Kisalföld logö

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 4°C Még több cikk.

Háromoszlopos svájci nyugdíj

Svájcban a férfiaknak mindig is 65, nőknek még pár évvel ezelőtt 62, ma 64 év a nyugdíjkorhatára. Sokan tovább dolgoznak vagy más tevékenységet vállalnak, mivel 64-65 év a manapság várható 85-88 éves élettartamhoz képest „csecsemőkor”. A nyugdíjat nem csökkenti, ha valaki mellette keres. István Fábián beszámolója a svájci háromoszlopos nyugdíjról.
Az úgynevezett AHV egy szociális nyugdíj, már a 40-es évek óta működik. Mindenki a jövedelmének 10 százalékát kell ebbe az alapítványba befizesse, amit minden kantonban (megyében) hivatalos intézmény kezel. Ennek az összegnek a felét a munkavállaló, másik felét a munkaadó fizeti. Privát vállalkozók maguk fizetnek mindent. Ez a nyugdíj a befizetett összegtől függetlenüI mindenkinek egyforma. Aki sokat keres, az fizeti azoknak a részét, akik keveset kerestek. A teljes nyugdíjat csak akkor lehet megkapni például 65 éves korban, ha e befizetés 17 éves kortól (korábban 20 éves kortól) mindig be lett fizetve. Diákkorban az iskolán, az egyetemen keresztül fizetnek be kisebb összeget az emberek. Akinek hiányoznak az évek – nekem még 45, feleségemnek 42 év volt, a mai fiataloknak 48-47 év –, az kevesebb nyugdíjat kap. Csak 17 és 65 év között számítanak az évek. Aki nyugdíjasként dolgozik, annak be kell fizetnie az alapítványba, de e végett nem kap több nyugdíjat. Ennek is szociális jellege van.


Ezen kívüI még van a vállalati nyugdíj, amibe szintén a keresetnek egy bizonyos százalékát (átlagban 15-20 százalék) kell befizetni. Általában a munkaadó 2/3-ot, a munkavállaló 1/3-ot fizet. Az így összespórolt összeg nyugdíjszorzója ma 7,2. PéIdául aki 1 millió frankot gyűjtött össze, az kap évi 72 ezer frank nyugdíjat, plusz az állami nyugdíjat, ami körülbelül 42 ezer frank egyformán mindenkinek évente.

Ehhez jön a „harmadik oszlop", ami nem kötelező, de mindenki kihasználja megfelelő biztosítóknál, bankoknál, ahol nagyobb a kamat és a befizetett összeg adómentes. Ez az ösztönzés a spórolásra! Mindezeken kívül vannak egyéni megoldások. Például, aki nem a vállalati nyugdíjat választja, azt az összeget kiveheti és másképpen felhasználhatja. Ez az egyéni felelősség.

Mi ennek az értelme? Az, hogy az állam a nyugdíjasnak – legalábbis még jelenleg és remélhetőleg a következő napokban megtörténő népszavazás után is – a megszokott életszínvonalat akarja garantálni. Ez minimálisan az utolsó kereset körülbelül 60 százaléka. De mivel az adó is lényegesen kevesebb lesz, a nyugdíj majdnem – 70-90 százalékban – megfelel a volt keresetnek.

Aki mindig dolgozott, követte az úgynevezett háromoszlopos spórolást, annak nincsen gondja. A nyugdíjas sokat megengedhet magának: utazhat, bőséges lehet az unokákkal, jól öltözhet, van ideje kulturális körökbe járni, stb.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Téli játékok a nyárias Vancouverben

"Ma reggel értem vissza az olimpiáról, enyhén szólva hulla fáradtan." – amerikai olvasónk,… Tovább olvasom