Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 15°C | 26°C Még több cikk.

Füstbeszüntetés – szigorúan ellenőrzött dohányzás

Külföldi magyar olvasóink arról írták meg tapasztalataikat, hogyan keményített be a füstölgőkkel szemben a világ és hogyan fogadta a közvélemény a nemdohányzók védelmében hozott szigorításokat, szabályokat.
A téma apropója:

Január elsejétől Magyarországon erősítették a nemdohányzók védelmét, azaz több helyen tiltottá vált a dohányzás. Többek közt vendéglátóhelyek zárt tereiben, munkahelyeken. A legjobb szerintem a változtatásban, hogy buszmegállókban, vasútállomásokon és peronokon nem lehet füstölni. És az étterem bejáratától legalább öt méterre kell kijelölni a dohányzóhelyet. Így aki csak be akar menni az étterembe, nem kell, hogy az ajtóban állók eregette füstből kényszerűségből mélyet szippantson.

A kérdések:

– Milyen szigorítások léptek érvénybe korábban és mostanában országában a dohányzás tiltásával kapcsolatban? (vonatok, iskolák, egészségügyi intézmények, stb.)
– Melyek a betartás, a betartatás jellemzői, hatásai? (Például dühösek a pubok vendégei vagy a dohányzásra hivatkozva többen lelépnek az éttermekből fizetés nélkül.) Kiszabtak tetemes bírságokat a szabályokat vétőkre?
– Hogyan fogadta, fogadja a közvélemény a nemdohányzók védelme érdekében tett lépéseket?


Mayer Katalin, Bécs

Az éttermek 70 négyzetméteres alapterület-nagyságig eldönthetik, hogy dohányzók vagy nem dohányzók lesznek, illetve, hogy lehetőséget nyújtanak-e a vendégeknek arra, hogy rágyújtsanak. A mérethatár fölött kötelező a fallal elválasztott dohányzó helyiség. A szabály bevezetésekor általános volt a felháborodás a vendéglátóhelyeken, féltek attól a tulajdonosok, hogy a forgalom visszaesik. Most már nem sokan tiltakoznak a változtatás ellen és nagyon kellemes bemenni az éttermekbe, de csak oda, ahol teljesen a dohányzási tilalom, mert hiába választják le a dohányzó részlegeket, akkor is átjut a dohányszag mindenhova és beveszi magát az ember ruhájába és hajába.

A játszótereken már régóta tilos a dohányzás és ha aki merészen megpróbálkozna a pöfékeléssel, arra azonnal rászól valaki.

Bécsben van egy egyesület, amelynek a tagjai társadalmi munkában ellenőrzik a törvény betartását és folyamatosan teszik a feljelentéseket, sokak nagy bosszúságára.

Stefán, Svájc, Lugano

Svájcban 2010 óta vannak országos jellegű és már a korábbi évektől különböző megyékben dohányzás elleni rendeletek és törvények. Ezek megfelelnek az ország federális jogainak illetve annak, hogy minden megyének sok saját jogi hatalma van. A vezető gondolat az, ami mindenhol: a nemdohányzók egészségi védelme. 2010 májusa óta van védelmi törvény a passzív dohányzásra. 2005 decembere óta kivétel nélkül tilos vonatokon, villamoson dohányozni. A megyék (kanton) szigorúbb törvényeket is elrendelhetnek. A vendéglősök tiltakoztak, tiltakoznak, mondván, hogy az állam, a megye a személyi szabadságot korlátozza. Ilyen érvekkel persze kihagyják azt, hogy a cigarettázó, pipázó kényszeríti a nemdohányzót passzívan szívni és ezzel károsítja annak egészségét. Sokan nem gondolnak az egészségre, de zavarja őket a füst. Főleg étkezés közben. Esetleg allergiások is a füstre. Így sok megyében a demokrácia jegyében népszavazást tettek: Basel-vidék megyében 2009-ben 65%-al nyert a dohányzási tilalom egy kivétellel, a vendéglők rendezhetnek be egy dohányzó külön termet, sok helyen maximum 80 négyzetméterest, de kiszolgálás nélkül. Ezt az eredményt bőven megismételte a szavazó lakosság pár hónappal ezelőtt, miután az ellenfelek referendummal megtámadták ezt a megyei törvényt.

