Kisalföld logö

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Vive: kísérleti földrengés okozta a haiti földrengést

A földrengés sújtotta Haitin alig győzik eltemetni a halálos áldozatokat: gépekkel újabb és újabb tömegsírokat ásnak, és naponta tízezer holttestet földelnek el.
Tekintve, hogy a katasztrófa halálos áldozatainak számát mintegy 200 ezerre becsülik, és eddig mintegy 80 ezret tettek tömegsírba, ennek a feladatnak még messze nincs vége. A földönfutóvá lett emberek számát már kétmillióra becsüli a port-au-prince-i kormány, szemben a korábbi, másfél millióról szóló becsléssel. Azok száma, akik azonnali segítségre szorulnak, 250 ezer lehet - teszi hozzá a kormány.

A sérülteknek jelenleg 12 napot kell várniuk arra, hogy ellássák őket. Egy-egy sátortáborban több ezer főt szállásoltak el, és tisztálkodásra kevés lehetőségük van, vagy egyáltalán nincs. E körülmények miatt nagy a járványveszély. Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi segélyszervezet műveleti igazgatóhelyettese, Greg Elder egyebek mellett hasmenésjárványra és légúti fertőzések elterjedésére számít.

Az ENSZ által küldött mentőalakulatok nem adják fel a reményt, és kilenc nappal a rengés után is folytatják a kutatást esetleges túlélők után. "Mindig van remény. Embereink nap mint nap kapnak hívásokat olyan helyszínekről, ahol életben maradt embereket gyanítanak rokonok, ismerősök a romok alatt" - jelentette ki Genfben Elisabeth Byrs szóvivő.
Szerdán, nyolc nappal a pusztító erejű rengés után a szomszédok élve emeltek ki egy ház romjai alól egy 11 éves kislányt a földrengés sújtotta Haiti fővárosában. A lányt egy francia tábori kórházba szállították, ahol az orvosok valóságos csodának nevezték a megmenekülését. Mint a tábori kórház norvég orvosa, Brynjulf Ystgaard a spanyol hírügynökségnek elmondta, nagyon sok olyan pácienst fogadnak, akinek amputálni kell sérült és elfertőződött végtagját. "Egy amputáció mindig nagyon nehéz döntés elé állítja az orvosokat, különösen egy olyan szegény országban, mint Haiti" - magyarázta Ystgaard.

Az ENSZ munkatársai közül 61 vesztette életét, és még mindig csaknem 180-at eltűntként tartanak nyilván - közölte a világszervezet. A korábbi mérleg még több mint 300 eltűntet sorolt fel, de a távközlési szolgáltatások fokozatos helyreállításának köszönhetően számosan életjelt adtak magukról.

Az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezetének (FAO) főigazgatója Rómában arra figyelmeztetett, hogy Haitinak sürgős szüksége van agrár jellegű segélyekre. A vetési időszak márciusban kezdődik, és a májusig földbe juttatott gabonafélék fedezik az ország élelmiszerszükségletének 60 százalékát - hangoztatta Jacques Diouf. A haiti mezőgazdaságnak vetőmagra, állatgyógyászati oltóanyagra, műtrágyára, takarmányra és szerszámokra van szüksége - tette hozzá.

Csütörtöktől kezdve Haiti és a szomszédos Dominikai Köztársaság négy repülőtere (köztük Port-au-Prince) fogadja a külföldi segélyszállítmányokat - jelentette be egy magas rangú amerikai katonatiszt. A reptéri kapacitás bővítésére igencsak szükség van, mert 1400 légi járat várakozik, hogy leszállhasson Haiti valamelyik repülőterén. Port-au-Prince légikikötője napi 120-140 járatot képes fogadni. A haiti főváros tengeri kikötője is megnyílt, bár még csak korlátozott mértékben tudja fogadni a segélyszállítmányokat - közölte az amerikai Parti Őrség szóvivője.

A Washingtonnal folyamatos propagandavitában álló Venezuela állami televíziója arra a következtetésre jutott egy csütörtöki adásában, állítólag orosz katonai forrásra támaszkodva, hogy a haiti földrengést "az amerikai tengerészgyalogság kísérlete okozta". "Az Egyesült Államok kísérleti földrengése" pusztította el a karibi országot - állította a Vive állami televíziós csatorna, amely szerint "e próbák végső célja Irán lerombolásának a terve egy sor földrengéssel, amelyeket az iszlamista rendszer megdöntésére fejlesztettek ki". Az állítólagos hírforrás az orosz északi flotta lenne.

