Kisalföld logö

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -5°C | 5°C Még több cikk.

Diákönkéntesség – szerkesztetlen változat

A téma apropója a győri egyetem hazánkban újszerű kezdeményezése. A jog és a mérnökhallgatóknak is van olyan tantárgy, ami keretében kreditpontokat kapnak azért, ha önkéntesen szociális munkát végeznek, időseket, betegeket, gyerekeket, fogyatékosokat segítenek. Emellett a megyében most szeretnék a vakok megszervezni az önkéntesek kísérőszolgálatát; még nem nagyon van jelentkező.

Ez az eddig érkezett válaszok - a Külföldi olvasóink jelentik rovatot tudósítók eddigi válaszainak - szerkesztetlen változata. Még várjuk a további válaszokat!

A kérdések: Az országban, ahol jelenleg él/tanul/dolgozik, van-e hasonlóra példa? Az általános- és a középiskolások, az egyetemisták szoktak-e hasonló önkéntesmunkát végezni? Ösztönzik-e őket erre valamiféleképp?
Mennyire része az általános műveltségnek, a mindennapoknak, hogy az emberek önkéntesen segítenek a rászorulóknak? Milyen példák vannak erre?
(Gondolunk például olyan betegek kórházi látogatására, akiket más nem látogat, vakok kísérése az utcán, játékra a kórházi beteg gyerekekkel, idősek elkísérésére templomba, színházba, nekik felolvasásra, szegény gyerekek korrepetálására és más egyebekre.)

Peter, OH, USA
Igen, nagysagrendekkel jobban elterjedt mint Magyarorszagon. Sokan csinaljak, nehany kozepiskolaban ugy tudom kotelezo legalabb evente 200 ora onkentes munkat vegezni. Nehany ceg elvarja hogy heti 5 orat az alkalmazott a varosert dolgozzon ingyen, onkenteskent. Az erkolcsi motivacio mellett az is motivalja a tarsadalmi munkat vegzoket hogy a fiktiv oraber leirhato az adoalapbol. Vannak onkentes korrepetalok is.