Tessinben 2005 óta van érvényben nyilvános helyeken a „totális" dohányzási tilalom. Ezt is népszavazással döntötték el: a megye lakosságának 80%-a dohányzás ellen szavazott. Azóta sohasem hallottam vagy olvastam, hogy e miatt valamelyik vendéglő, bár, kávézó vagy szórakozóhely megbukott volna. Legtöbb megyében a munkahelyeken, ahol egy teremben többen dolgoznak, nem szabad füstölni. Az én gyáramban már 50 évvel ezelőtt megtiltottuk a dohányzást, de meg volt engedve a napi rövid szünetekben a kertben, a teraszra kimenni. Akinek az nem felelt meg, nem jött hozzánk dolgozni. Még egy miniszter sem dohányozhatott a falakon belül. Volt egy munkatársam, aki a cigarettaszünetben két cigarettát tett a szájába.

Olaszországban is 2004 óta vannak dohányzás elleni törvények. Ha valaki egy tiltott helyen, vendéglőben, bárban dohányzik, a tulajdonost büntetik meg – ha nem szólította fel a vendéget a tilalomra és ellenkezés esetében nem hívta a rendőrséget. De legtöbb esetben semmi sem történik, ameddig egy másik vendég nem reklamál – vagy éppen nem néz be a „becsületes" rendőr. A büntetés 2’200 euróig is mehet. Én már reklamáltam többször, 10 évvel ezelőtt, amikor kis unokám még babakocsiban volt és a vendég mellettünk rágyújtott. Használt. Olasz orvosi kutatások mutatják, hogy a tilalmak bevezetése és azoknak jobb kontrollálása után a szívinfarktusok már az első évben 8-11%-al csökkentek.

Lezárom egy saját élménnyel: 10 évvel ezelőtt, amikor már Franciaországban volt rendelet, hogy dohányozni ugyan minden vendéglőben szabad, de csak egy kijelölt, a nem dohányzó résztől elválasztott helyen. Párizsban egy kis vendéglőben kértünk két nem dohányzó helyet. Egy kis kettes asztalt kaptunk; a mellettünk lévő asztal a mi asztalunkkal összetolva. Alig kezdtünk enni, mellénk ültettek két vendéget, könyök könyökön, akik azonnal rágyújtottak. Reklamáltam, amire okos választ kaptam: „pontosan itt maguk között, a két asztal között (ezek összeértek!) kezdődik a dohányzó és a nem dohányzó rész elválasztása.

Lali, Svédország

Nálunk annak rendje és módja szerint, már több mint 5 éve bevezették az EU (közös) által bevezetett dohányzás tilalmát. Természetesen voltak kisebb aggodalmak, elsősorban a szórakozóhelyek panaszkodtak, hogy elvesztik kuncsaftjaik nagy részét. Sőt tisztán emlékszek az angliai hatalmas tiltakozásokra. Ismert, hogy Angliában őrült nagy dohányzás volt jelen a sok pubbokban (kocsmaféle).

Nos az történt, hogy se itt Svédországban, se Angliában nem vesztettek semmit a szórakozóhelyek, kivéve egy kevés negatív visszalépést az első hónapokban. Az egész úgy ment végbe, hogy minden intézmény előre időben megkapta a figyelmeztetést, hogy mikortól kell bevezetni a tilalmat. Az illetékeseknek kötelességük volt informálni, úgy a vendégeket, mint az ott megforduló személyeket e törvény bevezetéséről.

A bevezetés napjától kezdve semmiféle könnyítés nem volt, a törvényt be kell tartani és kész. Így már rövid idővel a tilalom bevezetése után minden jól működött. Ha voltak is kivételes fegyelmezetlen személyek, azok vagy szigorú figyelmeztetést kaptak vagy bírságot.

