Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Csaknem minden diák végez szociális munkát

Amerika - A győri egyetem önkéntesprogramja újszerűnek számít hazánkban, azonban más országokban elterjedt a szociális célú diákmunka, sőt, sokszor elvárás is, a továbbtanulás feltétele. Főként tengerentúli magyar olvasóink írták meg tapasztalataikat.

A diákönkéntesség nagyságrendekkel jobban elterjedt, mint Magyarországon – szögezte le Péter, aki az Egyesült Államokban él. Leveléből kiderült, hogy a középiskolások előírt számú órában kötelezően szociális munkát végeznek, például másokat, kisebbeket korrepetálnak. Emellett több cég is elvárja, hogy dolgozói hetente pár órában a városért dolgozzanak, ingyen. Olvasónk szerint az erkölcsi szempontok mellett az is ösztönzi a társadalmi munkát vállalókat, hogy a fiktív órabért leírhatják az adóalapjukból.

A Kulcs Klub irányít Kaliforniában

Kaliforniában ahhoz, hogy a középiskolások leérettségizhessenek, negyvenórányi közösségi munkát kell teljesíteniük, s azt írásban kell igazolniuk, derült ki Bandi tájékoztatásából. A Key Club, azaz a Kulcs Klub irányítja a diákokat a szociális célú feladatokra. Például jótékonysági rendezvényekre, amelyek többnyire hétvégén vannak, így a tanulók a szabadidejüket áldozzák a közjóért. Többek közt úgy, hogy elegáns bálon szépen felöltözve a csendes árverést bonyolítják le. A tévében hetente bemutatnak egy ilyen diákönkéntest a legjobbak közül, ők pénzjutalmat is kapnak a civil szervezetek javaslatai alapján.
„Egyik unokánk amíg középiskolába járt, kórházban dolgozott, párszor hetente, négy-négy órát. Segítette a tolószékes betegeket a mozgásban, újságot vitt nekik kérésükre. Az ilyen tevékenység sokat számít a továbbtanulásnál, a felvételinél" – írta Bandi.

John nagypapa meséi a könyvtárban

Gyerekei iskolájában a szülő önkéntesként besegíthet a tanítónőnek. A nyugdíjasok körében pedig a könyvtári önkéntesség a népszerű. Délutánonként nagypapák és nagymamák olvasnak fel meséket kisgyerekeknek. Őket a kicsik úgy is szólítják, hogy John nagypapa, Sandy nagymama. Szintén a könyvtárakban van lehetőség arra, hogy fiatalok, főiskolások rászoruló gyerekeket korrepetáljanak – derült ki lldikó Miranda Los Angelesből küldött leveléből. Ebben a városban nagyon örülnek a segélyszervezetek azoknak, akik ételosztásra jelentkeznek. A neten a www.craigslist.org oldalon van egy rovat, ahol az orvosi kísérletektől kezdve a külföldi tanításig mindenféle önkénteskedési lehetőség megtalálható.

Forgalomirányítás segítségképp

„Az USA-ban érettségiztem, aminek követelménye volt, hogy negyedik év végéig negyven kreditpontot összegyűjtsek szociális munkából. Egy kredit egyenlő egy óra munkával. Lehetett idősek otthonában, hajléktalanok menedékhelyén, kórházban, állatmenhelyen és önkormányzati intézményekben dolgozni. Lehetett folyót tisztítani, forgalmat irányítani óvodák, általános iskolák környékén. Nem volt nehéz dolog, sokszor együtt mentünk osztálytársak, barátok, és mindezt itthon is lehetne. Aki részt vett az éves szociális szolgálaton, máshogy áll hozzá a világ dolgai-
hoz" – írta meg tapasztalatai mellett véleményét is Tamás.
(Bővebb beszámolók külföldi olvasóinktól: www.kulfoldrol.kisalfold.hu.)

 Az olaszok Zöldkeresztje

Olaszországban meglepően sokan vállalnak önkéntes szociális munkát, a legjobb példa az önkéntesekre épülő mentőszolgálat – írta Parmában élő olvasónk, Sánta Anikó. Minden nagyobb településen van mentőállomás, ott felkészített önkéntesek teljesítenek szolgálatot, fizetés nélkül. Olvasónk férje is a narancssárga egyenruhás Zöldkereszt tagja. Legalább havi két szolgálatot kellene vállalnia, de többször előfordult, hogy mikor fel akart iratkozni, már betelt a naptár, annyi az önkéntes. A diákok számára azért is vonzó ez, mert sok egyetemen kreditpontokat kapnak érte, sőt, egyes középiskolák az érettséginél pluszpontokkal ismerik el az önkéntességgel eltöltött időt. Kreditpontokat szerezhetnek továbbá kábítószerről leszoktató közösségekben, idősek napközijében, a polgári védelem soraiban, fogyatékkal élők otthonában is. Parmában van olyan szervezet, amely heti egy órát kér azoktól, akik vállalják, hogy a kórházban délben vagy este megetetik azokat a betegeket, akiknek nincs hozzátartozójuk vagy akiket nem tudnak látogatni. A vakok kísérésére viszont jelenleg nincs elegendő jelentkező. Anikó szerint az is szép példa, hogy Parmából évente többször indítanak betegeket szállító különvonatokat Lourdes-ba, a keresztény világ legismertebb zarándokhelyére. A dél-franciaországi kegyhelyre önkéntesek kísérik a betegeket, gondoskodnak róluk az utazás során, költségeiket pedig maguk fizetik.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aranyat érő homokos part KÉPGALÉRIÁVAL!

Nyolc kilométer hosszan nyúlik aranysárga homokos strand az Észak-Adriába, hazánkhoz egészen közel,… Tovább olvasom