Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 14°C | 26°C Még több cikk.

WikiLeaks - Szabadon engedték Assange-t

Csaknem kétheti börtönfogság után csütörtök este szabadon engedték Julian Assange-t.

A bizalmas amerikai diplomáciai sürgönyöket ezrével kiszivárogtató WikiLeaks portál alapítóját, miután a londoni felsőbíróság jogerősen elvetette a szabadlábra helyezést elrendelő első fokú végzés elleni fellebbezést.

A 39 éves ausztrál állampolgárt a svéd hatóságok kérésére, hivatalosan szexuális bűncselekmények gyanújával a múlt hét elején vették őrizetbe Nagy-Britanniában. Jóllehet a minap egy alsó fokú londoni bíróság - szigorú feltételekkel és nagy összegű óvadék ellenében - már megszüntette őrizetét, eddig nem helyezték szabadlábra, mivel a végzés ellen fellebbezés érkezett. A fellebbezést azonban csütörtökön a másodfokon eljáró londoni felsőbíróság elvetette. Csütörtök este egyébként az is vita tárgyát képezte, hogy a WikiLeaks-alapító elengedése elleni fellebbezést ki nyújtotta be.

A brit álláspont az, hogy a svéd vádhatóság fellebbezte meg a döntést, a svéd főügyészség illetékese ugyanakkor csütörtökön közölte, hogy "tisztán brit döntésről" van szó. Assange-t - akit őrizetbe vétele óta a dél-londoni Wandsworth kerület hírhedt börtönében tartottak fogva, ügyvédje szerint "dickensi körülmények között" - csütörtök este mindenesetre szabadlábra helyezték, ám ezután is komoly korlátozásoknak kell alávetnie magát: a nap meghatározott szakában kijelölt lakhelyén kell tartózkodnia, elektronikus helymeghatározó készüléket kell viselnie, hetente egyszer jelentkeznie kell az illetékes rendőrőrsön, és útlevelét sem kapja vissza. A westminsteri magisztrátusi törvényszék, amely első fokon járt el az ügyben, a hét elején hozott végzést Assange őrizetének megszüntetéséről, ám ehhez 200 ezer font készpénzóvadék és további 40 ezer font biztosíték - vagyis összesen 80 millió forintnak megfelelő összeg - letétbe helyezését rendelte el.

Az ügyet nehezítette, hogy az első fokon eljáró westminsteri bíróság a 200 ezer fontban meghatározott óvadékot készpénzben rendelte letétbe helyezni, és ezt - jóllehet az összeget a WikiLeaks vezetőjét támogató közéleti személyiségek összeadták - a csütörtöki felsőbírósági döntés nyomán fizikai valójában össze kellett szedni.

A brit bankbiztonsági előírások miatt ekkora pénzmennyiség felvétele egy összegben meglehetősen nehéz. Assange támogatói között van az emberi jogi aktivistaként tevékenykedő Bianca Jagger, a Rolling Stones frontemberének, Sir Mick Jaggernek az első felesége, valamint Ken Loach brit filmrendező és John Pilger közismert ausztrál publicista, egykori haditudósító, az amerikai külpolitika különösen éles hangú bírálója. A WikiLeaks alapítójának szabadságáért kampányolók szerint az Assange elleni eljárás valójában politikai indíttatású, miután a portál több ezer titkos - esetenként meglehetősen kényes tartalmú - amerikai diplomáciai feljegyzést és jelentést szivárogtatott ki az elmúlt hetekben. Assange tagadja, hogy svédországi tartózkodása idején elkövette volna a terhére rótt szexuális bűncselekményeket.

Olvasóink írták

 • 3. Ing.Böck 2010. december 18. 11:32
  „Ha ez neked szabadság: a Fussfessel-nek nevezett lábszolgaság korlátozza a mozgásba´n, azonkivül naponta jelentkeznie kell a rendörségen, Na és a horror váltságdíj - a Kisalföld szerint ez a szabadság, nekem nem.”
 • 2. Lone_wolf.. 2010. december 18. 10:09
  „Ki kell végezni az ilyen patkányokat.Gizda homokos kis hekkker. 30 éve 5 percig nem élt volna ezek után.A vicc az hogy az impotens nyugati jogrendszer menti meg.
  Húha csabika:))) Ekkora szijáájéé szakértő vagy? Olvastál pár mesekönyvet?XDXDXD”
 • 1. CsabaKiraly 2010. december 16. 21:13
  „A sved-eroszak-vad-nak CIA-szaga van.
  Kell az ilyen ember aki nyilvanossagra hozza a sotet-politikai titkokat, akarcsak az amerikai haborus-bunokat.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A lengyel parlamentben bevezették a női kvótát

A jövőben a lengyel pártok parlamenti listáin szereplő jelölteknek legalább 35 százaléka nő kell,… Tovább olvasom