Kisalföld logö

2019. 04. 18. csütörtök - Andrea, Ilma Még több cikk.

Az olaszok kedvenc nyaralóhelye - képgaléria itt >>

Győr–Szardínia - Győri lány a halak szigetén címmel múlt héten, a szombati számunkban már megjelent cikk Oross Edináról, aki ígéretéhez híven újabb beszámolót és csodás fotókat küldött Szardíniáról. A pásztorkodásról és az elit szórakozóhelyéről is írt.

„Gyerekkoromban mindig irigykedtem azokra, akik a Balaton partján laknak. Milyen jó nekik, akkor mehetnek a strandra, amikor akarnak. És most itt lakom a tengerparttól tizenkét kilométerre, Sassariban, a sziget északnyugati partjánál. Nagy örömöm ellenére kissé csípős élmény volt, míg az itteni fürdőzéshez, az itteni tengerhez és ahhoz a tudathoz hozzászoktam, hogy mindig úszkál valami alattam.

Kapcsolódó anyag:
Győri lány a halak szigetén 2. - szerkesztetlen változat (2008-01-11) >>Gyakran fúj erős szél, Afrikából érkezik a meleg sirokkó, északról a hűvös maestrale, emiatt sokszor óriásiak a hullámok, a mindig enyhe idővel együtt mindez remek élmény, így az ember azt is eltűri, ha a szemét eleinte kicsit csípi a só. Viszont ha az átlagosnál nagyobb a nyári meleg, elszaporodnak a medúzák. A part közelében is rajokban fordulhatnak elő és kisebb összeütközés nyomán is égető sebet ejtenek a bőrön. A parti homokkal lehet enyhíteni ilyenkor a fájdalmat. Persze a látvány kárpótol ezért is, és az ember láthat delfint, ráját, teknőst" – írta Edina.

A szárd népviseletet a minden évben megtartott Cavalcata ünnepségen lehet megcsodálni.

Szardínia mindig jelentős stratégiai szereppel bírt a Földközi-tengeren, sokáig különböző nemzetek küzdöttek partjaiért. Először a karthágóiakhoz, majd a Római Birodalomhoz tartozott. A spanyol uralom csaknem négyszáz évig tartott – ez ma is érződik a nyelvben, a kultúrában, például Alghero városában a katalán nyelvet beszélik –, 1861-ben pedig véglegesen olasz fennhatóság alá került.

A mai napig kicsit elszigetelve, önállóságát őrizve halad a fejlődés útján. Öt kisebb sziget is tartozik hozzá. Sant’Antioco, San Pietro és Asinara, melynek egész területe nemzeti park és csak vízi úton közelíthető meg. La Maddalena egy szigetcsoport Szardínia északkeleti részén, Caprera pedig Garibaldi sírjáról és az emlékére berendezett múzeumról nevezetes.

Friss fotók Szardíniáról. Kattintson a képre >>

Ha kíváncsiak vagyunk egy kis itáliai fényűzésre, akkor Edina levele szerint érdemes bekukkantani Porto Cervóba. Itt nyaral az olasz elit. Villája van itt a politikus Silvio Berlusconinak, egyes klubokba pedig a belépéshez Flavio Briatorénak, a Forma–1-es Renault csapatfőnökének meghívója szükséges. Többszintes luxusjachtok sorakoznak a kikötőben, Gucci-, Versace- és Armani-üzletek között sétálnak az olasz televízió hírességei, Big Brother-győztesek, focisták és modellek.

A természet szépségeiért rajongóknak viszont a győri lány beszámolója alapján nagyobb élményt nyújt a sziklák közül előbújó dús, mediterrán növényzet, a tengerpartokat díszítő borókák és pálmafák. A sziget belsejébe pedig olajfák, mogyoróbokrok, gesztenye- és parafaerdők csábítanak.

Az élővilág itt Edina tapasztalatai szerint igen gazdag és egyes fajok kizárólag itt honosak. Például a szárd pele és a fehérfejű muflon védelmére nemzeti parkokat hoztak létre. A sziget déli részén találkozhatunk a rózsaszín flamingóval, Asinara szigetén a fehér (albínó) szamárral. Az emberek pedig máig foglalkoznak pásztorkodással, birkatenyésztéssel.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ciprus már az eurózónában

Ciprus - A ciprusiak örömére az év első napjaiban fővárosukban nem kellett fizetni a parkolásért. Ez… Tovább olvasom