Amint a fentiekből is kitűnt, szó sem lehet róla, hogy az utcán kijelölnek valami dohányzó helyeket, hisz akkor az ott lakók járnának rosszul.

Persze voltak az elején olyan problémák, hogy csoportosan dohányoztak bizonyos helyen az emberek, de ezt a problémát hamarosan rugalmasan megoldották és mindenki megértette. Az meg aztán főleg nem fordulhat elő, hogy hivatalokban vagy kórházakban, akár külön helyiségekben dohányoznának, mindenütt tilos a dohányzás. Sőt a kórházak területén sem szabad dohányozni. Természetesen ha az ember megy az utcán dohányozhat. Állítom, hogy e tilalom a legnagyobb sikert hozta a lakósság körében. Apropó lakóság, az erkélyen sem lehet dohányozni, ha van felette még erkély vagy lakás, ugye észszerű.

Nagyobb intézményekben vannak speciális dohányzó helyek, módjával. E helységeknek tökéletes elszívó berendezése kell hogy legyen, a kifújást komoly szűrőberendezéssel kell ellátni. Ha a dohányzás időt vesz el a munkaidőből, le kell dolgozni, vagy egy kevés idő erre engedett. A nagy tengerjáró hajókon ugyancsak egy zárt speciális helyiség van a dohányzók részére, de itt nem kell szűrni a kifújást. Azonkívül legalább egy kijelölt helyen, kint a fedélzeten is lehet dohányozni.

Ezek után azt nem is kell különösebben hangsúlyozni, hogy az elején a szigorú egyértelmű intézkedések segítették a problémák gyors megoldását. Ezt úgy értem, hogy a betartatóknak kellett élenjárni. Szóval nem ment tönkre senki a dohányzás tilalmától. De viszont teremtettek egy sokkal egészségesebb és jobb környezetet. Az egészhez semmi más nem kell mint egy állampolgári fegyelem, mint minden mást ezt a törvényt is szigorúan be kell tartani.

Persze még az is hozzátartozik, hogy a nyitott ablakon keresztül sem szabad kiengedni a cigarettafüstöt, ha közel vannak mások ablakai. Például, mint otthon nyáron, nem tudtam kinyitni az ablakot, mert egyfolytában jött a bűz. Az ilyen szomszédok a svédeknél figyelmeztetést kapnak és utána meg bírságot. Legrosszabb esetben elköltöztetik.

Anikó, Olaszország

Olaszországban 2005 óta tilos a dohányzás minden zárt légterű helyen. A hivatalokban és a kórházakban már korábban sem lehetett rágyújtani, hét évvel ezelőtt azonban kiterjesztették a tilalmat az összes zárt helyiségre.

Azóta a munkahelyeken, az éttermekben, a kávézókban, az edzőtermekben, az egészségügyi intézményekben, a kulturális rendezvényeken, a repülőtereken, a vonaton sem lehet cigarettázni, kivéve az arra külön kijelölt helyiségeket, illetve a magánlakásokat.

Az erre vonatkozó törvény megszegőit 25-250 euróig terjedő pénzbírsággal sújtják, amelynek összege megduplázódik, ha terhes nő vagy 12 évesnél fiatalabb gyermek közelében gyújt rá valaki. Azt is megbüntetik, aki nem tarttatja be a jogszabályt: a munkáltatókat, illetve az üzemeltetőket. A szankció 200-2000 euróig terjed, s szintén a duplájára nő, ha kismama vagy gyermek jelenlétében szegik meg a tilalmat.


Az éttermekben külön termet kell biztosítani a dohányosoknak, annak ajtaját nem szabad nyitva tartani és szellőztető berendezést kell felszerelni. Buszmegállókban, peronokon, utcán egyelőre nem tilos a dohányzás.

