Kisalföld logö

2019. 02. 15. péntek - Kolos, Georgina 0°C | 9°C Még több cikk.

Castro országa európai szemmel

„Kubában vagytok, ne feledjétek, hogy a ti hazátokban rengeteg olyan dolog van, ami nálunk hiányzik, de a kubaiak büszkék arra, hogy rendelkeznek valamivel, amivel az európai ember nem: ez pedig a nyugalom." – így üdvözli a sofőr a turistákat, mikor felszállnak a buszra és az öreg kontinensről érkező tényleg azt a tapasztalatot szerzi, hogy egy átlag helybeli valószínűleg nem tudná megszokni az európai ritmust, a stresszt, a rohanást.

Ambíciók nélkül, de zenélve

Egy európai valóban sok szomorú dolgot tapasztal ezen a helyen, de az embereket nem látja elkeseredettnek, elégedetlennek. A mi szemünkkel szegényesnek tűnő lakások, házak lakói szerint elegendő, hogy fedél van a fejük felett, és ha kevés pénzért is, de dolgoznak. Minden háznál látni sertést, baromfit. Az igaz, hogy általában nincsen ambíciójuk az embereknek, mert mindenkinek nagyjából ugyanannyi a fizetése, nálunk pedig ugye lehetőség van arra, hogy ha többet, jobban dolgozik valaki, többet keressen. De szól mindenütt a zene, énekelnek, táncolnak. Az átlagfizetés havi 250 peso, ami körülbelül 10 konvertibilis pesonak (korábbi dollár) és körülbelül 9 eurónak felel meg. Ennél többet keres például egy orvos, aki elérheti a 30-40 pesót is. A részben magánkézben lévő szállodákban is ennél csak valamivel magasabbak a bérek.

Csak lassan, csak nyugodtan

Tehát senki nem siet, nem kapkod. Személyenként havonta egy fogkrém és ugyanannyi rizs, liszt jár mindenkinek egyformán. Kétféle üzlet van, az egyikben pesoval lehet fizetni, itt vásárolnak a helyiek, a másikban pedig csak a konvertibilis pesot fogadják el, ez általában a turistákat várja.
Fidel Castro államfő egészségi állapota államtitok, erről senki sem beszél. A Fidel-párti idegenvezető elkötelezettségét azzal indokolta, hogy demokrácia van az országban, mert Fidel választások útján került hatalomra. Az autóbuszsőfor viszont másképp gondolta, leginkább azért, mert úgy véli, nincs lehetőség a »kitörésre«, arra, hogy többet keressenek; mindenkinek egyforma a fizetése, akármennyit teljesít.
Egy kubai viszonylatban szép, kisebb családi ház, tégla épületben egy kisvárosban átszámítva 7000-8000 euróba kerül, de külföldi saját nevére nem vásárolhat ingatlant. A helyközi buszok a mi teherszállító járműveinkre hasonlítanak, viszont nem lehetett látni, hogy jegy lett volna valakinél. Az egészségügyi ellátás is magas színvonalú a helyiek szerint. Az ablakokon a kisvárosokban nincs üveg, csak egy fém redőny, amely vagy nyitva vagy zárva van.

Diszkóban nem, taxiban igen

A pápa látogatása előtt törvényt hoztak a prostitúció megszüntetéséről. Eszerint kubai nők nem mutatkozhatnak az utcán és nyilvános helyen külföldi férfiak társaságában. Például egy taxiban viszont igen. A lényeg tehát, hogy a prostitúciót ne lehessen látni. A szállodákba a kubai nőket – természetesen az ott dolgozókat kivéve – nem engedik be. A diszkóba is csak egy férfivel engedik be őket, ha nem szerepelnek a nem kívánatos személyek listáján. A diszkókban civilbe öltözött rendőrök ellenőrzik, vannak-e kubai lányok külföldi férfi társaságában. Ennek ellenére lehetett látni prostituáltakat az utcán, a szállodák előtt, több hölgyet együtt – ez nem tilos. Egy »alkalommal« máris többet keresnek, mint az egyhavi fizetés."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csapoljon mosószert!

Tovább olvasom