Kisalföld logö

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -5°C | 2°C Még több cikk.

Üzembe helyezték Bosznia első szélerőműparkját

A szerdán megnyitott szélerőműpark építése 13 évig tartott.
Üzembe helyezték Bosznia-Hercegovina első szélerőműparkját szerdán, ezzel az ország megtette az első lépést a szénnel fűtött hőerőművektől a megújuló energiaforrások felé - közölte a szarajevói sajtó.

Az 50,6 megawatt teljesítményű szélfarmot a nyugat-boszniai Mesihovinában állították fel. Az erőmű 22 turbinából áll, és évente 165,2 gigawattóra áramot képes előállítani, ami 27 és félezer háztartás ellátására elegendő.
    
A nyugat-balkáni ország elektromosenergia-szükségletének 60 százalékát szénnel fűtött hőerőművekkel állítják elő, a fennmaradó részt pedig vízerőművek szolgáltatják. A tervek szerint 2020-ra Bosznia-Hercegovina energiaszükségletének 43 százaléka megújuló energiából származhat.
    
A szélerőműparkot a mostari központú Elektroprivreda HZHB áramszolgáltató építtette. A szolgáltatónak hét vízierőműve van, amelyek együttesen 860 megawatt kapacitással rendelkeznek.
    
Az Elektroprivreda HZHB profitja tavaly 90 százalékkal csökkent a nagy szárazság és a magas hőmérséklet miatt, így megnőtt az igény az alternatív energiaforrásokra.
    
A szerdán megnyitott szélerőműpark építése 13 évig tartott, és 82 millió euróba került, amit német kölcsönből tudtak fedezni.
    
A hírek szerint további befektetők is érdeklődnének a szélerőművek iránt, ám eddig csupán négyen kaptak engedélyt az építkezésre. Szakértők szerint a jó fekvésnek, az Adriai-tenger, illetve a hegyek közelségének köszönhetően a következő öt évben a térség szélerő-kapacitása elérheti a 6,1 gigawattot is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Levágom a fejedet, megöljük a hitetleneket!˝ - fenyegetik a táborokban dolgozó németeket a migránsok

˝Levágom a fejedet, megöljük a hitetleneket!˝ - fenyegetik a táborokban dolgozó németeket a migránsok
Közel 100 keresztényellenes bűncselekményt követtek el az iszlám menedékkérők vagy menekültek Németországban 2017-ben - a folyamatos erőszakhullám jellemző. Tovább olvasom