Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

Compizombiságnak nevezhető járvány – teljes változat

„Nem is tudtam, mit is jelent az, hogy hikikomori, pedig egyre terjed és a fiatalok, a tinik közt szedi áldozatait, akik önmagukat zárják ki a való világból." – írta Anikó Olaszországból és többi külföldi olvasónk megerősítette: egyre terjed a compizombiságnak nevezhető járvány.
Azokról a srácokról van szó, akik egyik napról a másikra elhagyják az iskolát és a barátaikat, bezárkóznak a szobájukba és ki sem mennek az utcára hónapokig, sőt, van, aki évekig. Őket nevezik hikikomorinak, akik saját magukat közösítik ki, mert csak az internet, a könyvek és a videojátékok világában akarnak élni. Ezt a japán kifejezést használják Olaszországban is. A legsúlyosabb esetben a tinik a szülőkkel is megszakítják a kapcsolatot; nappal alszanak, éjszaka élnek. Az ennivalót becsempészik a szobájukba, ott érzik csak jól magukat.

Minél előbb szakemberhez kell fordulni, hogy ne legyenek még súlyosabb következmények. Ilyen lehet a fizikai leépülés, a mozgáshiányból adódó számos betegség, a látás- és hallásromlás, a súlyos depresszió, a kapcsolatok teljes hiánya, a munka, az iskola, a párkeresés teljes elhanyagolása, pánikbetegség kialakulása. Káros következmény a munkaképesség csökkenése, a nyugtalanság, az alvászavar, a szorongás, az akaratlan gépelési mozdulatok. A világhálón olvasható, hogy egy három napig egyfolytában netező kínai fiatal a rekord végén meghalt és, hogy Amszterdamban kórházi osztályt alakítottak ki e modern ártalom áldozatainak.


„Sok őrült játék elutaztatja a gyereket"
István, Ausztria, Bécs


Hát ez itt Ausztriában, pontosabban Bécsben is elterjedt már, én compizombiknak neveztem el őket. Már egy jó tíz éve van ez a járvány, azt hiszem, nem mondok vele valami újat, a saját társadalmunk közösíti ki őket a folyamatos leértékelésekkel. A gyerekek azt hiszik, nincs már többet rájuk szükség, mert anyuka, apuka mindent megtesz helyettük, csak a gyerekkel ne kelljen foglalkozni.

Sajnos a terápiák sem segítenek, mert nincs erre egy kidolgozott, működő mechanizmus. A gond az, hogy egyszerűen kiütik a gyerek személyes értékeit, figyelmen kívül hagyják az akaratát és nem engedik részt venni a „játékban". Úgy tűnik, ez valahogy tudatosan gerjesztett, egy individuum helyett egy kód vagy szám legyen belőle és egy gépesített fogyasztó. Egy felmérés szerint a világon a legboldogabb emberek Nigériában vannak és csak hosszú sorok után jön Európa, a „civilizáció".

Viszont a hikikomori vagy compizombiság, könnyen kezelhető, a gyereket vissza kell hozni a jelenbe, mivel a sok őrült játék szépen elutaztatja. Visszaadni neki a személyes értékeit, kihozni az introvertált állapotból, például sétálni vele. Aztán, „Látod ott azt a hajót?", „Ühmmm." – Mi tetszik neked rajta? – Hát ez, meg ez...
Ennyi lenne az egész és már jönne a jelenbe. De, hát kit érdekel ez az egész? És a hikikomori csak több és több lesz.

„Otthon kezelt páciensek"
Anikó, Olaszország


A hikikomori – úgy tudom – azt jelenti, visszavonulás. Japánból indult, ott egymillió esetről tudnak, nyolcvan százalékuk férfi. Ők azok, akik elbújnak a külvilág elől, csak egyfajta kommunikációt ismernek, ez pedig az internet, a chat.

Az ebben szenvedő tinédzserek gyógyulása hosszadalmas, hónapokat vehet igénybe, amíg sikerül őket újra kicsalni az utcára és legalább másfél évbe telik, amíg „visszatérnek" a normális, mindennapi életbe.

