Kisalföld logö

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -6°C | 2°C Még több cikk.

Csak lassan, óvatosan sütve

Érdemes megismerni milyen ízt ad a barbecue, ez a sütési mód a húsoknak. Ehhez ad tanácsokat a Büszkén Kiabáló Hasak elnevezésű, a műfaj világbajnokságán részt vett houstoni csapat egyik tagja, a győrszentiváni férfi, aki a magyar konyha módszereivel gazdagítja az amerikai szokásokat.
– Már éve óta rendre benevezünk a Houstoni Barbecue Világbajnokságra barátaimmal. Nem szakács a végzettségünk, főleg mérnökökből áll a társaság, s idén engem választottak csapatkapitánynak. Négyszáznegyven másik csoporttal mértük össze tudásunkat és a középmezőnyben végeztünk, de nem is ez a lényeg. A fesztivál idején a versenyzők hosszú sorokban állítják fel standjaikat és egymásnak viszünk kóstolókat. A sülő húsok illatoznak és már az is élmény, hogy sorba állnak a látogatók, jóízűen eszik, amit sütöttünk. A barbecue során van idő a barátkozásra – mondta el Sebestyén Tamás. A győrszentiváni férfi korábban Amerikában dolgozott és ezúttal a barbecue szövetség korábbi elnökével is beszélgetett, aki úgy véli, a magyaroknak jó érzékük van ehhez a sütési módhoz. Kontinensünkön járva azt tapasztalata, hogy az európaiak egyre inkább érdeklődnek iránta és ideje is megismernünk szerinte.


Masina kéménnyel

– Gyönyörű színe lesz az egészben sütött csirkének, egészen más, mint amit megszoktunk, ha több mint tíz órán át lassan készül – szögezte le Sebestyén Tamás és elmagyarázta: a barbecue, amit BBQ-nak is rövidítenek, mást jelent, mint a grillezés. Az a közös bennük, hogy mindkettő sütési mód. A grillezés magas hőmérsékleten gyorsan történik. A barbecue-t készítők alacsony hőmérsékleten hosszan, akár tizenhat-tizennyolc órán át, füstölve sütik a húst, zárt térben, sokszor alufóliába csomagolva. A barbecue-gép általában utánfutón szállítható kályhaszerű vasszerkezet, kétajtós speciális sütő, gasztromasina kéménnyel. Benne a húsok a saját nedvükben sülnek át egészen porhanyóssá, a fűszereket így veszik be igazán. Az is fontos, hogy sütés közben rendszeresen ellenőrizzék a sütő hőfokát, azt állandóan 137-148 fokon tartják. A hús akkor van kész, ha csont melletti hőmérséklete eléri a 74 fokot.


Káposztasiker

A Büszkén Kiabáló Hasak egyik különlegessége a fejeskáposzta egyben sütve, amivel mindig sikert aratnak. A fejeskáposzta csutkáját kiveszik, helyére vajat tesznek, fűszerrel megszórják és az is alufóliában kerül a húsok mellé a sütőbe. Szószt a sütőléből főznek kevés ketcuppal. Köretként a yambalaya szolgál. Az egykori francia telepesek receptje szerint a felöntött rántásba kerül a hagyma, majd a feldarabolt kolbász, végül a rizs, s az edényt lezárva főzik meg.
A magyar férfi a kész húsokat idén tálaláskor friss rozmaringgal díszítette, amivel meglepte csapattársait, de elnyerte tetszésüket. A csirkékbe zöldségeket töltött, zellert, tv-paprikát, vörös- és lilahagymát, jalapenot, mexikói csilipaprikát. Ezt szintén megdicsérték. A louisianai piszkos rizs pedig úgy készül, hogy először a darált pulykahúst és a hagymát is megpirítják, majd összekeverik. Hozzátesznek két pohár rizst és ráöntenek három pohár vizet. Fűszerekkel együtt főzik meg. Lehet sertéshúst is használni hozzá, akkor zsírosabb lesz.


Szalonnás szöcskék

A jalapeno, ez a mexikói csilipaprika Tamás kedvence. Félbevágja, kiveszi belsejéből az ereket, a magokat és sajtkrémmel összekevert darálthúst tölt bele. Szalonnacsíkkal körbetekeri és a csomagolást fogpiszkálóval rögzíti. Az ilyen kis „szöcskéket" is megsüti egy nagy fémtálon. Sőt, még desszertet is a barbecue-masinában készített csapattársaival, cupcake-et. Ez a süti tulajdonképpen egy csinosra feldíszített muffin. Egy adagnyi sütemény, amit papír- vagy alumíniumformában sütnek meg és a tortákhoz hasonlóan krémbevonat, színes cukormáz, más dekoráció kerülhet rá. A kiabáló, azaz éhes hasak a csokirétegre, piskótadarabokat raktak, majd újabb csokikrémréteg következett, aztán színes cukorkák és megint csoki.

A Hustoni Büszkén Kiabáló Hasak az idei barbecue világbajnokságon Amerikában a következő alapanyagokat dolgozta fel: 140 kg marhanyak, 86 kg sertéscomb, 75 kg egész csirke, 122 kg sertés oldalas egészben, 70 kg káposzta, 20 kg paprika, hagyma, jalapinó, 100 kg rizs, 15 kg darált hús, 100 liter ranch style bab, 24 liter BBQ szósz, 20 kg káposztasaláta, 20 kg krumpli saláta, kenyér és egyéb fűszerek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tavaszi kedvencek a kifutókról

Minden szezonnak megvannak a maga favoritjai a divatvilágban, amik elengedhetetlenek a friss… Tovább olvasom