Kisalföld logö

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Várható a hamburgi polgármester lemondása

Konzervatív pártforrások szerint lemond az önálló tartománynak számító Hamburg CDU-s polgármestere, a tartomány miniszterelnöke, ami érzékeny csapást jelentene a CDU-elnök Angela Merkel kancellár számára.
Szombati értesülések szerint Ole von Beust vasárnap délután jelenti be hivatalosan lemondását. A hírt hivatalosan egyelőre nem erősítették meg. Az 55 éves Ole von Beust ebben az évben immár a hatodik konzervatív tartományi kormányfő lenne, aki távozik hivatalából. A tekintélyes kereszténydemokrata politikus - aki 2003-ban a nyilvánosság előtt jelentette be homoszexualitását - 2001 óta áll polgármesterként a tartományi kormány élén. 2008 májusa óta egy a konzervatívokból és a környezetvédő Zöldekből álló kormányzatot vezet, amely az első ilyen koalíció Németország háború utáni történetében. Ole von Beust néhány évvel ezelőtt úgy nyilatkozott, hogy a hamburgi polgármesteri hivatal, illetve a tartományi miniszterelnöki tisztség a "legszebb hivatal a világon".

A valószínűleg küszöbön álló lemondás épp ezért derült égből villámcsapásnak számít, és az okokkal kapcsolatban azonnal megindultak a találgatások. Az idézett források, továbbá több szombati újság arról számolt be, hogy Ole von Beust személyes okokból mond le, állítólag belefáradt hivatalába. Más források szerint nem kizárt az sem, hogy a tervezett lemondás mögött az általa vezetett tartományi kormány által elhatározott iskolai reformról egy polgári kezdeményezés által kikényszerített népszavazás áll.

Megfigyelők arra számítanak, hogy a referendum eredményeként megbukik az általános iskolai oktatás módosítását és hat osztályra való kiterjesztését célzó reform, amely egyébként a konzervatívok táborában nem talált osztatlan támogatásra. Mindennek csak némileg mond ellent az a tény, hogy az előzetes forgatókönyv szerint a polgármester órákkal azt megelőzően tervezi lemondásának bejelentését, hogy a referendum eredménye ismertté válna. Ole von Beust mindeddig Angela Merkel egyik legfőbb bizalmasának számított a konzervatív kereszténydemokrata unióban, a napokban azonban egy interjúban szokatlanul élesen bírálta a kancellárt - általa erélytelennek tartott - vezetési stílusáért.

A polgármester és egyben tartományi miniszterelnök arra szólította fel Merkelt, hogy kemény kézzel vessen véget a koalíciós vitáknak. Amennyiben Ole von Beust vasárnap ténylegesen lemond, immár a hatodik konzervatív tartományi kormányfő lenne, aki távozik hivatalából. Az elmúlt hónapokban Dieter Althaus türingiai, Günther Oettinger baden-württembergi, Roland Koch hesseni, Jürgen Rüttgers észak-rajna-vesztfáliai, továbbá Christian Wulff alsó-szászországi miniszterelnök jelentette be különböző okokból visszavonulását.

Christian Wulffot ugyan államfővé választották, Günther Oettinger pedig az Európai Bizottság energiaügyi biztosa lett, a többiek távozását viszont megfigyelők szerint a tartományi választások eredményeivel, továbbá a szövetségi kormány munkájával kapcsolatos elégedetlenség motiválta. Szakértők szerint a pártelnök Merkel környezetéből lassan elfogytak a régi támaszok, ami igen érzékenyen érintheti a népszerűségét rohamosan vesztő kancellárt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két nagy erdőtűz ég Athén közelében

Két nagy erdőtűz ég Athén közelében, először az idei szezonban, és az óránkénti olykor 65… Tovább olvasom