Kisalföld logö

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 4°C Még több cikk.

A jobb életről álmodók múzeuma

Kevés olyan múzeum létezik a világon, amely egyenesen a kiállított tárgyak lelőhelyén áll. A jobb életről álmodók múzeuma, a kivándorlók egykori gyűjtőtábora ilyen Hamburgban. Ott élő olvasónk, Galgóczi Róbert érzékletes helyszíni beszámolója.
"Kivándorolt Amerikába másfél millió emberünk" – gépiparista korom óta ismerem ezt a József Attila idézetet. Akkor nem jelentett számomra sorsdöntő, tán rám is vonatkozó mozzanatot. Nos, nyugdíjas koromban jártam most azon a helyen, ahonnan, többek között, a másfél millió emberünk tényleg hajóra szállt és Amerikába hajózott. Legtöbbjük itt, Hamburgban szállt hajóra és a hajó indulásáig gyűjtőtáborban vesztegelt. Napjainkban kivándorlók múzeuma néven ismert. A hamburgi látványosságok egyik egyedüli gyöngyszeme. Holléte a tengeren túlról érkezett turisták legkeresettebb helye. Végette jöttek ide.


A jobb életről álmodók múzeuma, a kivándorlók egykori gyűjtőtábora a város Veddelnek nevezett negyedében található. Az itteni polgárok Ballinstadt néven ismerik. Látogatásom végén nagy sajnálattal vettem tudomásul, hogy sokat vesztettem, mert ezideig mellőztem – noha a létéről tudtam – a múzeum tüzetes megtekintését. Szerintem a műemlék találóbb név lenne. Megérte ott lenni. Sokat tanultam. Számos színfolttal bővült, gazdagodott a világképem. Egyben érintve éreztem magamat. Végül is én is kivándorló vagyok. Hasonló hivatalos procedúrákon, ügykezeléseken kellett nekem is, lenézetten, átesni, mint 150 évvel ezelőtti elődeimnek. Ők sem nyertek nagy tiszteletet. Ők sem voltak várva várt vendégek. A német állami tisztviselők önteltsége és ügykezelési alapossága azóta sem változott.
Szerintem kevés olyan múzeum létezik a világon, amely egyenesen a kiállított tárgyak lelőhelyén áll. Hamburgban, a híres kikötő közvetlen szomszédságában, az Elba Wilhelmsburg nevű szigetén létezik egy ilyen, a múltból örökölt emlékmű. Később múzeumnak rendezték át. A kis híján egy négyzetkilométer nagy területen három csarnokban álmok, remények és érzelmek hagyatékát őrzik. Tán sehol a világon nincs még egy olyan gyűjteménykiállítás, mint itt. Számos bőrönd, sok faláda, még több kétfülű kosár meg véka. Sőt, gyermekkocsi sem hiányzik. Volt, aki kétkerekű kordéval vagy egykerekű fatalicskával érkezett. Sokan gyalog jöttek lakhelyükről. Kevésnek volt hajóra meg vonatra is pénze. Holott minden ingó és ingatlan tulajdont eladtak a hajójegy megvétele érdekében. A kiállított holmik főképp kényszerből maradtak a táborban, mert a hajóra vihető poggyász mérete és összsúlya szigorúan korlátolva volt.


Albert Ballin, a XIX. század második felében a manapság is létező Hapag hajózási vállalat (lásd a mellékelt fényképet) ügyvezetője, gyűjtőtábort építtetett távol az akkori város központjától. Az Elba Wilhelmsburgnak nevezett szigetén, ahol a Hapag (Hamburg Amerikanischer Paketdienst Aktien Gesellschaft = Hamburg Amerikai Csomagszállító Részvénytársaság) kikötőhelye volt. A táborba felvett emberek mind-mind leendő Hapag-utasnak számítottak. A tábor fából készült barakkjai ágyakkal ellátott várótermek voltak. A táborba érkezett kivándorlónak a hajók indulásáig elviselhető környezetet nyújtott. Lásd a fényképet, amit egy lakóbarakk belsejéről készítettem. A fénykép egyben a példaképes rendet és tisztaságot is mutatja, ami a kivándorlók körében hírnevet nyert és az „ígéret földje" első állomása lett. Itt az emberek szállást kaptak, ellátást kaptak, orvosi segélyt kaptak és rendőrök vigyáztak a közbiztonságra. Példakép számba ment. Minden újonnan érkezettnek igazolnia kellett kilétét, születési keltét, származását és egészségi állapotát. A poggyászt fertőtlenítették. Az érkezetteket fürdették. Azután, hogy valamilyen járvány kitörését úgy a táborban, mint később a hajón eleve kizárják, minden befogadott személyt két hétre szigorú vesztegzárba vettek.