Parmaban sikeresen kezelik a gyermekpszichiáterek a pácienseket, elsősorban otthonukban, hiszen nem lehet őket kimozdítani. Egyetlen olyan fiatal van, akit egy éve semmilyen módszerrel nem tudnak kicsalogatni a lakásból.

A szakemberek szerint is az SMS-ezés, az internet, a chat, a videójátékok a mai élet részei, de határt, szabályokat kell szabni a tiniknek, hogy a megszokás ne váljon függőséggé. Márpedig SMS- és internet-függőségben egyre többen szenvednek, s ezzel minél előbb szakemberhez kell fordulni. Sok parmai szülő keresi fel a pszichológust azért, mert gyermeke a computer vagy a mobiltelefon rabszolgájává vált.

„A szülők felelőssége a gyereknevelés"
Bandi, USA, Kalifornia


Még idáig nem hallottunk erről az újabb mániáról, az elzárkózó fiatalokról. Itt is rengeteg időt töltenek a fiatalok videójátékkal, a számítógéppel, főleg, ha a szülők nem korlátozzák. Érdekesnek találom azt, hogy a szülők nem szólnak bele, vagy tűrik, amit a fiatalok cselekednek.

A szülők felelőssége lenne a gyerek nevelése, nem a gépeké, ez a könnyű megoldás. Milyen jövője lesz ezeknek a személyeknek? Felnőttkorukban majd a társadalom tartja el őket? A fiatalok szerint nekik joguk van úgy élni, ahogy ők jónak látják – de hol vannak a szülők?

Szerintem, amíg a szülői házban él a fiatal, a szülő tartja el, az övék a döntő szó, még akkor is, ha a fiataloknak ez nem tetszik. Mi még a „kőkorszakban" nevelkedtünk, nekünk nehéz megérteni az ilyen viselkedést, de mi megálltuk helyünket a nagyvilágban. Őszintén mondva, ha most nevelnénk gyerekeket és ez a probléma jönne elő, nem csak hamar lezárnánk a konyhát, de meg a szoba ajtaja is hamar lejönne. Semmiféle alkotmányos jog vagy törvény most sem védi az ilyen viselkedést.

„Ez a jövő egyik lehetősége, alternatívája"

„Vállalom, hogy netfüggő vagyok, de nem fizikai, hanem szellemi értelemben. Nincsenek elvonási tüneteim, ha nem ülök a gép előtt, de a gondolataim mindig akörül forognak." – mondta nekünk egy fiatal, aki a neten éli az életét, és úgy gondolja, ma még tényleg úgy minősíthető, hogy túlzásba vitte a használatát. De szerinte ez a nem is olyan távoli jövőben az egyik olyan alternatíva, lehetőség lesz, amit sokan maguk, sokan pedig majd kényszerből választanak.

Netfüggőnk más most gyakran napi nyolc-tíz, esetenként tizenhat-tizennyolc órát lóg a világhálón. Leginkább éjjel, de előfordul, hogy egy hétig ki se dugja fejét a lakásból. Huszonéves, ahhoz a nemzedékhez tartozik, aki nem tanfolyamon tanulta remegő kézzel az egér idomítását, szinte csak ráragadt az informatika. Függősége hasznos és kreatív is: több játékszervert felügyel, weboldalakat készít. Olyan gyakorlatot szerzett, amit később kamatoztathat. Nagyon élvezi a neten a felelősség nélküli beszélgetéseket, amelyekné szerinte nem nagyon van jobb módja, hogy saját véleményét érvényesítse, sokakkal megossza, és sokkal őszintébbeknek is tartja a fórumok beszélgetéseit azoknál, amelyek a való világban zajlanak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Terjed a hikikomori?

A külföldi olvasóinknak címzett új körkérdés témája egy új betegség, ami új nevet is kapott, azt,… Tovább olvasom