Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 15°C | 26°C Még több cikk.

Új Magyar Szó: se iskola, se iskolabusz az ingázó tanulóknak Romániában

Gyerekek és szülők ezrei szembesültek azzal ezekben a napokban Romániában, hogy az idei tanévben a vidéki iskolák felszámolása vagy összevonása miatt ingázniuk kell, miközben a tanfelügyelőségek nem tudnak ehhez elegendő iskolabuszt biztosítani.

Hargita megyében hat és félezer az idei ősztől a naponta ingázó diákok száma. A gyerekeknek átlagosan 10-15 kilométert kell utazniuk. Akadnak olyanok is, akik naponta oda-vissza számolva 60 kilométert tesznek meg azért, hogy tanulhassanak. Jelenleg mintegy 4500 tanuló utaztatásának gondja a szülőkre vagy magára a diákra hárul, mert a megyében található 75 iskolabusz mindössze 1800-2000 diák szállítására elegendő - írja honlapján közzétett összeállításában szerdán az Új Magyar Szó című bukaresti napilap.

Azokon a településeken, ahol nincs iskolabusz, mert még nem kaptak – például Homoródszentmárton, Gyergyóholló, Tölgyes –, mikrobuszok bérlésével próbálják pótolni a hiányt. A költségeket központi, állami program támogatásából állja a megyei tanfelügyelőség. Ugyanebből a forrásból finanszírozzák azokat a megoldásokat is, amikor a szülők segítségével oldják meg az utaztatást – nyilatkozta a lapnak Csukás Levente, a Hargita Megyei Tanfelügyelőség gazdasági igazgatója.

Romániában jelenleg 2370 iskolabusz járja a vidéki falvakat. További 900 járműre lenne szükség az iskola nélkül maradt diákok utaztatásához
Illés Ildikó Maros megyei főtanfelügyelő-helyettes a lapnak elmondta, hogy a román oktatási minisztérium további négy iskolabuszt ígért. Ennél többre volna szükség, ezért azokat az iskolákat, amelyek közelében nincs más tanintézmény, még a annak ellenére sem zárták be, hogy nagyon kevés a gyerek.

A román szaktárca tud az iskolabusz hiányról, éppen tegnap írtak ki versenytárgyalást 170 jármű beszerzésére. Király András oktatási államtitkár a lapnak elmondta, hogy hosszú távon az iskolabuszok jelentik az olcsóbb és kényelmesebb megoldást a gyermekek számára, de beszerzésük sok pénzbe kerül. Addig is az állam valamennyi romániai diáknak biztosítja az utazási költséget ott, ahová nem jut el iskolabusz.

Király András négy éve, még parlamenti képviselőként volt a kezdeményezője annak a törvénynek, amely szerint az állam állja a diákok ingázási költségeit. A jogszabály szerint megtérítik a napi utazás árát, ha a lakóhely és az iskola közötti távolság nem haladja meg az 50 kilométert.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Agyonvertek két emberrablót Mexikóban

Dühös emberek tömege agyonvert két férfit szerdán Észak-Mexikóban, mert vélhetően egy tizenhét éves… Tovább olvasom