Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 17°C Még több cikk.

Gördülő világhoz guruló táskák

Olaszország. Hosszú marketingtanulmányokat írtak már arról, milyen a jó táska, mégis kiszámíthatatlan, mi fog sokaknak tetszeni, mivel a táskának elsősorban az egyéniséghez kell illenie és csak utána a viselethez. Persze irányítják a választást a trendek is, hiszen a táska divatkellék, de legfontosabb célja a tárolás. Ki tudhatna erről többet, mint Albert Melinda táskatervező.
– Hogyan változott a táskadivat az évtizedek alatt? E téren is érvényesül a divatkörforgás, azaz újra meg újra visszatérnek régebbi korok trendjei?
– Formailag nem változott sokat évtizedek alatt se a táskadivat. Manapság is sok a „vintage" forma új ruhába öltöztetve, azaz alternatív anyagokból készülnek, szokatlan színkombinációkkal díszítve jelennek meg táskák, túlzó méretekben is, egészen nagyban és egészen kicsiben. Más korokban másként kombinálták öltözetünkhöz a hölgyek ezt a fontos kiegészítőt, amibe belepakolhatják „mentőfelszerelésüket".


– Jó érzik azok, akik úgy gondolják, hogy a táskadivat lassabban változik, mint a ruháké? Igaz, hogy nem muszáj minden évben új táskát venni?
– Van igazság benne! Nincs radikális változás szezononként, inkább a színárnyalatok változnak és a részletek, de ezt a nők általában ügyesen kijátsszák más ruhakellékek kombinációjával, sállal, kesztyűvel, kalappal... E lassabb folyamatban persze azért minden szezonban piacra dobnak valami nagyon meghökkentő táskát, amiről mindenki beszél és a legtöbben vágyakoznak utána.


– Milyen az aktuális táskatrend?
– Csillogó, villogó és bizarr. Az erős színes részletek és a bizarr díszítések dominálnak.
– Tervezőként figyeli az aktuális divattrendeket vagy csak diktálja?
– Igazából a nagy divatházak diktálnak és a trendsetterek. Mi tervezők előzetes szakmai kiállításokon és bemutatókon sajátítjuk el az új trendeket, amiket majd saját stílusunkkal interpretálunk.


– Mekkora része van a nő megjelenésében a táskának? Mekkora a hatása akkor, amikor a viselőjéről mások kialakítják első benyomásukat?
– A táskát tudni kell hordani! Megfelelő testtartásunk és viselkedésünk kell legyen minden egyes darabhoz. Ez majd árulkodik némileg valódi önmagunkról. A táskák – ahogyan az öltözékünk is – tükrözik vágyainkat. Árulkodnak a nő személyiségéről, az anyagi hátteréről és bizonyos helyzetekben a szakmájáról is.


– Azt mondják, hogy minél nagyobb a nő táskája, annál kreatívabb. Mások viszont úgy érzik, minél nagyobb a táskájuk, annál jobban húzza a válluk. Mit gondol erről?
– Szerintem egy nagy méretű táska kreatív szétszórtságot is jelenthet, mivel soha nem tudni, milyen szituáció adódhat és mire lehet szükségünk.
– Egyre több fiatal nőt, lányt is látni guruló bevásárlótáskával, guruló, színes, divatos bőrönddel közlekedni. Kényelmesebbek lettünk e téren? Szívesen tervez ilyen darabokat is?
– Ezek főként utazótáskák, amiket szívesen hordunk egy „gördülő világban". A mai nő munka vagy suli után sportolni vagy különböző képzésekre, tanfolyamokra jár, ahova különböző dolgokat visz magával. Ezekkel a gördülő és szimpatikus táskákkal ezért sokkal gyorsabban és kényelmesebben közlekedünk. Gyakran terveztem ilyen jellegű darabokat.


– Milyen feladatokat kapott, választott az utóbbi években?
– Szabadúszóként különböző jellegű feladatokon dolgoztam az utóbbi egy évben, a férfi luxustáskáktól az abszolút nőies-divatos táskákig. Az utóbbi években nemcsak divatcégek kértek fel táskakollekciók tervezésére brand extension, azaz márkakiterjesztés céljából. Az aktuális gazdasági krízis sok céget visz rá arra, hogy változtasson és más utakat is kipróbáljon.


– Mit tart tervezőként sikernek?
– Amikor megjelenik a publikált munkáim mellett a nevem. Amennyiben világhírű cégekről beszélünk, azaz nagy cég a megbízóm, rendszerint a név háttérbe szorul.
– Mi ihleti meg?
– Nem a táskák világa ihlet tervezésre. Teljesen más világból merítek, legyen az építészet, népművészet vagy akár autó- vagy hajóipar... Ezt hívjuk mi tervezők fúziónak.


