Kisalföld logö

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -5°C | 5°C Még több cikk.

Változik a nemzetközi szerepvállalás Koszovóban

Szerbia - Belgrád élesen reagált Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár bejelentésére, hogy módosítják a koszovói ENSZ-misszió (UNMIK) szerepkörét, és feladatainak jó részét az Európai Unió veszi át az EULEX keretében. Vojiszlav Kostunica kormányfő szerint ez ellentétben van a Biztonsági Tanács 1244. számú határozatával, tehát teljeséggel elfogadhatatlan Szerbia számára.
A távozó szerb miniszterelnök emlékeztetett arra a parlamenti döntésre, amely értelmében Szerbia szuverenitásának és integritásának, valamint alkotmányos rendjének veszélyeztetését látja a Belgrád által elutasított Ahtisaari-terv érvényesítésére létrehozott EULEX-misszió szerepvállalásában. Az UNMIK hatáskörének egy másik jelentős részét pedig - ami ugyancsak elfogadhatatlan Szerbia számára - a koszovói intézményekre ruházza át Koszovó alkotmányának vasárnapi életbe lépésével. Az ENSZ szerepvállalásnak ilyen leszűkítése Oroszország nemtetszését is kiváltotta.

Az ENSZ-főtitkár hamarosan új koszovói különmegbízottat nevez ki Joachim Rücker helyébe. Változik a KFOR szerepe is a függetlenné vált szerb tartományban. A NATO-miniszterek által elfogadott terv szerint a KFOR vállalja a 2500 főt számláló, csak könnyűfegyverzettel felszerelt koszovói erők kiképzését. Hashim Thaci kormányfő bejelentése szerint Koszovóban védelmi minisztérium és hírszerző szolgálat alakul.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leszavazták az írek a Lisszaboni Szerződést

Írország - Az ír referendum nem hivatalos eredménye szerint az írek többsége nemmel szavazott,… Tovább olvasom