Az olaszok egyetértettek a törvénnyel és semmilyen nehézséget, felháborodást nem okozott annak hatályba lépése, azonnal hozzászoktak az emberek. Az elején olvasni lehetett néhány pénzbüntetésről, de rövid idő alatt természetessé vált mindenki számára. Ha mégis cigarettára gyújt valaki ott, ahol nem szabad, az emberek azonnal rászólnak és megkérik, hogy oltsa el.

Ritkán az is előfordult, hogy az étteremben valaki felállt és kisétált, mondván, hogy rá szeretne gyújtani, aztán nem ment vissza rendezni a számlát, de ezek szerintem kirívó esetek voltak, már régen nem hallottam ilyesmiről.

Itt nincs olyan rendelkezés, miszerint 5 méterre a bejárattól lehet csak cigarettázni. De Olaszországban csak a trafikokban (tabaccheria) és a cigiautomatákból lehet cigarettát vásárolni. Ez utóbbiba be kell helyezni az egészségügyi kártyát, mert csak 18 éven felülieket szolgál ki a masina. Velem is előfordult, hogy fiatal srácok kölcsön akarták kérni az egészségügyi igazolványomat, mert cigarettát akartak venni, de még nem láttam olyan felnőttet, aki ebben segített volna.

Bandi Kaliforniából

Nálunk Kaliforniában már nagyon régen korlátozzák a dohányzást. A kezdetekkor nálunk is volt tiltakozás, bírósági próbálkozás a megdöntésére, de sikertelenül. Mivel az egészségre ártalmas, a bíróságok jóváhagyták az új szabályokat. Először itt is a munkahelyek füstmentesítése, majd a középületek, vendéglők tisztasága követte. Egy bizonyos fokú lázongás az ivóhelyeken való tiltást követte, a tulajdonosok féltek a pártolóik elvesztésétől. Egy ideig ez valóra is vált, de idő multával a vendégek visszatértek.

Most már szinte évente jönnek a megszorítások, természetes, hogy büntetésekkel. Itt most már a legtöbb város tengerpartján a fürdőző, napozó közönség körül tiltva van. Az okosok szerint az eldobált csikkek miatt. Tiltva van az autókban, ha fiatal gyerek az utas. Szigorú büntetés van kiszabva erre a törvényszegésre.

Bérházakban tilos a dohányzás a külső folyosón, mivel a füst beszivárog a többi lakásba. Már dolgoznak azon, hogy hogyan lehetne betiltani a dohányzást nagy bérházakban.

Itt már néhány városban védett utcák is léteznek, ahol tilos a rágyújtás. Már látszik az eredménye a korlátozásoknak, nagyon sokan leszoktak a dohányzásról, már az utcákon is ritkán látunk embereket cigarettával.  Most már odaérünk, hogy lenézi az átlagember a dohányost. Nálunk a családban, de még a baráti körünkben sincs dohányos, tiszta a levegő minden összejövetelnél.

Karsai Anita, Toronto

Én dohányzom. Itt Kanadában már évek óta nem lehet dohányozni munkahelyeken, iskoláknál, állami cégeknél, éttermekben..., sőt még kinn az utcán is be kell tartani a „10 feet" távolságot, ha valaki dohányzik. Azonkívül tavaly léptették érvénybe, hogy ha kisgyerek van az autóban, akkor tilos a dohányzás, amit abszolút helyesnek tartok. Amúgy ezért súlyos büntetés jár. Én nem dohányzom a lakásban sem, kimegyek a verandára. Tehát itt Kanadában nagyon komolyan veszik a dohányzás tiltását!

Bevált a dohányzástiltás
Róbert, Hamburg

Németországban a dohányzási tilalom immár 4 éves múltra tekint vissza. A német polgárok füstmentes új éve 2008-ban kezdődött sok ember számára fanyar mosollyal. Sok új rendelet hegyé a szövetség legtöbb tartományában megtiltották a dohányzást. A heves országgyűlési vita évekig tartott. Végül a szigorú rendelet három, egymással farkasszemet néző csoportra szakította a társadalmat. A hajthatatlan pártolókra, a kérlelhetetlen ellenzőkre s végül a közönyös semlegesek belenyugvó többségére.