Továbbá a gyűjtőtábor elhagyása szigorúan tiltva volt. Ezzel a tilalommal a tábor parancsnoksága elérte, hogy a nincstelen táborlakók szétszóródjanak, ellepjék a várost, kéregetni, lopni, betörni vagy súlyosabb bűncselekményt elkövetni. Ezen intézkedéssel elérték azt is, hogy a jóhiszemű idegeneknek a bentlakó balekfogók nem tudtak drága pénzért haszontalan cikkeket vagy értéktelen dolgokat eladni. A gyűjtőtábor felépítésével és példamutató üzemeltetésével Albert Ballin úgy önmagának, mint a Hapag hajózási vállalatnak maradandó hírnevet szerzett. Mindég több új hazát kereső Hapag hajóra vett jegyet, mert szélesen elterjedt, hogy itt Hamburgban emberségesen bánnak velük. Manapság, Amerika földjéről mindég több turista jön, reménykedve, hogy a gyűjtőtáborban készült több száz kötetnyi névsor valamelyik oldalán őseik nevére bukkannak.
A XIX. század közepétől a XX. első fele közepéig, pontosabban Hitler erőszakos hatalomátvételéig Hamburgból kereken ötmillió ember hagyta el az úgynevezett óvilágot s mély lélegzetvétellel felkerekedett az újvilágba. Honnan érkeztek ezek az emberek? Kik voltak ezek a vállalkozó szellemű fiatal legények, menyecskék és gyerekek? Miért hagyták el hazájukat, otthonukat és szeretteiket? Mindezen kérdésre, egyben fontos kísérőjelenségre választ talál az érdeklődő látogató a fából készült barakképületek termeiben. A gyéren kivilágított helyiségek az itt tartózkodó várakozók borús hangulatát, aggasztó aggodalmát és lelki félelmét igyekeznek érzékeltetni, megjeleníteni. A közvetlen és a távoli jövő tele van csupa kérdőjellel. Kibírom a négy-öt hétig tartó tengeri átkelést? Nem leszek majd tengeri beteg? Legmélyebbre hatott az aggasztó bizonytalanság, hogy beengednek-e az USA-ba, az akkori ígéret földjére?
Hogy Ellis Island valóban megérkezési helynek bizonyul-e? Majd ott fog eldőlni! Katolikus bevándorlókat ott nem fogadtak szívesen! Bizony gyakran előfordult, hogy az USA-ba induló bajor, osztrák, esetleg magyar katolikus valahol Dél-Amerikában, Chilében vagy Argentínában kötött ki. Hamburgból főleg németek, osztrákok, csehek, szlovákok és magyarok keltek útra az újvilág felé. Egykét vitrinben kézzel írt utasnévsor is látható, de magyarnak tűnő nevet nem találtam. Alig hihettem, hogy a katolikus Habsburg Ausztriában az evangélikus polgároknak nem volt rózsás sorsa. Amerikában viszont, pontosabban az USA-ban szívesen látott bevándorlóknak tekintették őket.


A Hapag eredetileg, ahogy a név is mondja, csomag- és teherszállítással foglalkozott. Néha előfordult, hogy nem minden hombárba jutott szállítmány, fizetett teheráru. Ilyen esetben a hajó ráfizetéssel szelte át az Atlanti-óceánt. Itt ismét találkozunk a leleményes Albert Ballin nevével. A szükség törvényt bont! Ezért a hombárok üresen maradt rakterére összecsukható ágyakat, padokat és asztalokat állított. A teherszállító hajóból így utasszállító hajót varázsolt. Teheráru helyett kivándorlókat vitt New Yorkba. A gőzhajózás idejekor Hamburg-New York között széljárástól függően négy-öt hétig tartott a közlekedés. Útközben a fedélközi utasok, a kivándorlók sorsa nem volt rózsás. Nem jöhettek a hajó fedélzetére! A hajójegy ára 120 RM (birodalmi márka) volt. Később nagy térfogatú utasszállító gőzhajókat, például a híres Imperatort vették üzembe. Ezekkel egyszerre több ezer utast vittek át a tengeren. Ballin leleményes kitalációja, gazdasági szükségmegoldása olyan sikeresnek bizonyult, hogy a hombár szintje napjaink utasszállító hajóin a fedélköz nevet kapta. A hombár akkori utasaiból meg fedélközi utasok lettek. Olcsóságkórász polgárok teherszállító hajókra ma is felszállnak és relatíve olcsó áron mennek vele, ahova a hajó útját veszi.


A felvételkor készült adatlapokat később vastag kötetekbe kötötték s még később adatfeldolgozó gépekbe táplálták. Ezért a múzeum manapság felkapott intézmény lett s a tengerentúlról jött turisták keresett helye, címe lett. A múzeum illetékes osztályán, az ott lévő képernyőkön minden érdeklődő ingyenesen megjelenítheti a gyűjtőtábor meg a hajók utasainak a névsorát. Időközben ezeket legépelték és így mindenkinek olvashatóvá tették. Sőt, betűrend szerint gépbe táplálták s ezzel lényegesen megrövidítették a keresett név felderítését. Turistáknak kevés ideje szok lenni. A német udvariasság ezt is figyelembe veszi.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Táncoló épület, városrésznyi kiállítás

Németország. Egy egész városrész, Wilhelmsburg nyújt látványos, újító megoldásokat bemutató… Tovább olvasom