Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 17°C Még több cikk.

Ahány ország, annyi nyitva tartás

Külföld – különféle megoldások a vasárnapi vásárlási lehetőségekre.

Ha bevezetik nálunk a vasárnapi zárva tartást, a határ közelében élők átjárhatnak Szlovákiába, ott nyitva tartanak ilyenkor is a plázák. Ausztriában nem, de Nyugat-Európában se mindenhol vonatkozik tiltás a hét utolsó napján az üzletekre. Külföldi olvasóink segítségével összegyűjtöttünk több példát.

– A kényelmet könnyű megszokni, mi így vagyunk a vasárnapi vásárlással, Szlovákiában nyitva tartanak ilyenkor is az élelmiszerboltok, a plázák – mondta el a dunaszerdahelyi Kosáry Judit. Hozzá kell tegyük: északi szomszédunknál is időről-időre felmerül témaként az erre vonatkozó korlátozás.

A franciák pékségei is kinyitnak vasárnap reggel, hogy frissen hozzájussanak bagettjükhöz, croissant-jukhoz és több élelmiszerboltba kora délutánig mehetnek. Dániában az élelmiszerboltok, a plázák vasárnap is nyitva vannak. A belvárosi butikok havonta csak egy vasárnap várják a vevőket.

 

Ausztriában a hét utolsó napján csak olyan pékségek vannak nyitva, ahol reggelizni is lehet s nincsenek nyitva üzletek ezüst- és aranyvasárnap se. Németországban vasárnapokon többnyire csak benzinkutaknál, patikákban lehet vásárolni. A Hamburgban élő Galgóczi Róbert elmondta: a XIV. század óta szabályozzák ezt szigorúan, de 1960 óta többször lazítottak némiképp a törvényen.

 

Hosszabbra nyúltak szombati, hétköznapi nyitva tartások és állomások, repülőterek, kikötők, üdülőhelyek üzleteire más előírások érvényesek. Árnyalja a képet, hogy a németeknél is már hat-hét vasárnapon nyitva tarthatnak a kereskedelmi egységek, Ausztriában is fontolgatják a vasárnapi nyitva tartás visszaállítását.

A Pármában élő Sánta Anikó arról írt, hogy Olaszországban 2012 elejétől liberalizálták a kereskedelmi egységek nyitva tartását: azóta minden üzlet szabadon eldöntheti, mikor szolgálja ki a vevőket.

 

- A lakásunkhoz közeli üzletközpont csak karácsony és újév első napján tart zárva. A négy nagyobb élelmiszerüzlet közül, ahol vásárolni szoktam, egyik egész nap, egy másik délelőtt áll vasárnap a vásárlók rendelkezésére – mondta el Anikó.

 

Lombardia tartományban viszont népszavazást akarnak kezdeményezni a vasárnapi és ünnepi nyitva tartással kapcsolatban. A vásárlók véleménye megoszlik: az olaszok hozzászoktak, hogy ilyenkor is vásárolhatnak, többen úgy vélik, munkahelyeket teremt ez a lehetőség. Nemrégiben benyújtottak egy törvénymódosító javaslatot a témában, ha az olasz parlament elfogadja, akkor a jövőben 12 meghatározott ünnepnapon minden kereskedelmi egységnek zárva kell tartania, és minden önkormányzat további, maximum 6 ünnepnapon megtilthatja a nyitva tartást.

Amerikában a legtöbben a hét utolsó napján vásárolnak, olvasónk, Sebestyén Erzsébet elmondta, hogy ilyenkor a műszaki, a ruházati, az élelmiszerbolt is nyitva tart.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lebegve száguldás Hamburgból haza

Hamburg-Győr. Vonattal szállni élvezet, gyorsabban száll, mint a képzelet, nem döcög és pöfög, hú de… Tovább olvasom