Az üzletek karácsonya

Nagyvilág. Magyarországon az üzletekben már karácsony van. Tart az ajándékláz, az adventi díszítés és vásárlás is egyre előbb kezdődik. Összegyűjtöttünk néhány külföldi példát is.

Rimányi Zita

„Itt már karácsony van?" – csodálta egy óvodáskorú kislány a bevásárlóközpont feldíszített fájának gömbjeit Győrben. Az üzletek ünnepi díszítését sok helyen egyre előbb elkezdik és a vásárlók, akiket megkérdeztünk, már többnyire kiválasztották az ajándékokat.


Szlovákiában is már régóta lehet venni csokimikulásokat és a bevásárlóközpontokat már feldíszítették. Itáliában mintegy két hete lehet karácsonyi dekorációt kapni. Azóta lehet kapni a jellegzetes panettónét (karácsonyi kuglóf) is. A boltokban már árusítanak ajándékcsomagokat. Van, ahol már szerelik a díszkivilágítást, de még sehol sincs felkapcsolva.

 

 

Az észak-olaszországi Pármában még nem látni karácsonyi kirakatokat, viszont az idén meglepően korán, már október végén elkezdték árusítani a kimondottan karácsonyi édességeket, a panettonét és a pandorót. (Képeinken Giuseppe Barbieri látható.) Most már lehet kapni ünnepi ajándékkosarakat is és az illatszerüzletekbe is megérkeztek a díszdobozba csomagolt árucikkek és egyre több helyen kínálnak már karácsonyfadíszeket, műfenyőket.

A város főterén általában december első szombatján kapcsolják fel a karácsonyfa díszkivilágítását. A legtöbb kereskedő piros szőnyeget terít boltja elé, szintén december első napjaiban, az ünnepek végéig.

 

 

Ausztriában szeptember közepétől a karácsonyi dekoráció már az üzletek kínálatában megjelenik. Az üzletek feldíszítését is elkezdték már, a fények már kint vannak, felszerelték, de még nem kapcsolták fel, inkább csak az év utolsó öt hetében teszik ezt meg, amikor az adventi piacok is működnek.


A dánoknál már október közepén ellepte a boltokat jellegzetes karácsonyi édességeik, díszeik kínálata. A franciáknál hasonlóképp, sőt a turistaközpontokban még előbb. Amerikában ez Hallowen óta jellemző.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!