Anikó
Olaszországban meglepően sokan vállalnak önkéntes szociális munkát, a legjobb példa erre az önkéntesekre épülő mentőszolgálat. Minden nagyobb településen van mentőállomás, ahol önkéntesek teljesítenek szolgálatot éjjel-nappal, s ezért semmilyen fizetést nem kapnak. Vannak közöttük fiatalok, diákok is szép számmal, de a többség felnőtt: dolgozó vagy nyugdíjas. A diákok számára azért is vonzó ez a közösség számára nélkülözhetetlen tevékenység, mert sok egyetem legtöbb karán kreditpontokat kapnak érte, sőt egyes középiskolás is ilyen, az érettségi vizsgánál "hasznos" pluszpontokkal ismerik el az ott eltöltött időt.
A Parma melletti, 11 ezer lakosú Noceto városkában például minden évben kétszer szerveznek tanfolyamot a leendő önkéntes elsősegélynyújtóknak, akik később legalább havi 2 szolgálatot vállalnak. Férjem szintén ennek a "Zöld Kereszt"-nek a tagja, s már többször is előfordult, hogy amikor a következő hónapra akart feliratkozni, már betelt a naptár, mert - szerencsére - az emberek komolyan veszíik vállalásukat. Vannak diákok is, őket általában hétközben az éjszakai turnusban lehet látni a narancssárga egyenruhában, mert hétvégén diszkóba mennek... Kreditpontokat szerezhetnek továbbá a kábítószerről leszoktató közösségekben, az idősek napközijében, a polgári védelem soraiban, továbbá a fogyatékkal élők otthonában eltöltött órák után is a tanulók.
Más, jól működő önkéntes tevékenységet is említhetnék. Parmaban van egy olyan szervezet, amely heti egy óra időt kér azoktól, akik vállalják, hogy a kórházban délben vagy este megetetik azokat a betegeket, akiknek nincsen hozzátartozójuk, vagy nem tudják látogatni őket. A vakok kísérésére nincs elegendő jelentkező, korábban ezt a fegyveres katonai szolgálatot megtagadó fiatalokra bízták, de mivel ez megszűnt, több segítőre lenne itt is szükség.
Pár éve van lehetőség az úgynevezett fizetett civil szolgálatra is. A 18-28 éves fiatalok - nemcsak diákok - heti 30 óra szociális munkát vállalhatnak egy éven keresztül, s ezért havonta 430 eurót kapnak. Parma megyében például tavaly 122 ilyen állást hirdettek meg, ezek nagyrésze szociális munka.
Nemcsak a szociális tevékenységekre áldoznak szabadidejükből az olaszok. A sport, a kultúra területén is akad sok lehetőség azok számára, akik tenni kívánnak valamint másokért. Az utóbbi években egyre nagyobb számban érkező külföldi bevándorlók beilleszkedését is sok önkéntes szervezet segíti.
Akinek nincs szabadideje, az pénzzel is segíthet. A tavalyi adóbevalláskor például 16 millió adófizető döntött úgy, hogy adója 5 ezrelékét valamelyik önkéntes szervezetnek ajánlja fel, ilymódon 330 millió eurót kaptak.
Szerintem az is egy szép példa, hogy Parmaból évente többször is indítanak betegeket szállító különvonatokat Lourdes-ba, a keresztény világ leismertebb zarándokhelyére. A dél-franciaországi kegyhelyre önkéntesek kísérik el a résztvevőket, gondoskodnak róluk az utazás során. Költségeiket természetesen saját maguk fizetik.
(Lourdes-ban jelent meg 18 alkalommal egy szegény, de tisztalelkű gyermeknek, Bernadettnek Szűz Mária 1858-ban, hogy megtérésre szólító üzenetet hagyjon a hívőkre. A Pireneusok lábánál fekvő kis városkába évente több millió ember zarándokol, hogy bajait orvosolja, megszabaduljon betegségeitől.)
Az önzetlenség másik szép példájaként említhetem azokat az olasz családokat, amelyek minden évben egy hónapra vendégül látnak egy csernobili gyermeket. A diákok ez idő alatt az olasz iskolába járnak, kirándulásokra, színházba, koncertre viszik őket. Az utazás és az itt tartózkodás költségeit a fogadó család állja. Az egyik pármai magyar asszony családjánál már két alkalommal is vendégeskedett egy kisfiú, s bizony, hasznát vettük a rég elfelejtettnek hitt orosz nyelvtudásunknak...)

Bandi Kaliforniabol
Itt nalunk Kaliforniaban onkentes diakok segitkeznek nagyon sok szocialis munkakorben. Leginkabb a kozepiskolasok, de egyetemistak is segitokepessek polgari, politikai korokben. Ahhoz hogy a kozepiskolasok erettsegizzenek 40 oras kozossegi munkat kell, hogy elvegezzenek. Ezt irasban kell nekik bizonyitani. Kozepiskolakban onkentes klubok mukodnek ami szabadon valasztott, igy itten a " Key Club" a Kulcs Klub amin keresztul a diakokat iranyitjak szocialis munkakra. Pelda erre, jotekonysagi intezmenymel rendezveny van penz vagy egyebb adomanyra, kerik az iskolai klubbot a segitsegukre. Az ilyen rendezvenyek rendszerint het vegen tortennek, igy a diakok a szabad idejuket aldozzak a kozjoert.
Az egyik TV allomason van hetente egy 5 perces program amelyeken egy onkentes diakot mutatnak be. (Cool Kids) Ezeket a fiatalokat a kozonseg javasolja es akiket bemutatnak penzbeli jutalmat is kapnak.
Az egyik unokank amig kozepiskolaba jart, korhazban dolgazott parszor hetente 4-4 orat. Segitette a toloszekes betegeket a mozgasban, ujsagot, magazint stb. vitt keresukre. Akkor meg apolonoi szakra keszult. Az ilyen tevekenyseg sokat szamit a tovabbtanulasnal, figyelembe veszik es sokat segit az Egyetemi folveteleknel is.
Nehany even at en is dolgoztam mint onkentes jotekonysagi intezmenynel, igy volt tapasztalatom a diakokkal dolgozni. Mindenben keszsegesek voltak dolgozni, akar fizikai, vagy szellemi munkaban. Lattam oket irodaban papirmunkan, a golfpajan parkolast rendezni, sot elegans balon szepen oltozve csendes arveresen segiteni. Mindenki reszere jo benyomast kelt a jovo nemzedekenek a szivesen adott onkentes munkaja.

