Kisalföld logö

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -6°C | 1°C Még több cikk.

Az első magyar mise Pármában

Kattintson a képekre >>
Róma, Milánó, Firenze, Torino és Bologna után egy másik olaszországi nagyvárosban, Pármában is rendszeresen tartanak ezentúl magyar misét. Az első alkalmat a lapunkat rendszeresen tudósító, győri származású Sánta Anikó szervezte meg.

„Az interneten, a milánói magyarok levelezőlistáján bukkant egyik írásomra Németh László olaszországi magyar lelkész Rómából, s e-mailben felajánlotta: magyar nyelven mond szentmisét Pármában is.

Kattintson a képekre >>
A nagyvárosokban többnyire tartanak magyar szentmiséket, de a 170 ezer lakosú Parmaban a 70-es évek végétől nem volt ilyen. Kis közvéleménykutatást tartottam magyar ismerőseim között, s a fogadtatás azok részéről is kedvező volt, akik nem vallásosak és egy több mint 30 éve Pármában élő budapesti asszony révén sikerült lefoglalni a San Giovanni Battista templomot szombat délutánra. Értesítettem a közelben élő magyarokat és az internet segítségével olyanoknak is küldtem levelet, akiket személyesen nem ismerek. A Gazzetta di Parma című lapban is megjelent az információ, így voltak, akiket olasz ismerőseik értesítettek. Sőt a misére eljött a lap tudósítója, fotósa.

Az istentiszteletre a vártnál többen jöttek el, idősek, fiatalok, gyerekek, Piacenzából, Reggio Emiliából és Modenából is. Rajtam kívül még két győri fiatalasszony is eljött, továbbá egy magyar házaspár, ahol a feleség szanyi. Közreműködtek a Parmaban élő magyar zenészek és a mise végén a plébános kérésére elénekeltük a magyar Himnuszt. Az idősebbek szemében bizony megjelentek a könnycseppek. A társaság ezután is együtt maradt, beszélgettünk, házi süteményeket ettünk.

Megismerkedtem egy idős német asszonnyal, akinek a nagymamája volt magyar, de ma is kiválóan beszéli nyelvünket. Egy magyar hölgy 14 éve él itt, s még soha nem találkozott magyarokkal, ezért külön is örült a lehetőségnek. A környéken élő erdélyi, vajdasági és szlovákiai magyarok szintén együtt töltötték velünk a délutánt. A résztvevők kérésére ezentúl évente kétszer mond misét magyar nyelven Németh László Parmaban."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Példák a spórolásra

Tovább olvasom