik Molnár valamelyik színművét, a Liliom vagy A hattyú több társulat repertoárján is szerepel."
Anikó (Olaszország)
 
Sejtem, hogy nem


„Tanultam rola es olvastam a konyveit, de itt kint ismerik-e, nem tudom. Szuk korben mozgok es sejtem, hogy nem ismerik, de mas hires amerikai es europai irokat sem ismernek. De talan csak ebben a korben."
Maxcy, Texas
 
A világon mindenhol kötelezővé tenném, hogy az emberek emberséget tanuljanak!

„Remelem sok USA-ban elo megcafol a velemenyemmel, mivel nincs gyerekem, igy igazan tananyag ugyben nem tudok erdemben valaszolni. Itt az olvasasnak, sajat tapasztalatom alapjan nincs kozel sem olyan szintu letezese, mint Magyarorszagon. Tisztelet a kivetelnek, en egyetlen 2 amerikai embert ismerek, akiknek meg az Ember Tragediajat is kolcson adtam angolul. Mindenki elajul, amikor emlitem, hogy Mo-on 3000ezres konyvtaram volt, itt csak 1500 es bizony egytol egyig kiolvasva /kivetel Ferjem Rejto-it/. A Pal Utcai Fiuk filmrol sem hallott senki, akit kerdeztem. Lehet, hogy az is kozrejatszik, hogy szabad valasztas van tantargyakban, tehat valakinek nagyon erre a teruletre kell szakosodnia, hogy egy magyar iro is napirendre keruljon.
Én szemely szerint a vilag osszes orszagaban, iskolaiban KOTELEZOVE tennem a film megnezeset, hogy az emberek emberseget tanuljanak. Sajnos a mai vilagban ebbol allunk a legrosszabbul."
Erika, Kalifornia
 
Negyven éve próbálkozom, de itt ilyesmivel nem foglalkoznak

„1957 óta élek az amerikaiakkal együtt. Én igen szeretek olvasni, ezert már csak kíváncsiságból is, ha egy műveltebb emberrel társalgok, akkor óvatosan megpróbálom kikérdezni, hogy hallott-e egy magyar íróról vagy politikusról? Írót még sohasem neveztek meg, pedig már több mint 40 éve próbálkozok velük. Politikust is csak egyet, Horthyt. Molnár Ferencről a mai emberek itt nem tudnak semmit. Itt ilyesmivel az emberek többsége nem foglalkozik."
Antal,Seattle. U.S.A.


"Sajnos Molnar Ferenc jelenleg nem egy kozismert iro itt Del Californiaban. Az idos generacio meg emlekszik Carousel, avagy Liliom film valtozatara. Igaz, hogy abban is a foszereplok neveire. Konyvei kisebb konyvtarakban ismeretlenek. Nekunk Magyaroknak madt meg az emleke egy bizonyos fokig. A haboru utan csak magankezben talalt nehany konyvet olvashattunk. Koszonet Nagymamamnak,hogy a Pal utcai fiukat olvashattam. Lattam filmen a Carousel utolso valtozatat Shirley Johns-al, ami egy kituno zenes, szorakoztato darab volt. Sajnos Molnar Ferenc neve csak apro szedesben volt. Ketto egyetemet jart lanyunknak az iro ismeretlen. Nehez egy idegen nyelvu ironak itt ervenyesulni, hiba forditjak alkotasait Angolra. Raadasul itt akarki hamar feledesbe merul, ha szenzacio nem fuzodik nevehez."
Bandi, Californiabol

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beteglátogatók kérése Bécsből

Segélykiáltásként küldte el szerkesztőségünkbe levelét a Magyar Diákok Egyesületének (MDEVUS) elnöke, Szabados Viktor, aki a Kisalföld Külföldi olvasóink jelentik rovatának is „tudósítója". Tájékoztatásából kiderült, hogy az egyesület önkéntesei – jelenleg hatan – már két éve segítik a Bécsben tüdőátültetéssel operált magyar betegeket és hozzátartozóikat. Tovább olvasom