Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 8°C Még több cikk.

Újabb heves összecsapások tüntetők és rendőrök között Teheránban

Szemtanúk szerint vasárnap is folytatódtak és terjednek az előző nap kezdődött heves összecsapások Teherán központjában ellenzéki tüntetők és a biztonsági erők között; a rendőrök tüzet nyitottak.

Az összetűzésekben legkevesebb négy tüntető meghalt. Egy reformista honlap jelentése szerint a rendőrök először ütlegelni kezdték a több ezernyi, kormányellenes jelszavakat skandáló tüntetőt.

A rendfenntartó erők lezárták az iráni főváros központjába vezető utakat, hogy megakadályozzák újabb ezrek csatlakozását a tiltakozókhoz, de a honlap szerint sok embernek így is sikerült áttörnie a blokádot.

A rendőrök könnygázt és paprikasprayt is bevetettek a Mahmúd Ahmadinezsád elnök kormányzatával szemben állók ellen, azok pedig felgyújtottak szemeteskukákat és egy rendőrségi motorkerékpárt.

A rendőrök ezután lőni kezdtek, ekkor halt meg három, később még egy tüntető, kettő pedig megsebesült egy ellenzéki honlap szerint. Az iráni közszolgálati televízió híradása szerint is négyen haltak meg a vasárnapi összecsapásokban. A halottak között van Mir Hoszein Muszavi ellenzéki vezető, volt elnökjelölt 20 éves unokaöccse is.

Szejjed Ali Muszavit golyó találta el Teherán központjában vasárnap délben, és a kórházba szállítás után meghalt. A hírt később Muszavi tanácsadója is megerősítette. Egy rendőrségi tisztségviselő korábban tagadta, hogy halottai lennének az összecsapásoknak - közölte több iráni hírügynökség.

Egyes ellenzéki honlap jelentése szerint voltak rendőrök, akik megtagadták a tűzparancsot. Összecsapásokat jelentett Iszfahánból és Nadzsafábádból is. A hatóságok már előzőleg kemény fellépéssel fenyegetőztek, amennyiben az ellenzék gyűléseket tart egyik kiemelkedő szellemi alakja, Hoszein Ali Montazeri nagyajatolláh közelmúltbeli halála s egyúttal az ásúra síita vallási ünnep alkalmából.

Rendőrök, katonák és forradalmi gárdisták ezrei várták készültségben vasárnap reggel a demonstrálókat, miután már szombaton is összecsaptak Teherán több pontján az ellenzék támogatóival.

A síita muzulmánok ásúra ünnepén emlékeznek meg Huszein imámnak, Mohamed próféta unokájának haláláról. Huszein egy - az iszlám világ feletti uralomért vívott - VII. századi csatában vesztette életét. A 680-ban Kerbelában lezajlott csata döntő mozzanat abban, hogy az iszlám szunnita és síita ágra szakadt.

A júniusi 12-i elnökválasztás után a hivatalban lévő elnököt, Mahmúd Ahmadinezsádot hirdették ki győztesnek Mir Hoszein Muszavival szemben, akinek hívei az eredmény meghamisításával vádolták a hatóságokat. Tiltakozó megmozdulások kezdődtek, több százezer ember csapott össze a biztonsági erőkkel.

A hivatalos adatok szerint harminc ember vesztette életét. Tiltakozások újabb hulláma kezdődött azt követően, hogy közel egy hete elhunyt Montazeri nagyajatolláh.

Ő volt az 1979-es iráni iszlám forradalom egyik teoretikusa, az iszlám köztársaság alkotmányának egyik szülőatyja. A forradalom vezetője, Khomeini ajatolláh őt szemelte ki utódjául, de néhány hónappal Khomeini 1989-es halála előtt összekülönböztek, mert Montazeri bírálta az akkori tömeges kivégzéseket.

A francia külügyminisztérium közleményben ítélte el "az egyszerű tüntetők elleni önkényes letartóztatásokat és erőszakot".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

`Győzelmére´ emlékezik a Hamász a gázai offenzíva évfordulóján

Megszólaltak a szirénák vasárnap Gázában annak első évfordulóján, hogy rövid de véres háború… Tovább olvasom