Kisalföld logö

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -6°C | 2°C Még több cikk.

A villamosokon a vallomás - ausztriai olvasóink Amstettenről

Baj van az osztrákok pszichéjével? Tulajdonképpen megint rabságban vannak az áldozatok? - ausztriai magyar olvasóink küldtek helyszíni beszámolót a hangulatról, ami nyugati szomszédainknál az amstetteni borzalom nyomán kialakult.

Katalin Mayer, Bécs

A vallomást olvassák a villamoson
Nem múlik el olyan nap, hogy az ember ne konfrontálódna az Amstettenben történtekkel. A villamoson ülve mindenki kezében ott volt az a lap, ami teljes terjedelemben közöl egy interjút több oldalon keresztül a vádolttal. Persze mennek a vádaskodások a hatóság ellen, ki hol követett el hibát, hogy történhetett meg, hogy a házaspár minden akadály nélkül örökbe fogadhatta a gyerekeket, holott a férfinek priusza volt. Elévült. A politikusok most új törvénytervezetet kívánnak kidolgozni, szigorítanák a szexuális bűncselekmények elbírálását, javaslatok vannak arra, hogy ne évüljenek el ezek a bűncselekmények.

A feleség mit sem sejtett?
Az embereket az foglalkoztatja, hogyan volt lehetséges, hogy a férfi felesége semmit nem sejtett. Hihetetlennek tűnik, de a szakemberek állítják, elképzelhető, mert a családot nagyon keményen kézben tartotta a férfi, senki nem mert kérdezni, amit mondott, az szentírás volt. Hogy hogy nem tűnt fel senkinek, hogy a férfi például rendszeresen babaholmikat, pelenkát, vásárolt?

Ennyire nem figyelünk egymásra?
Sokan teszik föl a kérdést: „Ennyire nem figyelünk egymásra???".
Érdekes volt egy pszichológus kijelentése: „Ki tudja, hány eltűnt gyerek, akinek nyoma veszett, sínylődhet valakinek a pincéjében.".

Az osztrákok adakoznak
Bíztató viszont, hogy az amstetteni gyerekek egyre jobban vannak, a család együtt van egy kórházban, szakemberek segítenek a normalizálódásban. Nagy a társadalmi adakozás, sőt visszamenőleg megkapjak a családi pótlékot, ami körülbelül 65 ezer eurónak (több mint 16 millió forint) felel meg. Hogy hogyan tovább? Erre még csak spekulálások vannak.

Gemütlich helyett gräßlichkeit
Az amstetteni lakosok szenvednek az erőszakos médiától, fölfordult az amúgy „gemütlich" (kedélyes) város élete a borzalmas (gräßlichkeit) tett miatt. Egyes médiumok azt kérdezik, mi van Ausztriában, milyen az osztrákok pszichéje? Kampusch most meg Amstetten?


Puchegger Erika, Eisenstadt

A legsúlyosabb szülői bűn?
Tele vannak az újságok az amstetteni hírekkel. Minden nap napirenden van, mert egyrészt ez a legsúlyosabb bűn, amit egy szülő elkövethet a gyermeke ellen, másrészt az egész család életét megnyomorította ezzel az apa.
A rendőrség és az ügyészség továbbra is vizsgálódik. Nagy valószínűséggel gyilkossággal is vádolni fogják az apát, aki egyik ikergyermekét elégette. Előzetes letartóztatását egy hónappal meghosszabbította az ügyész.

Megint bezárva?
A világ minden tájáról jönnek újságírók, de leginkább fotósok, akik megpróbálnak képeket csinálni az áldozatokról, figyelmem kívül hagyva ezzel minimális jogaikat. Ami őket illeti a fogva tartott lány, a „fenti" és a „lenti" gyerekek és a nagymama pszichiátriai kezelés alatt állnak, saját érdekükben is elzárva a külvilágtól. A gyerekek még a kórház udvarára sem tudnak kimenni friss levegőt szívni.
A kezelés éveket és milliókat vehet igénybe, sikere kétséges. Nagy valószínűséggel egyiküknek sem lesz rendes élete soha.

A rém is nincstelen volt?
Az ország lakói, de az amstetteniek maguk is nagy megdöbbenéssel vették tudomásul, hogy ilyen lehetséges. Sajnos, megtörtént. Az áldozatok megsegítésére adakozik az egész ország. Nekik ugyanis semmijük sincs, nem jártak iskolába, nincsenek papírjaik, nincs pénzük.
Apjuk, aki egyben a nagyapjuk is, bár több ingatlannal rendelkezik, de mindegyiket jelzálog terheli, gyakorlatilag nincstelen.

Tüntetés a megnyomorított családért
Valószínűleg az egész család új identitást kap majd, mert nyugalmas életük nem lenne Amstettenben. Szerdán este tüntettek az áldozatokért az amstetteniek, együttérzésüket bizonyítva.
A politikusok szigorúbb büntetést követelnek a szexuális bűncselekmények elkövetőinek. A kormány is napi rendre tűzte az erre vonatkozó jogszabályok szigorítását.

Újabb áldozatok jelentkeztek
Nők jelentkeztek a családsegítő szolgálatoknál, akik korábban maguk is családon belüli erőszak áldozatai voltak. Talán akkor lenne lehetőség az ilyen esetek kiszűrésére, ha az emberek nem lennének annyira közönyösek aziránt, mit csinál a másik és nem könyvelnék el például a szomszéd  furcsa dolgait, azzal, hogy „az ő dolga".
Saját magam nem tudom, hogy mit lehetne tenni, feltételezem, hogy egy-egy ilyen eset napvilágra kerülése csak a jéghegy csúcsa. Furcsa világban élünk, ahol  sokan nem tartják tiszteletben az emberi jogokat.

Várjuk a további beszámolókat a rimanyi.zita@kisalfold.hu címre! 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tőgye van az automatának - KÉPEKKEL!

Olaszország - Frissen fejhető a tej, éjjel-nappal üzemelő automatákból. A kedves bocidizájnos… Tovább olvasom