Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 15°C | 26°C Még több cikk.

Választások Szerbiában és a Vajdaságban

Parlamenti és helyhatósági választásokat tartanak vasárnap Szerbiában és a Vajdaságban.
Köztársasági szinten 22 párt, illetve pártszövetség verseng a képviselői helyekért a 250 tagú Szkupstinában, tartományi szinten pedig kilenc listára lehet szavazni azzal, hogy a Vajdaságban kombinált választási rendszer van: a 120 tagú képviselőház felét részarányos (listás), a másik felét többségi rendszer alapján választják meg. A Magyar Koalíció minden szinten kedvező eredményekben bízhat.

Azonos esélyekkel indul országos szinten a két legnagyobb párt, a Szerb Radikális Párt és a Demokrata Párt, amelyhez csatlakozott néhány kisebb párt létrehozva az Európai Szerbiáért pártszövetséget. Mindketten mintegy kilencven mandátumra számíthatnak a közvélemény-kutatások szerint. Harmadik befutónak a Szerbiai Demokrata Párt és az Új Szerbia koalíciója lehet, amelynek a felmérések harminc képviselői helyet jósolnak. Negyedik és ötödik - az előrejelzések alapján - a Szerbiai Szocialista Párt és a Liberális Demokrata Párt lesz. A parlamenti matematika azt mutatja, hogy a következő szerb kormányt legkevesebb három párt, illetve pártszövetség alakíthatja meg. Roppant kockázatos jóslatokba bocsátkozni, hogy a kormány demokrata vagy radikális vezetésű lesz.

A helyzetelemezők két nagy politikai tábor erőpróbájáról beszélnek. Az egyiket a Borisz Tadics-féle Demokrata Párt köré tömörült politikai erők képezik, amely az uniós közeledés és a reformok híve, a másikat a nacionalista, Európa-ellenes Szerb Radikális Párt fémjelez. A két tábor közötti erőviszonyok kiegyenlítődtek azzal, hogy egyes elemzők a radikális opciónak adnak nagyobb előnyt.

A kisebbségi listák esetében nem alkalmazzák az 5 százalékos parlamenti küszöböt, esetükben az úgynevezett természetes parlamenti küszöb az érvényes, ami azt jelenti, hogy a leadott szavazatok számát elosztják a parlamenti képviselők számával, és az úgy kapott szavazatszám egy képviselőt juttat be a parlamentbe.

Közben Pristinában pénteken tüntettek az ellen, hogy Belgrád a szerbiai választásokat Koszovóban is megrendezi (a szerbek számára). A nemzetközi közösség is helyteleníti a lépést, különösen a helyhatósági választásokat. Joachim Rücker, az ENSZ-közigazgatás vezetője elfogadhatatlannak nevezte a választást, amelynek szerinte az a célja, hogy "párhuzamos szerb illegális és illegitim hatalmi struktúrákat hozzanak létre", ami ellentétes a BT 1244. számú határozatával. Pristina visszafogottan reagál. A szerb szavazás megakadályozására nincs mód a helyzet kiélezése nélkül, amire viszont senki sem vállalkozna.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százezrek Csíksomlyón - Sütő emlékplakettjét megrongálták

Több százezer zarándok vesz részt az idei csíksomlyói körmeneten. A szombati búcsúra az erdélyi… Tovább olvasom