Kisalföld logö

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek -2°C | 12°C Még több cikk.

Vádat emelhetnek a legismertebb spanyol bíró ellen

Szabad utat engedett a spanyol legfelsőbb bíróság csütörtökön annak, hogy vádat emelhessenek az ország legismertebb bírája, Baltasar Garzón ellen, mert a spanyol polgárháború idején történt bűnök kivizsgálásakor állítólag visszaélt hivatali hatalmával.
A döntés kellemetlen fordulat Garzón számára, akit azzal vádolnak, hogy a 2008-as vizsgálat során - amely az 1936-39 közötti polgárháború során Francisco Franco tábornok hívei által meggyilkolt több tízezer civil halálára és a Franco-diktatúra első éveire összpontosított - szándékosan túllépte hatáskörét.

Ez volt az első hivatalos vizsgálat a spanyol történelem ezen fejezete ügyében, amely máig megosztja a lakosságot, és sok spanyol szemében továbbra is tabutémának számít. A tényleges vádemelésről, Garzón bíróság elé állításáról a legfelsőbb bíróság egyik vizsgálóbírája dönt majd.

A vizsgálóbíró, Luciano Varela egy februári ítéletében megállapította: Garzón a vizsgálat során szándékosan figyelmen kívül hagyta, hogy a spanyol parlament 1977-ben közkegyelemben részesítette a polgárháború alatt történt bűncselekmények elkövetőit. Garzón fellebbezett a februári ítélet ellen. Tagadta, hogy bármi törvénybe ütközőt elkövetett volna, és törvényesnek mondta az általa folytatott vizsgálatot. Úgy vélte, hogy Franco és csapatai emberiesség elleni bűnöket követtek el, amelyek nem évülnek el.

A legfelsőbb bíróság csütörtökön ezt a fellebbezést utasította el, lehetővé téve az eljárás folytatását és visszaadva az ügyet Varela kezébe. Még legalább egy eljárásjogi lépés állja útját annak, hogy Varela dönthessen a vádemelésről. A vizsgálóbírónak határoznia kell Garzón ama kérésének elfogadásáról vagy elutasításáról, hogy emberi jogokra szakosodott nemzetközi jogászok tanúvallomást tehessenek a védelmében. Garzón fellebbezhet Varela ezen döntése ellen is.

Amennyiben Varela eleget tesz Garzón kérésének, úgy csak rajta múlik majd, hogy vádat emel-e az ország legismertebb bírája ellen. Amennyiben Garzónt bíróság elmarasztalja hatásköre szándékos túllépéséért, 10-20 évre is eltilthatják hivatása gyakorlásától. Garzón védőügyvédje szerint ez gyakorlatilag véget is vetne az 54 éves bíró pályafutásának. Garzón korábban többek között azzal tette ismertté nevét, hogy vádat emelt Oszama bin Laden terroristavezér és Augusto Pinochet chilei diktátor ellen.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Vatikán tudott egy amerikai pedofil papról?

Az egyesült államokbeli Milwaukee érseke figyelmeztette 1996-ban a jelenlegi pápa, XVI. Benedek… Tovább olvasom