Kisalföld logö

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 19°C | 26°C Még több cikk.

Világszerte ünneplik II. János Pált

Kivetítőkön lehet követni élőben a vatikáni szertartást.

A katolikusok világszerte ünneplik II. János Pál pápa boldoggá avatását. A Fülöp-szigeteken, ahol sokan rocksztárnak kijáró hévvel imádják II. János Pált, a hívők két emléktárgy megtekintésére siettek: az egyik a néhai pápa reverendájának gyógyító hatással felruházott egy darabja, a másik pedig egy étkészlet, amelyet azóta sem mostak el, hogy a pápa 16 évvel korábbi Fülöp-szigeteki látogatásán használta.

A pápának nagyszámú követője van a Fülöp-szigeteken - Ázsia legnépesebb katolikus többségű országában -, amelynek hatóságai megakadályoztak a pápa elleni merényletet 1995. évi látogatása idején.

A pápalátogatás óta közel tízezer csecsemőt neveztek el róla egy lapjelentés szerint. Bár II. János Pál boldoggá avatását máshol bírálták a gyorsasága és az egyházra árnyat vető papi pedofil botrányok miatt, számos Fülöp-szigeteki ritka jó hírként üdvözli az ember okozta és természeti katasztrófák sújtotta, elszegényedett országban. "Miért is ne?" - kérdezte John Paul Bustillo orvostanhallgató, aki több mint háromezer más hívővel együtt vett részt a Manilai-öbölben tartott mise utáni 10 kilométeres menetben. "Követendő példa és ihlet volt, aki rendkívüli karizmájával egyesítette a világot" - mondta. Manila belvárosában, Quiapo negyed egyik templomában állították ki II. János Pál pápa egykor viselt reverendájának egy darabját, amelyet a Vatikán ajándékozott egy Fülöp-szigeteki papnak.

Ezrek álltak sorba, hogy csókkal illethessék a ritka emléktárgyat. Egy hasonló öltözékdarab - szintén a Vatikán ajándéka - több pácienst meggyógyított a manilai állami kórházban - állítja Jose Clemente Ignacio, a quiapói templom főpapja.

Quezon City manilai előváros egyik kínai éttermében kiállították azokat - az azóta is elmosatlan - tányérokat, kanalat, villát, poharat és késeket, amelyekből a pápa 1995-ben grillezett halat és sült garnélarákot fogyasztott a manilai pápai nunciatúrán 1995-ben a tiszteletére adott vacsorán, amelyen az étterem személyzete szolgált fel. Ausztráliában százak gyűltek össze a sydneyi St. Mary székesegyházban a boldoggá avatás megünneplésére, külön istentiszteleteket tartottak a székesegyházban, amelynek környékén karneváli hangulat uralkodott.

Az előudvarban kivetítőkön lehet követni élőben a vatikáni szertartást. Mexikóvárosban a Guadalupei Szűz bazilikájában több ezren vettek részt a szombati vigílián. A 19 éves Michelle Lopez elmondta: kislány volt, amikor 1999-es látogatásán először látta távolról a pápát, aki azóta fontos személy volt az életében. "Úgy nézett ki, mint egy kis porcelánbaba, nagyon kedves volt" - mondta.

"Olyan számunkra, mint egy szent" - tette hozzá. Utolsó látogatásán, 2002-ben II. János Pál szentté avatta Juan Diegót, aki így az első amerikai indián szent lett. A hagyomány szerint a guadalupei Szűz Mária 1531-ben megjelent Juan Diegónak egy dombon. Lengyelország és Franciaország után Mexikóba látogatott el legtöbbször a lengyel pápa.Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Többen meghaltak terrorcselekményekben Afganisztánban

Hatan - közöttük egy járási tanács vezetője és két rendőr - vesztették életüket… Tovább olvasom