Hamburgban is érvénybe lépett az általános dohányzási tilalom. Újév napján 0 órakor. Itt különösen szívós harc zajlott. Ma is zajlik. Cigaretta, szivar, szivarka és pipa nyilvános helyen való meggyújtása szigorúan tilos lett. De mi a nyilvános hely? Több idevágó tévé és élő vita szem- és fültanúja voltam. Mindkét párt képviselője szemében szikrázott az eltökéltség, a szilárd elhatározás, hogy szándékukat egymást legázolva maradéktalanul végre fogják hajtani. Kérdés: hol legyen szabad és hol legyen tilos a dohányzás? A kölcsönös nem megértés alapján született egyezményt senki sem tartja alkalmasnak, mert gyakorlatilag nem kivitelezhető. Hitték akkor. Azóta éttermekben, kávéházakban, kocsmákban, italboltokban, tánchelységekben és egyéb szórakozóhelyeken a dohányzóknak leválasztott külön helyiségben szabad csak dohányozni. Sőt, török kávézókban megtiltották a vízipipa szürcsölő szívását is.

Időközben váltózott a helyzet. Azóta lett létrejött több, úgynevezett „Raucherkneipe = dohányzó kocsma", ahol a tilalmat feloldották. Diszkókban, ahova 18 éven aluliak is beléphetnek, a dohányzás szigorúan tilos lett. Ott leválasztott dohányzót sem engedélyeztek. Féléves átmeneti idő után, visszaélés esetében pénzbírság lesz esedékes. Vendég visszaélése estén 100 €, gazda visszaélése esetén 1000 € bírságot vethetnek ki. Vétkező bűnösről nem hallottam. A rendőrség túlterheltségre hivatkozva ódzkodott, tehát nem akarta vállalni a kihágások ellenőrzését és megtorlását. Nem is szükséges. Időközben az emberek betartják a tilalmat. Belátják, hogy a cigarettafüst mentes levegő jó.


Tilos lett a dohányzás, a kórházakban, szanatóriumokban, üdülőhelyeken s minden gyógyintézetben. Sem nem szabad dohányozni az egyetemen, a fő-, és a középiskolák folyosóin meg az általános iskolák udvarán. Gyermek- és ifjúságvédelmi intézmények helységeiben is „Tilos a dohányzás" tábla lóg. Színházban, zenecsarnokban, mozikban, operában, múzeumban eddig is tilos volt a dohányzás. A szószólók rögeszméje szinte sehol sem lát tűrési határt. Ők mindenütt a tüdőrák veszélyét látják. Az országgyűlés így hát elfogadta, megszavazta a javaslatukat. Legyen az mégoly létidegen.

Szerte a világon ismert, müncheni „Oktoberfest" sörsátoraiban sem szabad dohányozni. Sokak szerint lehetetlen állapot. Nem lett az! A vendégek itt is betartják a tilalmat és a megjósolt csekélyebb látogatottság sem következett be. Az is törvény lett, hogy repülök, vonatok, buszok, földalattik és a hév járataiban, tehát a tömeg-közlekedés járműveiben, várótermeiben sem szabad többé cigarettára gyújtani A földalatti váróterem a lejárati lépcső első fokánál kezdődik. Tilos a dohányzás a szövetség, a tartomány és a községek hivatali helységeiben meg a bíróságon és más nyilvános helyeken. Manapság ezen senki sem ütközik meg.

