Kisalföld logö

2018. 12. 19. szerda - Viola -5°C | 3°C Még több cikk.

Újra szállít kőolajat a Barátság vezeték

Csütörtök reggel orosz részről is megerősítették, hogy újra szállítják a kőolajat a Barátság vezetéken. Fehéroroszország teljes egészében visszatáplálta a rendszerbe a tőle visszakövetelt 79 ezer tonna olajat.
A Transneft a maga részéről (közép-európai idő szerint 6 óra 22 perckor) megkezdte az olaj továbbítását Fehéroroszország felé. A Barátság vezeték a szokásos módon működik – mondta az orosz állami vezetékmonopólium, a Transneft vezérigazgató-helyettese, Szergej Grigorjev.

Oroszország középtávon a fehéroroszországi olajtranzitot kiváltó útvonalakat keres – nyilatkozta Viktor Hrisztyenko orosz energiaipari miniszter kedden, miután a két szomszéd állam vitája a Barátság (Druzsba) vezetéken át Európába küldött orosz olajszállítások teljes leállításához vezetett. Ez Európa olajellátásának több mint 12 százalékát veszélyeztette.

Hrisztyenko szerint két-három éven belül évi 110 millió tonnára növelhető a balti-tengeri Primorszk kikötőjében lévő terminál jelenleg 75 millió tonnás kapacitása, meggyorsíthatják a Kelet-Szibériából a csendes-óceáni partokig, illetve Kínáig nyúló csővezeték építését, és bővíthetik a fekete-tengeri orosz olajkikötőket is.

Jelenleg azonban Oroszország csak a vasúti és folyami olajszállítás fokozásával próbálhatja meg levezetni a Druzsba kiesését, mert az összes többi csővezeték töltve van – magyarázta Hrisztyenko, aki szerint ha ezek az intézkedések kevésnek bizonyulnak, akkor az olajtermelés mérséklésére lehet szükség.

A Barátság- (orosz nevén Druzsba-) kőolajvezeték egyike a világ legnagyobb kapacitású és hosszúságú olajvezetékeinek, az orosz Transneft vezetékmonopólium vezetékrendszerének legnagyobb részét teszi ki.

A napi 2 millió hordó kapacitású vezeték Közép-Oroszországból indul és a nyugat-szibériai olajmezőket köti össze a nagy európai finomítókkal. Ebből 1,4-1,6 millió hordó kerül közvetlenül az uniós fogyasztókhoz, a többi Fehéroroszországban marad.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnyílhatnak az olajcsapok

A fehérorosz kormány eltörölte az orosz kőolajszállítmányokra kivetett tranzitvámot, a két ország… Tovább olvasom