Kisalföld logö

2018. 12. 10. hétfő - Judit 3°C | 7°C Még több cikk.

Ukrajnában befejeződik a választási kampány

Ukrajnában pénteken befejeződik a hivatalos három hónapos elnökválasztási kampány.
A független Ukrajna 4. elnökének megválasztását megelőző választási hadjárat elejére az influenzajárvány nyomta rá bélyegét, majd a vasárnapi voksolás közeledtével egyre durvult a kampány hangneme.

Viktor Juscsenko elnök a héten tartott sajtótájékoztatóján egykori szövetségese, ma ádáz ellenfele, Julija Timosenko bűnügyi aktáját lobogtatta: a mostani kormányfő ellen 1996-ban emeltek vádat az orosz védelmi minisztérium megvesztegetése miatt. Timosenko viszont egy napra rá bírósági feljelentést tett az elnök ellen, amiért az offshore-cégekben való állítólagos részesedéssel vádolta meg őt.

Az ellenzéki Viktor Janukovics volt kormányfőt pedig Timosenko egy élőben közvetített sajtótájékoztatón gyávának nevezte, amiért az nem állt ki vele tévévitára.

A kampányban időnként felvillant az "orosz kártya" is a jobboldali jelöltek kezében, s a választási tévévitákat sokkal inkább múltidézés, bűnbakkeresés, semmint a válság megoldására vonatkozó konkrét javaslatok jellemezték. Márpedig - mint Szerhij Rahmanyin, a Zerkalo Tizsdnya című független, tekintélyes ukrán hetilap vezércikkírója az újság pénteki számában rámutat - a függetlenség kikiáltása óta Ukrajna soha nem találkozott ennyi problémával és kihívással, az ellenállás szintje, a szembeszegülés eszköztára pedig soha nem volt ilyen alacsony.

A szuverenitás elvesztése a szerző szerint objektív realitássá vált, s ezért nemcsak Juscsenkónak mint vezetőnek a tehetetlensége a felelős. Az, hogy Juscsenko tétlenkedése miatt az állam teljesen ellenőrizhetetlenné vált, csak kiemelte az országnak a külső és belső veszélyekkel szembeni védtelenségét. "Moszkva agresszivitása, Brüsszel csalódottsága és Washington közönye csak következmények, a világválság pedig katalizátor volt.

A bajok okát Kijevben kell keresni: a mindenféle színű és rangú erők hataloméhségében, a klánok közötti könyörtelen háborúkban. Az állandó megnemtámadási szerződésekben, amelyekkel jobb időkre halasztották a problémák megoldását" - mutat rá a szerző. Rahmanyin szerint a választások győztesére ideológiailag félrevezetett, politikailag szétvert, az energia terén függő és pénzügyileg támasz nélkül álló ország vár.

Márpedig sem Timosenko, sem Janukovics - Juscsenkóról már nem is beszélve - nem készített világos tervet az ország megmentésére, sőt a károk nagyságát sem mérték fel. Új emberekre és új elgondolásokra lenne szükség, de ilyen egyik táborban sem akadt. Márpedig a válság igen súlyosan érintette Ukrajnát, mindenekelőtt a bérből és fizetésből élőket.

Ella Libanova, az ukrán Népesedési Intézet igazgatója a Szabad Európa Rádió ukrajnai adásában pénteken elmondta: Európában az ukránok keresnek a legrosszabbul a hivatalos adatok szerint, és az Állami Statisztikai Bizottság adatai szerint a fizetések tavaly sem nőttek. 2009 októberében az átlagfizetés Ukrajnában 1950 hrivnya (mintegy 45 ezer forint) volt (a tényleges jövedelem azért ennél némileg magasabb).

Beruházók szerint idén fennáll az államcsőd vagy az adósság-átütemezés veszélye, hiszen a még elfogadásra váró költségvetési törvénytervezet szerint 2010-ben Ukrajnának 120 milliárd hrivnya (2749,2 milliárd forint) külső és belső adósságot kell törlesztenie. Az ukrán Állami Statisztikai Bizottság pénteken közzétett adatai szerint 2009 első 11 hónapjában az ukrán cégek 54,5 százaléka volt nyereséges, az összes profit - 90,994 milliárd hrivnya (2085 milliárd forint) - 34,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brazil védelmi miniszter: lázadás kitörése fenyeget Haitin

Lázadás kitörése fenyeget Haitin, ha a földrengés sújtotta szigetország lakosainak alapvető… Tovább olvasom