lldikó, Los Angeles
Errol a témáról annyit tudok, hogy "felnott" korban szinte bármilyen téren lehet önkénteskedni. Pl, a gyerekek iskolájában a szülo önkéntesként besegíthet a tanítónonek, pl a feladatok elvégzésében segíthet, azokat kijavíthatja stb.
Népszeru még, foleg a nyugdíjasok körében az, hogy könyvtárban önteskednek, ami azt jelenti, hogy a könyvtárakban van napi 2-2,5 óra minden délután, amikor "nagypapák" és "nagymamák" olvasnak fel meséket kisgyerekeknek, oket a gyerekek így is szólítják, pl: John nagypapa, Sandy nagymama stb. Ugyanitt van lehetoség arra is, hogy fiatalok, foiskolások stb arra rászoruló gyerekeket korrepetáljanak.
Amikor valami természeti tragédia történik, vagy karácsony, egyéb ünnep van, akkor lehet önkéntesnek jelentkezni segélyszervezetekhez, pl ételosztásra, de akár romeltakarításra is.
Létezik egy weboldal, craigslist a neve, ez egész Amerikát lefedi, ahol mindenfélét hirdetnek az emberek, mindenféle témában, munkaajánlatok, adok-veszek, párkeresés, minden, amit csak el tudsz képzelni, és itt van egy "önkéntes" rovat, ahol az orvosi kisérletektol elkezdve a külföldi tanítási lehetoségig minden megtalálható.

Tamás, USA
Amerika szerintem merfoldekkel jar kishazank elott a jotekony/segitokesz felfogasban. termesztesen nem csak penzre gondolok - plane nem a segitokeszsegnel. teny, van meg mit fejlodni a felfogasunkban - de ezzel talan nincs is baj, hisz meg egy generacionak fel kell noni, hogy szamon lehessen mar ezeket kerni.
na vissza usa-hoz. en ott erettsigiztem, aminek kovetelmenye (tehat ez mar GIMNAZIUMBAN tortenik), hogy negyedik ev vegeig negyven (ebben nem vagyok biztos, de en negyvenre emlekszem) kreditpontot osszegyujtsunk "social service"bol.
termesztesen csinaltam en is. a negyven kredit leosztva 10 evente, es ha jol emlekszem egy kredit=egy ora munkaval. lehetett kreditet gyujteni bizonyos orak latogatasaval (social studies, kornyezetvedelem ora, stb), lehetett idosek otthonaban/hajlektalan menedeken/korhazban/allatmenhelyen es onkormanyzati intezmenyekben dolgozni. lehetett folyot tisztitani, forgalmat iranyitani (tipikus stop tablas kep ugye megvan az amerikai filmekbol) ovik/altalanos iskolak kornyeken, besegiteni delutani foglalkozasokba az iskolanal, stb. azt hiszem sorolhatnam mimindent lehetett csinalni. mindezt itthon nem csak lehetne csinalni, de szerintem KELL is.
biztosra mondom, hogy az a fiu vagy lany (sajnos a napokban pont egyik legjobb baratom figyelmet kellett felhivnom), aki szemet az utcan, aki megrongal egy szobrot, aki nem segit egy idosebb nenin, stb azutan, hogy reszt vett az eves szocialis szolgalati munkajan mashogyan fog hozzaallni a kornyezetehez. es ha osszeadjuk EVENTE(!) tiz orat ilyen tipusu munkara KONNYEDEN lehet szanni. plane ha az egesz osztaly, ha minden baratom csinalja, hisz akkor megannyira sem erzi tehernek az ember. ha a varosvezetesbe (vagy orszagvezetes) lehetne beleszolasom en mindenkeppen osszehivnam gyor osszes gimnaziumanak igazgatoit es megegyeznek veluk abban, hogy erre kotelezzuk a diaksagot. ha nem is tiz orara rogton az elso evben, hat legyen csak ot. de biztos vagyok abban, hogy tisztabb, picit baratsagosabb lenne ez a varos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyúl és fürj mediterrán módra

Szardíniáról küldött recepteket ott élő olvasónk, a győri származású Oross Edina.
Tovább olvasom