Kisalföld logö

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -6°C | 2°C Még több cikk.

Újabb magyar katona halt meg Afganisztánban

Afganisztán - Tűzszerész feladat végrehajtása közben életét vesztette egy magyar katona Afganisztánban szombat délután. Eddig összesen hat magyar katona halt meg az elmúlt tíz évben külszolgálatban.
A Baghlan Tartományban szolgáló Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport tűzszerész részlege feladatvégrehajtásra vonult ki a Kunduz városba vezető útra, amikor - eddig tisztázatlan körülmények között - robbanás történt, melynek következtében a magyar tűzszerész katona életét vesztette - áll a Honvédelmi Minisztérium közleményében.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter utasította Havril András vezérezredest, a Honvédelmi Minisztérium Honvéd Vezérkar főnökét, hogy különleges vizsgáló bizottságot hozzon létre. A honvédelmi miniszter indokoltnak tartja, hogy a bizottságot a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága vezesse, megfelelő szakemberek bevonásával. A bizottság haladéktalanul, az első légi híddal Afganisztánba utazik.

A vezérkari főnök Benkő Tibor vezérőrnagyot, MH ÖHP parancsok-helyettest bízta meg a vizsgálat vezetésével. Szekeres Imre honvédelmi miniszter vidéki programját megszakítva Budapestre utazik, hogy beszéljen a magyar alakulat parancsnokával. A honvédelmi miniszter tájékoztatta a balesetről a Magyar Köztársaság elnökét, a miniszterelnököt, valamint az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának elnökét. Június 10-én is meghalt egy magyar tűzszerész Afganisztánban egy házilag készített bomba hatástalanítása közben.

Eddig hatan

A mostani esettel együtt eddig összesen hat magyar katona halt meg az elmúlt tíz évben külszolgálatban, különböző missziók tagjaiként, tizenhárman pedig megsérültek. Szombaton délután tűzszerész feladat végrehajtása közben egy újabb katona lelte halálát Afganisztánban.

A szombati szerencsétlenség előtt legutóbb június 10-én halt meg magyar katona külföldi szolgálatban. Akkor is Afganisztánban; egy házilag készült bombát próbált hatástalanítani és a szerkezet felrobbant. Május 4-én, Afganisztánban egy autóbalesetben sérült meg könnyebben két magyar katona. 2008. március 26-án Irakban sérült meg könnyebben a Magyar Honvédség Tanácsadó és Összekötő Csoportjának egy tagja Irakban. Egy rakétatámadáskor a robbanás után felcsapódott kő találta el a vállát. 2007. október 8-án Afganisztánban egy katonai konvoj mellett robbant bomba, egy magyar katona könnyű hámsérüléseket szenvedett. 2006. március 8-án két magyar katona súlyosan, egy másik könnyebben sérült meg Afganisztánban, mikor az őket szállító terepjáró felborult.

2005. október 9-én szintén Afganisztánban sérült meg könnyebben két magyar katona. Terepjárójukkal járőrözés közben egy busszal karamboloztak. Ebben az évben ugyancsak Afganisztánban, augusztus 7-én szintén egy közlekedési balesetben sérült meg egy magyar katonanő. Ebben a balesetben meghalt egy német katona is, két másik német egyenruhás megsérült.

Olvasóink írták

 • 9. orgona 2008. július 17. 06:18
  „Az allam gondoskodhatna a csaladrol ilyen esetben,nem eleg hösi halottnak venni a volt katonat hisz Magyar volt csak mashol erte a halal!Nemcsak disztemetes,minden pompaval hanem felelösseget is kene vallalnia.Nemtudom mi erröl a velemenyük?”
 • 8. Putyilov 2008. július 14. 07:32
  „Unokatesó!

