Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

Új állam Afrikában: Azánia kikiáltotta függetlenségét

Szomáliai politikusok bejelentették vasárnap egy új állam létrehozását a polgárháború sújtotta kelet-afrikai ország határain belül, amit a mogadishui gyenge központi kormány elítél, mert szerinte ez csak növeli a káoszt az országban.
Az új állam, Azánia létrehozását a kenyai fővárosban jelentették be egy díszes ünnepség keretében. Kenya támogatja az új, határ menti közigazgatási egység kialakítását, mert az ütközőövezetet képez közte és szomszédja között. Azánia elnöke, Mohamed Abdi Gandhi közölte: első feladata visszavenni a terület feletti ellenőrzést az al-Kaida terrorhálózathoz kötődő iszlamista lázadó milíciától, az al-Shabaabtól, de semmiképp nem akarja elszakítani az új államot Szomáliától.

Szomália déli és középső területeinek zömét - ezen a belül a főváros, Mogadishu nagy részét - az al-Shabaab tartja a kezében. A lázadószervezet februárban támadással fenyegette meg Kenyát, mert azzal vádolja a szomszédos országot, hogy Sejk Seríf Ahmed szomáliai elnök kormánya számára katonákat képez ki.

Abdulkareem Jama tájékoztatási miniszter leszögezte, hogy kormánya rossz ötletnek tartja új államok létrehozását, bár az ország ideiglenes alkotmánya lehetővé teszi ezt. "Katasztrófához vezet, ha minden térség és minden népcsoport saját kormányt akar alakítani anélkül, hogy konzultálna erről a központival. Ez csak növeli a különbséget a közösségek között, és nem összehozza az ország népét" - mondta a miniszter.

A kormányhadsereg vasárnap megtámadta az al-Shabaab egyik támaszpontját a Kenyával határos Dhobley városban, és a kialakult harcokban meghalt hét ember - közölték hivatalos források.

A katonák géppisztollyal, aknavetőkkel és légvédelmi ágyúkkal kezdték el a támadást, amely után az összecsapások mintegy öt óra hosszáig tartottak. A hadsereg egyik parancsnoka szerint elfoglalták a várost, és megölték "az ellenség több tagját".

Olvasóink írták

  • 2. Lone_wolf.. 2011. április 04. 22:34
    „kitelepítjük borsod megyét XDXDXD”
  • 1. janika 2011. április 04. 13:22
    „Politikusokat nem akarnak importálni Magyarországról?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elefántcsontpartról evakuálják az európaiakat

A francia hadsereg megkezdte vasárnap a külföldiek, főként franciák evakuálását az elefántcsontparti… Tovább olvasom