– Arra is figyelnie kell táskatervezéskor, hogy más holmikat visz magával, tart magánál egy mai nő, mint nagyanyái? Például vannak külön zsebek az elektromos kütyüknek?
– Ma már automatikusan minden táskában kell, hogy legyen telefonzseb, a nagyobb táskákban akár tablet-zseb vagy PC-tartó zseb is található.
– Volt már olyan, hogy szembe jött önnel valaki az utcán, aki a táskáját hordta? Mi jutott eszébe?
– Gyakran találkozom a „táskaterveimmel" az utcán, a vitrinekben vagy a divatlapokban, ugyanis több mint húsz világpiaci cégnek dolgoztam az utóbbi évtizedben. Az elején szaladtam, hogy lefotózzam a táskáimat, a hölgyeket, akik hordják, ma már elég egy mosoly.


– A környezettudatosság divatja megfigyelhető a táskáknál is? Például használnak újrahasznosított anyagokat?
– Ma már sok divatcég csak környezetbarát anyagokból dolgozik. Ez nemcsak azt jelenti, hogy újrahasznosított anyagokat használnak, hanem azt is, hogy a kiválasztott anyag környezetbarát technológiával, festékkel készül. A környezetbarát táska ma nagyon divatos és „chic"-es, azaz elegáns, sikkes.


Albert Melinda
bőrdíszmű, cipő, ruha és ipari formatervezésre szakosodott tervező, főként a táskaiparban gyakorlott. Komoly tapasztalatai vannak az utazó kollekciók tervezésében. A Magyar Iparművészeti Főiskola textil tanszékének bőr és ruhaipari szakán szerzett diplomát és rögtön elnyerte a Mandarina Duck pályázatát: az olasz tervezőirodában féléves szakmai gyakorlatot töltött. Később az Albert del Biondi designstúdió egyik főtervezője volt, 2005-től szabadúszó. Jelenleg Bolognában él. Vállalkozóként több divat- és designcéggel együttműködik. Csak néhány a hazánkban is ismertebb márkák közül, amelyeknek dolgozott: Hugo Boss, Kalliste, Calvin Klein, Alviero Martini, Prima classe, Replay, Love Moschino, Esprit. A Ferrari 599 GTB autójába méretre szabott utazótáska-kollekción dolgozott és a Pirellinek is speciális táskatervet készített.


A vintage szó jelentése: régies, kopottas, klasszikus. Tulajdonképpen minden, ami nosztalgiát ébreszt, vintage-nek nevezhető, az, ami régies, vagy épp használtnak tűnik. Itt a lényeg a tűnik szón van, ugyanis csak azért, mert egy ruha vadonatúj, még kelthet használt, agyonmosott hatást, ami a vintage stílus egyik alapjellemzője, csakúgy, mint régi vagy népi motívumok. Ebben a stílusban jöhetnek a nagy virágok, a kopott farmerek és a szüleink szekrényéből előhúzott darabokat is simán bevállalhatjuk.


A trendek nem maguktól születnek. Valójában rengeteg munka eredményeként jönnek létre, sőt az is előfordul, hogy hiába a sok befektetett munka, az új divat mégsem váltja be a hozzá fűzött reményeket és rövid idő alatt eltűnik. Az új divatirányzatok elemeit tehát elő kell készíteni, ki kell dolgozni és be kell mutatni. Vannak, akiknek ez a szakmájuk. Ők a trendalkotók. A trendsetterek megfigyelnek, elemeznek, stílusokat és gondolatokat ötvöznek, egyeztetnek és kalkulálnak. Mindez tulajdonképpen a K+F, a kutatás és fejlesztés egy speciális területe, melynek eredményeként újabb és újabb trendek generálódnak.


A márkakiterjesztés a márkának új termékkategóriára való alkalmazása. Ez a piaci terjeszkedés egyik bevált módszere. A vállalat egy már meglévő, sikeres márkanév felhasználásával új terméket vagy termékcsoportot vezet be. A márka a korábbitól eltérő piaci szegmensekre települ át, mégis rögtön rendelkezik a márkához hű, lojális törzsvásárlókkal. Így a bevezetés időszaka egy vadonatúj márkához képest lerövidül, a költségek csökkennek.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiállítás a külföldi továbbtanulásról

Budapest. Szeretne külföldön továbbtanulni? Több információt megtudhat a lehetőségekről a második… Tovább olvasom