  A tűzszerészek itthon sem kapnak rossz fizetést.
  Itthon legalább a hazájukat szolgálják. Ha vki kimegy egy háborús övezetbe,vessen magára.
  Amúgy nem volt kötelező senkinek sem odamenni.
  Ha nem lenne a sok zsoldos,akkor nem lennénk ott Afganisztánban,mert jelentkező híján nem lett volna odaküldve senki.Előtte felmérték,hogy van-e esély koningenst odaküldeni. Sajnos volt.
  Aki a hazájára esküdött fel,az a hazáját védje.
  Nem KELL ottlenniük,mert nem mernek senkit sem odaparancsolni.
  Három apróságot pedig nem hagyok itt,hogy háborús övezetbe menjek. A legjobb visszatartó erő az elődjének a sorsa.”
 • 7. HONPOLGÁR 2008. július 14. 06:54
  „RÉSZVÉTEM A CSALÁDNAk! amugy pedig NEM kőtelező ilyen gyilkos
  ővezetbe menni.EZ a NATO seggnyalása,politika,és a magyar kormány, és 1 olyan miniszter hozzá NEM értése akinek fingja
  NINCS A HONVÉDELEMRŐL.BOCSI,honvédelem az 1 ország saját
  belűgye.NINCS AZ A LOVÉ AMIÉRT ÉN KOCKÁRA TEGYEM AZ ÉLETEM
  1 BARBÁR ORSZÁGBAN A TUDATLAN KECSKE PÁSZTOROKÉRT.”
 • 6. AFGANISZTÁN HŐSEI!MÁR KETTŐ! 2008. július 13. 20:38
  „PUTYILOV NYERS DE IGAZ!UNOKATESÓ 3PICIT ÍRSZ MIÉRT RIZIKÓZOTT HŐS LETT DE MIÉRT AFGANISZTÁNÉRT VAGY A PÉNZÉRT!RÉSZBEN MAGYAROKÉRT?INGYEN ODA MENT VOLNA?NEM!ZSOLDOS VOLT !”
 • 5. unokatesó 2008. július 13. 14:19
  „A halott tűzszerész unokatesója

  Szánalmas vagy Putyilov a leveleddel. Potyoktass-e könnyeket,hát te meg a hozzád hasonlók ne. Lehet, hogy jó fizetése volt Krisztiánnak, de magaután hagyott három pici gyereket a feleségét meg a családot. Részben a magyarok miatt, mert, hogy nekik ott kell lenniük az politika, nem sok fogalmad van a dolgokról.
  Szánalmas a véleményed!”
 • 4. Mecseki Tamas 2008. július 13. 11:59
  „Meg tudna nekem valaki magyarazni miert KELL egy ilyen pokolgepet szetszedni (hatastalanitani)??? Teljesen erthetetlen szamomra es nem hiszem, hogy valamit is nyerunk azzal, hogy "hatastalitunk" vagty megprobalunk hatstalanitani ahelyett, hogy egyszeruen kivinnek a szabadba es felrobbantanak.”
 • 3. Kételyek. 2008. július 13. 08:46
  „Mit is keresünk mi egyáltalán Afganisztánban. Valószínű ugyanazt, amit a Donkanyarban a II. v. háborúban. Saját magunkat védjük!?”
 • 2. Putyilov 2008. július 13. 07:19
  „Potyogtassak könnyeket egy zsoldosért? Jó pénzért vállalta,benne van a pakliban. Önkéntes küldetés.
  Nyomorult még csak nem is a hazájáért halt meg,hanem néhány felfegyverzett kecskepásztorért.
  Az itthon szolgáló katonákról is ilyen jó a statisztika,vagy ők le vannak ejtve magasról?
  Mit keres egy magyar katona a világ végén? Itthon is lenne mit csinálniuk.
  Azért az érdekes,hogy háborús övezetbe küldjük meghalni a tűzszerészeinket,itthon meg napokig kell őrizni egy régi robbanóeszközt,mire kiérnek hatástalanítani. Szerintem ennyire nem állunk jól.
  A családnak részvétem.”
 • 1. aTibi 2008. július 13. 02:52
  „Részvétem a katona családjának!

  Van egy részeges miniszter és nincs katonaságunk.

  Persze ,hogy vannak zsoldosaink csak ők nem a hazát védik.----nem!A mocskos globális politikai elit érdekeit vigyázzák!

  Perzse a mi adóforintjainkból.
  Éljenek a rájuk szavazok--- a másvilágon”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt Bush szóvivője

USA - Meghalt Tony Snow, aki George W. Bush amerikai elnök szóvivője volt tavaly szeptemberig - adta… Tovább olvasom