Kisalföld logö

2019. 05. 25. szombat - Orbán Még több cikk.

Véres összecsapások Elefántcsontparton a hatalomért

Több ember életét vesztette csütörtökön Elefántcsontpart legnagyobb városában, Abidjanban, ahol a megválasztott elnök hívei megpróbálták elfoglalni az állami televíziót, de a kormánykatonaság éles lőszerrel visszaverte őket.

A nyugat-afrikai országban a legfontosabb nemzetközi szervezetek - ENSZ, EU, Afrikai Unió - szerint az ellenzéket vezető Alassane Ouattara nyerte meg a novemberi elnökválasztást, de a legyőzött elnök, Laurent Gbagbo az alkotmánybíróságra támaszkodva nem adja át a hatalmat. A fegyveres erők hozzá hűek, és ő ellenőrzi az állami televíziót is. Ouattara kijelölt miniszterelnöke csütörtökön mozgósításra szólított fel a tájékoztatás szabadságára hivatkozva, mire több ezren elindultak a televízió felé, de a katonaság szétkergette őket.

A halottak számáról ellentmondásos hírek érkeztek, a különféle források 9-11 áldozatot említenek. Abidjan főbb útkereszteződéseit katonák tartják ellenőrzésük alatt, ennek ellenére a város több pontján is tüntetések voltak. Guillaume Soro miniszterelnök este bejelentette, hogy pénteken ismét megpróbálják átvenni az ellenőrzést a tévé fölött. Ouattara főhadiszállását, amelyet a Golf szállodában rendeztek be, 800 ENSZ-katona őrzi - közölték New Yorkban. A tóparti létesítmény környékén nehézfegyverek dörgése hallatszott, de áldozatokról nem érkezett jelentés. Egy eltévedt gránát eltalálta az amerikai nagykövetséget is. Háromórás összecsapás volt az ország középső részén, Tiebissou településnél, amelynél a 2002-2003-as polgárháború végén elfogadott demarkációs vonal húzódik.

Északra tőle Ouattara erői, délre a kormánykatonaság ellenőrzi az országot. Mindkét fél készen áll a harcra, s nagyon kevés hiányzik ahhoz, hogy teljes erővel kiújuljon a konfrontáció - mondta egy elemző. A csütörtöki összecsapások előtt Luis Moreno-Ocampo, a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze figyelmeztetett, hogy eljárást kezdeményez bárki ellen, aki felelős lehet az emberéleteket követelő erőszakért. Az Európai Parlament csütörtökön felszólította Catherine Ashtont, az EU fő diplomatáját, hogy tegyen újabb lépéseket Ouattara támogatására. A nigériai fővárosban konzultációt kezdett a helyzetről az Afrikai unió küldöttsége és a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) legbefolyásosabb tagjának, Nigériának az elnöke.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Uniós csúcsmegállapodás a pénzügyi stabilitási mechanizmusról

Megállapodtak az EU-országok állam-, illetve kormányfői abban, hogy állandó jellegű pénzügyi… Tovább olvasom