Olvasóink írták

 • 10. elemér 2010. január 28. 12:53
  „Elolvastam a cikket és hozzászólásokat. Tesla ezzel már a mult században kisérletezett, ruszkik pedig az 50-es években. A rémhireket viszont senki nem tudja bizonyittani, pedig nehéz lenne azt eltitkolni. Az átlag amcsi se tudja ezt, de az átlag amcsi simán utána tud nézni annak ami érdekli.
  Átlag magyar pedig a sötétben tapogatozik.”
 • 9. info2009* 2010. január 26. 18:16
  „A hitetlenek es az angolul ertok szamara "hivatalos" hir:

  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/133083”
 • 8. elemér 2010. január 23. 17:47
  „Innen van ez a okoskodás, amit Mo.-n nem ismernek. Ezt a lapot 1998-ben alapitották ahol bárki saját véleményét megirhassa. Ez nincs cenzurálva és amit itt irnak az olyan mint a szentirás, állitják ezt ök. Érdekes hogy Al Gore szóhoz se jut mikor ezt a cikket olvassa.;))

  http://onlinejournal.com/artman/publish/article_5495.shtml”
 • 7. elemér 2010. január 23. 10:22
  „Én utánanéztem angolul és ez alapjábavéve marhaság.”
 • 6. info2009* 2010. január 22. 23:15
  „Sajnos a magyarok mintha egy eldugott szigeten elnenek. Fogalma sincs az atlag magyarnak, hogy mi is "tortenik" a Vilagban.

  Az ugynevezett HAARP antenna rendszerrel a nagyhatalmak megvaltoztatjak az idojarast, hurrikant, tornadot tudnak eloidezni (a Katrina hurrikan is ilyen volt) es foldrengeseket eloidezni - a tszunami is ilyen volt. Ez egy ujfajta hadviseles, sokkal jobb mint a hagyomanyos, hiszen szarazsaggal es fagyokkkal mezogazdasagi termest lehet elpusztitani, orszagokat gazdasagilag tonkretenni es nem kivant felesleges lakossagtol megszabadulni, illetve foldalatti letesitmenyeket megszuntetni stb.

  Szoval mielott valaki allitja, hogy micsoda kitalacio, nezzen utana a dolgoknak. A magyar mediabol nem fogja megtudni az igazat a csipkerozsika almabol meg nem felebredt magyarsag...”
 • 5. pityesz 2010. január 22. 07:36
  „Ezt a hülyeséget....A hangya meg elefánt házassága.Nagy baj van aki tud segítsen.Ember nem tud 7es rengést
  csinálni.Enni, inni ,sátrat.ez a fontos.S.O.S.”
 • 4. elemér 2010. január 22. 05:44
  „Ezzel állandóan foglalkoznak a hirekben. Földrengések még mindig vannak ott és semilyen épületben nincs biztonság. Futkoznak a machetevel és lopkodnak a suhancok. Rendöröknek és katonáknak nincs parancs hogy beleszoljanak vagy löfegyvert használlják. Amputálnak orvosok anesthetic nélkül ott talált fürészekkel. Alkoholt vagy forrovizet használlnak ha van fertötlenitésre. Mindenféle adat csak saccbol van, mert senki nemszámolja ott a halottakat és sebesülteket. Ott kaosz van. Minden méregdrága és venni semmit nemtudnak, mert a bankok is romokban vannak. Haladás pedig volt már a födrengés elött. Szerencsétlenségböl a nyomorban aztán jött ez.”
 • 3. VJack 2010. január 21. 23:49
  „moderálva személyeskedő”
 • 2. sont 2010. január 21. 23:42
  „Hát nem a Balik hanem a ....ik”
 • 1. akinemfél 2010. január 21. 21:53
  „Hát,ha valaki keleti orientáciora állítja át a gazdaságot,akkor kénytelen ilyen hulyeségeket mondani. Nálunk is van egy párt,amelyik 2010-es választási programjában keleti orientáciora kívánja átállítani a magyar gazdaságot. Kilépunk az Europai Uniobol és újra a Nagy Orosz Medve barátai leszunk. Melyik párt programjában áll ez ?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ali Agca messiásnak nevezi magát

Messiásnak titulálta magát Mehmet Ali Agca, az a török férfi, aki 29 éve megpróbálta megölni II.… Tovább olvasom