Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Volgai hajóbaleset - számos halottat találtak

Számos halottat találtak hétfőre virradó éjszaka a Volgán vasárnap felborult és elsüllyedt Bulgaria kirándulóhajó belső helyiségeiben reggeli jelentések szerint.

Nagyobb létszámban áldozatokra a hajófenékben lévő bárban és étteremben bukkantak. A rendkívüli helyzetek minisztériumának közlése szerint minden bizonnyal rendezvényeket tartottak a két helyiségben.A mentés egész éjszaka tartott, először kívülről végigkopogtatták a hajótestet, de válasz nem érkezett.

A kazanyi és bolgari kórházakban 15 embert ápolnak, további 23 fő szorult orvosi segítségre, de már hazamehetett. A még kórházban lévők zúzódásokat és csonttöréseket szenvedtek.

Hajóbaleset a Volgán. Fotó: MTI (galéria)

A legutóbbi hivatalos közlés szerint nem kizárt, hogy a hajón 199 ember tartózkodott. A rendkívüli helyzetek operatív stábjánál az Interfax hírügynökségnek azt mondták: az utaslistát kiegészítették a forródróton beérkező hívásokban keresettekkel, s ezek szerint 199-en utaztak a hajón, de ez még mindig nem biztos adat. A regisztrált 148 utas közül 50-et, a 33 fős legénységből 23 főt, a nem nyilvántartott utasok közül 6 embert mentettek ki.

Ez egyes szakértők szerint azt is jelentheti, hogy túlterhelés okozta a katasztrófát.

A Bulgaria felborult és rövid idő alatt elsüllyedt, amikor egy viharban éles fordulatot hajtott végre a Kujbisevi víztározón.

A Kujbisevi víztározót a Zsiguli vízi erőmű építésével alakították ki az 1950-es években, és a mai napig Európa legnagyobb mesterséges víztartaléka.

Korábban írtuk:

Csaknem száz eltűnt utas után kutatnak a legfrissebb közlések szerint búváros mentőegységek a Volgán, ahol csaknem 180 emberrel a fedélzetén vasárnap elsüllyedt egy utasszállító hajó az orosz folyó tatárföldi szakaszán, a Kujbisevi víztározónál.

Egyelőre csak annyi bizonyos, hogy egy holttestet már találtak, s legalább 77-en túlélték a vízi balesetet. Korábban csak néhány eltűntről adtak hírt a tömegtájékoztatási eszközök.

A Bulgaria nevű - még 1955-ben Csehszlovákiában, a révkomáromi hajógyárban gyártott - hajó a Volga tatárföldi szakaszán, a parttól három kilométerre süllyedt el, egyelőre ismeretlen okból. Ildar Halikov tatár kormányfő szerint a hajón 142 utas és 33 főnyi személyzet tartózkodott, s a jelenlegi adatok szerint 81 embert sikerült kimenteni. Más források, így a rendkívüli helyzetek minisztériuma 111 eltűnt utast tartott nyilván.

A Bulgária. Fotó: Daily Mail
A Bulgária. Fotó: Daily Mail


Az orosz válságtárca vasárnap késő este bejelentette, hogy az utaslista, s így az eltűnt személyek száma is további pontosításokra szorul. A hivatalos közlés szerint vasárnap estére csak annyi bizonyos, hogy 77 embert sikerült élve a partra hozni. A kimentett utasokat a Bulgaria hajót az adott útvonalon alig két órával követő Annabella utasszállító hajó hozta Kazanyba.

A Bulgaria tulajdonosa, illetve az azt bérlő turistairoda közlése szerint összesen 188-an voltak a hajón, köztük 148 utas és 40 fős személyzet, de ezek az adatokat a hatóságok szerint még ellenőrizni kell. A mentőmunkálatok egész éjszaka folytatódni fognak a csaknem 20 méter mélyen a folyó fenekére süllyedt, oldalára dőlt, 72 méter hosszú, dupla fedélzetű Bulgariánál, Szjukejevo település közelében. Az akcióban csaknem kétszáz szakember és 28 különböző gép vesz részt, még Moszkvából is érkeztek mentőbúvárok a helyszínre.A vízben a látótávolság alig 70 centiméter, de a búvárok már rábukkantak a hajóra. A hajóbalesetről már szemtanúk is beszámoltak, köztük két túlélő, aki úszva maga jutott ki a partra a katasztrófát követően. A kimentetteket fedélzetre vevő Arabella hajó munkatársai e tanúvallomások alapján úgy tájékoztatták az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökséget, hogy a süllyedő hajón nem tudták idejében leengedni a mentőcsónakokat, s mindössze két mentőtutajt sikerült vízre tenni. A hajóűrben lévő kajütökből az utasok már nem tudtak kijutni, és a Bulgaria kapitánya is odaveszett.

Fotó: Daily Mail
Keresés a Volgán. Fotó: Daily Mail


A beszámolók szerint a hajóbaleset pillanatában a játékszobában csaknem harminc gyermek tartózkodott, de közülük csak mindössze néhánynak sikerült megmenekülnie. A szemtanúk azt is állították, hogy a baleset idején két teherhajó is elhaladta a süllyedő Bulgaria mellett, de semmiféle segítséget nem nyújtottak. E beszámolók szerint a rendkívüli időjárás, az eső és az erős szél - több mint száz kilométer/órás széllökések - okozta a Bulgaria tragédiáját, a hajó mindössze két perc alatt süllyedt el. Az orosz sajtójelentések nem zárják ki, hogy a túlterhelés lehetett az eredeti oka a turistahajó balesetének.

Olvasóink írták

  • 1. Star-Spangled 2011. július 10. 23:06
    „1955-ben gyartott Revkomaromban!!! Kesz,ettol nem kell tobb! Ezert sullyedt el!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kadhafi fia szerint a francia kormánnyal is tárgyalnak

Szaif el-Kadhafi: igazság szerint Franciaországgal tárgyalunk és nem a lázadókkal. Tovább olvasom