Jelenleg zűrös a helyzet a vállalatok üzemeiben és irodáiban. Ott sem szabad dohányozni. De nyíltak dohányzó termek, ahova az alkalmazottak betérhetnek, ha cigarettaszünetet kívánnak tartani. Naponta negyed óra engedélyezett, de a hiányidőt le kell dolgozni. A hiányidőt bélyegzőkártyával kell igazolni. Mi okozza a zűrt? A vállalatok vezetősége törvényerejű rendeletet kér az illetékes minisztériumtól a cigarettaszünet betiltására. Szerintük megszakítja a munka folyamát. Az üzemi tanács ellenkező véleményen van. Tehát ellenzi a rendeletet.

A vendéglátóipar üzemeire kivételes szabály érvényes. Ha az étteremi helyiség nagy, akkor maximálisan egy termet dohányzónak minősíthetnek. De a központi helyiségtől szinte légmentesen el kell különíteni. Az elkülönített helyiség nem lehet a kiszolgáló pult, a kijárati folyosó, a vécé vagy a konyha közelében. A dohányzóban tilos ételt és italt felszolgálni. Ott csak a dohányzás céljából szabad tartózkodni. Lesz majd ülőhely is? Manapság ez sem okoz gondot. A vendégek étkezés után nem dohányoznak, ha igen, akkor vagy a szabadba, vagy a dohányzóba térnek.

A szálloda- és a vendéglátóipar érdekközössége hevesen bírálja a szerintük a lakosság túlnyomó többsége elleni törvényt. Különösen ostorozzák az előírás azon létidegen, tehát kivitelezhetetlen pontját, hogy kisebb borozókban, ahol leválasztott dohányzóra nincs hely, mégis tiltott a dohányzás. Manapság ajtó előtt dohányoznak a vendégek. Az érdekközösség elnöke hangsúlyozta, hogy számos tulajdonos gazdasági válságba jut, ha vendégeinek tilos lesz a dohányzás. Ez a jóslat sem lett valóság. Szerinte megértőbb, a kisebb italboltok helyi adottságait figyelembevevő, nagyobb tűrési határral rendelkező rendeletre lenne szükség. Ennek elérése érdekében az érdekszövetség az Alkotmánybírósághoz fordult enyhítési kereslettel. Szerintük a törvény sérti az egyéni szabadság érvényesítését. Az Alkotmánybíróság időközben döntött és lehetőséget adott „Raucherkneipe" megnyitására. Aki akar dohányozni, menjen oda!

Az Igazságügyi Minisztérium a lakóság széles méretű megértésével számol és abból indulnak ki, hogy a dohányzási tilalom végrehajtásához, illetve megvalósitásához külön rendőrségre nem lesz szükség. Vélik, miután véleménykutatási adatok igazolják, hogy a lakóság túlnyomó része helyesnek tarja a törvényt. Sok európai országban nyert tapasztalat alapján, ahol a dohányzási tilalmat korábban már bevezették, abból lehet kiindulni, hogy a dohányzási tilalom bizonyos átmeneti idő után Németországban is működni fog. Így is lett. Külön rendőrségre sem lesz szükség. Valóban igazuk lett. A tilalom betartását a ma is létező egészségi hivatalok meglévő tisztviselői fogják majd ellenőrizni. Nem lett rá szükség. Az itteni önkormányzat meggyőződése szerint a hamburgi vendéglátóipar és a hamburgi polgárok többsége megértést gyakorol és belátja, hogy egészségük érdekében született a rendelet.
 

Olvasóink írták

  • 2. Babenko 2012. január 30. 21:37
    „Nem tudom miért lóbálják ezt a dohányzó, nem dohányzó nevű gumicsontot. Már nem járunk étterembe, játszótérre, babamúzeumba, tehát nem jelentünk veszélyt a lakosságra. Csak halkan kérdezem. Nem kellene inkább bezárni a dohánygyárakat?”
  • 1. Ikvafalvy 2012. január 26. 13:09
    „Magyarorszagon kellene bekemenyiteni!
    Szornyu ez a bagozas,ami itt folyik!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világszerte működő adományboltok

A külföldi magyar olvasóinknak címzett legutóbbi körkérdés arra vonatkozott, hogy egyes országokban… Tovább olvasom