Kisalföld logö

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Újabb alagutat fúrnak a mélyben rekedt chilei bányászokhoz

A San José-i réz- és aranybányában helyi idő szerint pénteken megkezdődtek az előkészületek egy harmadik alagút fúrására.

A chilei Atacama-sivatagban lévő San José-i réz- és aranybányában, ahol egy omlás következtében augusztus 5-én 33 bányász rekedt 700 méteres mélységben a föld alatt, helyi idő szerint pénteken megkezdődtek az előkészületek egy harmadik alagút fúrására.

A mostani, eredetileg kőolajkutatáshoz használt fúrógép csaknem 45 méter hosszú, olyan nagy, hogy alkatrészeit 40 teherautónak kell a helyszínre szállítania. A szerkezet hatalmas méretei miatt a mentőalakulatoknak - a sziklákat elegyengetve - egy közel futballpálya nagyságú platformot kell kialakítaniuk a dombtetőn, ahol egyszerre tucatnyi teherautónak van csak hely a rakomány lerakására.

A bányászok hozzátartozói chilei zászlókat lengetve üdvözölték a teherautókat, amikor a karaván elhaladt a "Remény táborának" nevezett sátortáboruk mellett. A harmadik fúró a chilei kormány úgynevezett C-tervének a része, amely az előző hetekben kivitelezett A- és B-tervhez csatlakozik. Csupán a platform kialakítása két hetet vesz igénybe. A három közül ez a legerősebb és leggyorsabb fúró, mely beindítása után 45 nappal képes elérni a mélyben rekedt bányászokat.

Az előző, a B-terv alapján elindított fúróval időközben baleset történt, 268 méter mélységben egy acélgerendának ütközött, és eltörött az egyik fúrófeje. A pótlást az Egyesült Államokból kell beszerezni, s a munkálatokat felügyelő Codelco chilei bányavállalat mérnőke szerint a fúró leghamarabb jövő péntekre lesz működőképes. Csupán a három alagút fúrása becslések szerint mintegy 4,2 millió dollárba kerül, nem beszélve a sokkal költségesebb többi mentési munkálatról. Eddig a költségeket nagyrészt magáncégek viselték, és egyelőre nem tudni, hogy az állam megtéríti-e ráfordításaikat.

A pénzügyminiszter és a bányászati miniszter azt mondta, hogy eddig nem készült költségbecslés. Az El Mercurio című chilei lap szombaton azt jelentette, hogy ismeretlenek ellopták az egyik fúrógépet. Ennek fémrészei mintegy 150 kilogrammot nyomnak, és összesen 60 millió pesót (100 ezer euró) érnek. A rendőrség arra készül, hogy kihallgatja azt a 40 embert, akik a fúrási munkálatokban vesznek részt.

A sátrakban táborozó családtagok nem kerülnek gyanúba, mert a fúrógépet a bányának egy olyan részén tárolják, ahová ők nem léphetnek be. A csütörtökre virradóra történt lopás mindazonáltal nem érintette közvetlenül a fúrási munkálatokat.

Olvasóink írták

 • 3. lászló8 2010. szeptember 15. 20:18
  „Az első hozzászóló saját magát minősíti,a második szívemből szólt!!!”
 • 2. mais 2010. szeptember 12. 17:57
  „Csak sikerüljön az összes bányászt miné előbb és épségbe kihozni őket ... !”
 • 1. nasi12 2010. szeptember 12. 00:27
  „Jé, már ott is tevékenykednek az Iványi tezsvéreink?
  Én a mentés után nekik is ajánlottam volna az összes fúró berendezést, ha előbb kihozták volna a föld alól a bányászokat.
  Szegények már rég kiszabadultak volna.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Franciaországot bírálta az Amnesty International

Elítélte a romák Franciaországból történt kitoloncolását az Amnesty International (AI) nevű… Tovább olvasom