Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

Volt brit vezérkari főnökök cáfolják Brownt

A brit hadsereg két volt vezérkari főnöke is nyíltan cáfolta szombaton Gordon Brown miniszterelnök azon kijelentéseit, hogy a kormány az Irakba vezényelt haderő parancsnokainak minden hadfelszerelési kérését teljesítette.
A jelenlegi kormányfőt, aki az iraki háború idején pénzügyminiszter volt, sokan vádolják azzal, hogy annak idején szűkösen mérte a hadsereg ellátására szánt pénzt, és a katonákat emiatt hiányos felszereléssel küldték az iraki hadszíntérre.

Brown azonban az iraki háború hátterét feltárni hivatott - általa kezdeményezett - vizsgálat pénteki meghallgatásán kijelentette: egyszer sem fordult elő, hogy a kormány visszautasította volna a hadsereg parancsnokainak hadfelszerelési kéréseit. Lord Charles Guthrie volt vezérkari főnök a The Daily Telegraph - a legnagyobb konzervatív brit napilap - szombati kiadásában megjelent cikkében mindazonáltal azt írta: "nem igaz" Brownnak az az állítása, hogy a hadsereg mindent megkapott, amit kért. Lord Guthrie szerint például amikor a hadvezetés több helikoptert igényelt, azt a választ kapta, hogy erre nincs mód.

Brown a pénteki meghallgatáson külön kitért a helikopterek ügyére, mondván: visszautasítja azokat az állításokat, hogy a kormány nem adott pénzt helikopter-beszerzésre.

Kijelentette: erre többletforrást is elkülönítettek, és új helikoptereket is vásároltak, amikor erre szükség volt. Lord Guthrie ugyanakkor szombati cikkében azt írta: Brown költségvetési megszorításai miatt a helikopterek nagyon nagy késéssel érkeztek meg például Afganisztánba. Hozzátette: Brown "igyekezett a lehető legkevesebb pénzből megúszni" a védelmi kiadásokat, ezért a brit hadsereg az iraki és az afganisztáni küldetések előtt nem volt megfelelően felkészítve és felszerelve. Guthrie szerint "helikoptereket nem lehet a levegőből varázsolni, és páncélozott járműveket sem lehet varázsütésre előteremteni". Hozzátette: a megfelelően páncélozott járművek, "ha lettek volna ilyenek", minden bizonnyal életeket mentettek volna meg.

Brownnak rendre felróják - különösen az elesett brit katonák hozzátartozói -, hogy a brit hadsereg járőröző egységeit takarékossági okokból csak könnyű páncélzatú, észak-írországi utcai járőrszolgálatra tervezett Land Rover terepjárókkal látták el, amelyek szinte semmilyen védelmet nem nyújtottak az iraki lázadók által telepített pokolgépek ellen. Ezekben a járművekben eddig összesen 36 brit katona halt meg az iraki és az afganisztáni hadszíntéren, pokolgépes támadásokban.

Lord Guthrie utódja, Lord Michael Boyce tengernagy a The Times szombati kiadásának nyilatkozva "képmutatónak" nevezve a kormányfőt. Boyce is kijelentette: nem felel meg a valóságnak, hogy a védelmi tárva mindent megkapott, amire szüksége volt; szerinte "a minisztériumot kiéheztették". A vizsgálóbizottság előtt Geoff Hoon volt védelmi miniszter is kijelentette néhány hete, hogy a hadsereg hiányosnak bizonyult felszerelése a pénzügyminisztérium szűkmarkúságának egyenes következménye volt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

DNS-vizsgálat deríthet fényt az évtizedes Rembrandt-lopásra

Húsz évvel a történtek után DNS-vizsgálattól reméli az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI), hogy… Tovább olvasom